a rovat írásai

Abbahagyta a három Oscar tulajdonosa

Daniel Day-Lewis visszavonul a színészettől. A háromszoros Oscar-díjas művész szóvivője szűk szavú közleményben tudatta ezt a Variety magazinnal. Day-Lewis egyszer már felhagyott a színészettel, akkor cipőket varrt Olaszországban.

​Nicole Kidman 50

Nicole Kidman Oscar-díjas ausztrál színésznő június 20-án ünnepli ötvenedik születésnapját. A nevezetes eseményhez közeledve néha úgy érzi, nem kellene ennyit dolgoznia, de a munkája a szenvedélye. Úgy próbálok játszani, mintha huszonegy éves lennék, és csak most kezdtem volna a pályafutásomat, nyilatkozta.

Forog már a Valami Amerika 3

Elkezdődött Herendi Gábor nagysikerű filmsorozata, a Valami Amerika harmadik részének forgatása a hétvégén. A munkálatok a tervek szerint augusztus 2-ig tartanak, a film 2018. február 15-én kerül a magyar mozikba.

Krimit forgatott a Liza, a rókatündér rendezője

Befejezte új filmje, az X. 45 napos forgatását Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezője, tájékoztatott a produkció.

Jezsuita filmszemle: téma a Másik

A Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi amatőrfilmes szemléjének és fotópályázatának témája idén: a Másik. A szervezők október 9-ig várják az alkotásokat.

​Terry Gilliam 17 év után befejezte filmjét

Terry Gilliam 17 év után befejezte a The Man Who Killed Don Quixote (Az ember, aki megölte Don Quijotét) című filmje forgatását, az örömbe azonban üröm is vegyül, mert Portugáliában azzal vádolják a stábját, hogy forgatás közben megrongálta az ország legjelentősebb történelmi és kulturális emlékhelyét, a 12. századi Krisztus-rendi kolostort a közép-portugáliai Tomarban.

Rossellini, a neorealizmus atyja

Negyven éve, 1977. június 3-án hunyt el Roberto Rossellini olasz filmrendező, a neorealizmus atyja.

Libanonban nem harcolhat a Wonder Woman

A libanoni gazdasági minisztérium felszólította az ország nemzetbiztonsági ügynökségét, hogy tiltsa be a Wonder Woman című amerikai kalandfilmet, mert a főszereplő, Gal Gadot izraeli. A filmet végül betiltották, a vetítési tilalmat a belügyminisztérium rendelte el szerdán, néhány órával a forgalmazás megkezdése előtt.

Morgan Freeman pilóta szeretett volna lenni

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli június 1-jén Morgan Freeman Oscar-díjas amerikai színész, aki későn érő típus: harmincévesen még nem volt biztos benne, hogy élete végéig színész akar-e lenni, negyvenévesen kezdett igazán ismertté válni, és csak ötvenévesen érte utol a világhír.

Svédországba került a Pálma

A svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című alkotása nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 70. cannes-i fesztiválon. A 2014-ben a Lavina című tragikomédiájával az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásban nagydíjat nyert alkotó ismét egy keserű, de a korábbinál sokkal összetettebb, meglepő és abszurd fordulatokkal teli szatírát forgatott.

Az ifjabb Bondok tisztelegtek Roger Moore előtt

Daniel Craig és Pierce Brosnan is lerótta tiszteletét a 89 éves korában kedden elhunyt Roger Moore előtt – számolt be róla a BBC News.

Film összes cikke »

​A kistesó beerősít

4. Primanima

primanimaleadMéghozzá nagyon beerősített idén: annyi jó filmet láthattunk, hogy nem hogy évente, hanem, mondjuk, kéthavonta is meg lehetne rendezni.

A Primanima a jelek szerint az a fesztivál, aminek léte mutatja meg azt a hiányt, ami nélküle volt. Kevés olyan fesztiválról tudunk, amelyik már 4. évében olyan osztatlan elismerést kap mind a kritikától, mind a közönségtől – tegyük hozzá, teljesen megérdemelten – , mint ez a budaörsi elsőfilmes animációs seregszemle.

primanima_gif

Orosz Anna Ida és Vácz Péter a Primanimáról (a 9. perctől)

Orosz Anna Ida és Patrovits Tamás a zágrábi Animafesten vettek részt a budaörsi Illyés Művészeti Akadémia diákjaival, amikor eszükbe jutott, hogy az ottani, rövidfilmes rendezőket jutalmazó elsőfilmes díj mintájára fesztivált lehetne szervezni pályakezdők számára. Mindketten animációkészítést tanítottak-tanítanak az Illyésben, s jól tudják, mennyire fontos  az elsőfilmesek számára a bemutatkozás lehetősége. A kezdetektől eseménycentrikus programszerkezet a KAFF-éra emlékeztet: a délelőtti idősáv a gyerekeké, ezt követően versenyfilmeket láthat a közönség, vagy workshopokon vehet részt, este pedig koncertek zárják a napot. A budaörsi önkormányzat nem pusztán szóban, de anyagiakban is kifejezte-kifejezi szimpátiáját, s hogy mennyire, arra még visszatérünk. Budaörs minőségszemléletét, oktatáscentrikusságát az is jól tükrözi, hogy az Illyés a tizedik legjobb középiskola az országban

primanima_2015_megnyito
A Primanima megnyitója: Wittinghoff Tamás polgármester és Orosz Anna Ida (forrás: dotandline.blog.hu)

Az események amúgy örvendetesen hamar rácáfoltak Budaörs polgármesterének, Wittinghoff Tamásnak idei, önironikusan szakmai bevezetőnek titulált megnyitójára. Ő ugyanis azt emelte ki, hogy miközben a fesztivál ismertségével párhuzamosan mind több országból érkeznek filmek, filmesek, sőt nézők is –  idén egy tajvani tanárnő négy diákjával látogatott el az eseményre – ,  a szervezők úgy érzik, külföldről könnyebb idecsalogatni a kíváncsiakat, mint Budapestről. A Primanima e negyedik évadja a gyakorlatban is világossá tette, hogy Budaörs tényleg nagyon közel van a fővároshoz: tanácsos volt idejében érkezni, mert a Jókai Mór Művelődési Központ nagyterme bizony megtelt a vetítések ideje alatt.

A fesztivál négy napja alatt közel 80 film – 26 vizsgafilm, 45 diplomafilm és 15 elsőfilm – került a Primanima versenyprogramjába. A  háromtagú szakmai zsűrit Eliška Děcká cseh filmkurátor, Andrea Martignoni olasz hangdesigner és Alekszej Alekszejev orosz filmrendező (Log Jam-sorozat) alkotta. A versenyfilmek teljes listájából két okból is érdemes keresgélni. Egyrészt aki lemaradt a fesztiválról, egyet-egyet megtalálhat az interneten is, másrészt verseny lévén bármilyen kitűnő munkát végzett is a zsűri, természetesen nem tudott olyan sok díjat kiosztani, amennyi kiváló alkotást láthattunk, s még számos remek alkotásra bukkanhatunk a mezőnyben (például: SellőkonzervGranma).

edmond
Az abszolút győztes: Nina Gantz: Edmond

Nina Gantz diplomafilmje, az Edmond kapta a 4. Primanima Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál fődíját. A Magyar Film Utómunka Egyesülés által támogatott fődíj mellett a film megkapta a legjobb hangdizájnért járó PrimaSound-díjat, s a diákzsűrinek is ez volt a kedvence. A film az annecy-i fesztiválon mutatkozott be, ott a zsűri különdíját kapta.


LIMBO LIMBO TRAVEL from LARDUX FILMS on Vimeo.

A legígéretesebb magyar alkotónak járó George Pal-díjat a nemzetközi zsűri a Limbo-Limbo Travel című film két rendezőjének, Kreif Zsuzsannának és Zétényi Borbálának adta.
 
mese
Bertóti Attila: Mese

Bertóti Attila MOMÉ-s diplomafilmje, a Mese folytatta eddigi díjbegyűjtő körútját: megkapta a közönségszavazatok alapján a legnépszerűbb magyar filmnek járó Macskássy Gyula-díjat,  és Alekszej Alekszejev is ezt nevezte meg a maga különdíjas alkotásának. A nemzetközi rövidfilmek közül a közönségdíjat Natalia Cserniseva diplomafilmje, a Két barát kapta. A francia La Poudrière iskolában készült, egy hernyó és egy ebihal félreértésekben bővelkedő barátságáról szóló filmje a legjobb diplomafilm díját is elnyerte. Műfajilag a legizgalmasabb két, dokumentatív tartalmakat animációs eszközökkel bemutató alkotás volt. Ewa Smyk Az üzlet (The Deal) című alkotása egy lengyel falusi házasság hagyományos megszervezését mutatta be. Pascal Floerks Medve (Bär) című filmje a nagyapja életéről mesél manipulált fotók segítségével.

Az animáció összetett jelentéstartalmát az mutatja, hogy a legtöbb filmet nagyon nehéz volna spoilerveszély vagy  értelmezés nélkül ismertetni, ilyen Elena Walf Valami (Etwas) című filmje is. Ha azt mondjuk: egy kis hegyet nagyon nyomaszt, hogy a nagyok annyi mindenre képesek, aztán ráébred, hogy ő is klassz, máris értelmeztük a rövid, szellemes alkotást.

hegy
Elena Walf: Valami

Derült égből villámcsapásként érte a nézőket az a – bízzunk benne, „leszavazható” –  hír, hogy Orosz Anna Ida és Patrovits Tamás, a Primanima „szülei”, úgy tervezik, a KAFF mintájára kétévente rendezik meg ezentúl a Primanimát. A fesztiválzárón részt vevő önkormányzati képviselők a városvezetés részéről biztosították a szervezőket arról, hogy ami rajtuk múlik, meg fogják tenni, hogy a fesztivál megrendezésére a továbbiakban is évente kerüljön sor. Szívből reméljük, hogy jövőre is találkozunk az elsőfilmes animátorok budaörsi seregszemléjén.

4. Primanima
Budaörs, 2015. október 21-24.

Boronyák Rita

• Publikálva: 2015.10.30. 09:37 • Címke: fesztivál, animáció

Magyar játékfilmek