a rovat írásai

Vetíthetik a Miklós cár szerelméről szóló filmet

Engedélyezték az orosz hatóságok a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazását, noha vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték.

Filmvászonra került Ötzi

A 70. Locarnói Filmfesztiválon tartják szerdán az Ötzi, a gleccsermúmia halálának fiktív történetét feldolgozó Der Mann aus dem Eis (A jégember) című német játékfilm premierjét.

Már néhány hónaposan kamera előtt állt

Augusztus 9-én lesz hatvanéves Melanie Griffith Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek mozgalmas magánéletével legalább annyit foglalkoztak az újságok, mint filmes pályafutásával.

Meghalt az első Godzilla

Meghalt 88 éves korában Nakadzsima Haruo, az első, 1954-es Godzilla-film címszerepét alakító japán színész.

Leforgatták a harmadik Valami Amerikát

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása szerdán. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

Zeffirelli kórházban

Tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították kedd este Franco Zeffirelli világhírű olasz színházi, opera- és filmrendezőt. A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

Nem mind arany, ami fénylik

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Drakulics elvtárs 2018 őszétől a mozikban

Drakulics elvtárs címmel az 1970-es évek Magyarországán játszódó romantikus vámpírtörténetet rendez Bodzsár Márk. Az állam 449 millió forintos támogatásával, Nagy Zsolt főszereplésével készülő film forgatása októberben kezdődik.

Meghalt az író, aki jeles színész is volt

Hetvenhárom éves korában meghalt Sam Shepard Pulitzer-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, színész, filmrendező.

​Meghalt Jeanne Moreau

Meghalt Jeanne Moreau színésznő, a francia filmművészet kiemelkedő alakja, a francia Művészeti Akadémia első női tagja.

124 millió egy filmplakátért

Rekordot jelentő, vagyis egész pontosan a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron, 478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát az 1942-es Casablanca című filmklasszikus olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Film összes cikke »

​A kistesó beerősít

4. Primanima

primanimaleadMéghozzá nagyon beerősített idén: annyi jó filmet láthattunk, hogy nem hogy évente, hanem, mondjuk, kéthavonta is meg lehetne rendezni.

A Primanima a jelek szerint az a fesztivál, aminek léte mutatja meg azt a hiányt, ami nélküle volt. Kevés olyan fesztiválról tudunk, amelyik már 4. évében olyan osztatlan elismerést kap mind a kritikától, mind a közönségtől – tegyük hozzá, teljesen megérdemelten – , mint ez a budaörsi elsőfilmes animációs seregszemle.

primanima_gif

Orosz Anna Ida és Vácz Péter a Primanimáról (a 9. perctől)

Orosz Anna Ida és Patrovits Tamás a zágrábi Animafesten vettek részt a budaörsi Illyés Művészeti Akadémia diákjaival, amikor eszükbe jutott, hogy az ottani, rövidfilmes rendezőket jutalmazó elsőfilmes díj mintájára fesztivált lehetne szervezni pályakezdők számára. Mindketten animációkészítést tanítottak-tanítanak az Illyésben, s jól tudják, mennyire fontos  az elsőfilmesek számára a bemutatkozás lehetősége. A kezdetektől eseménycentrikus programszerkezet a KAFF-éra emlékeztet: a délelőtti idősáv a gyerekeké, ezt követően versenyfilmeket láthat a közönség, vagy workshopokon vehet részt, este pedig koncertek zárják a napot. A budaörsi önkormányzat nem pusztán szóban, de anyagiakban is kifejezte-kifejezi szimpátiáját, s hogy mennyire, arra még visszatérünk. Budaörs minőségszemléletét, oktatáscentrikusságát az is jól tükrözi, hogy az Illyés a tizedik legjobb középiskola az országban

primanima_2015_megnyito
A Primanima megnyitója: Wittinghoff Tamás polgármester és Orosz Anna Ida (forrás: dotandline.blog.hu)

Az események amúgy örvendetesen hamar rácáfoltak Budaörs polgármesterének, Wittinghoff Tamásnak idei, önironikusan szakmai bevezetőnek titulált megnyitójára. Ő ugyanis azt emelte ki, hogy miközben a fesztivál ismertségével párhuzamosan mind több országból érkeznek filmek, filmesek, sőt nézők is –  idén egy tajvani tanárnő négy diákjával látogatott el az eseményre – ,  a szervezők úgy érzik, külföldről könnyebb idecsalogatni a kíváncsiakat, mint Budapestről. A Primanima e negyedik évadja a gyakorlatban is világossá tette, hogy Budaörs tényleg nagyon közel van a fővároshoz: tanácsos volt idejében érkezni, mert a Jókai Mór Művelődési Központ nagyterme bizony megtelt a vetítések ideje alatt.

A fesztivál négy napja alatt közel 80 film – 26 vizsgafilm, 45 diplomafilm és 15 elsőfilm – került a Primanima versenyprogramjába. A  háromtagú szakmai zsűrit Eliška Děcká cseh filmkurátor, Andrea Martignoni olasz hangdesigner és Alekszej Alekszejev orosz filmrendező (Log Jam-sorozat) alkotta. A versenyfilmek teljes listájából két okból is érdemes keresgélni. Egyrészt aki lemaradt a fesztiválról, egyet-egyet megtalálhat az interneten is, másrészt verseny lévén bármilyen kitűnő munkát végzett is a zsűri, természetesen nem tudott olyan sok díjat kiosztani, amennyi kiváló alkotást láthattunk, s még számos remek alkotásra bukkanhatunk a mezőnyben (például: SellőkonzervGranma).

edmond
Az abszolút győztes: Nina Gantz: Edmond

Nina Gantz diplomafilmje, az Edmond kapta a 4. Primanima Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál fődíját. A Magyar Film Utómunka Egyesülés által támogatott fődíj mellett a film megkapta a legjobb hangdizájnért járó PrimaSound-díjat, s a diákzsűrinek is ez volt a kedvence. A film az annecy-i fesztiválon mutatkozott be, ott a zsűri különdíját kapta.


LIMBO LIMBO TRAVEL from LARDUX FILMS on Vimeo.

A legígéretesebb magyar alkotónak járó George Pal-díjat a nemzetközi zsűri a Limbo-Limbo Travel című film két rendezőjének, Kreif Zsuzsannának és Zétényi Borbálának adta.
 
mese
Bertóti Attila: Mese

Bertóti Attila MOMÉ-s diplomafilmje, a Mese folytatta eddigi díjbegyűjtő körútját: megkapta a közönségszavazatok alapján a legnépszerűbb magyar filmnek járó Macskássy Gyula-díjat,  és Alekszej Alekszejev is ezt nevezte meg a maga különdíjas alkotásának. A nemzetközi rövidfilmek közül a közönségdíjat Natalia Cserniseva diplomafilmje, a Két barát kapta. A francia La Poudrière iskolában készült, egy hernyó és egy ebihal félreértésekben bővelkedő barátságáról szóló filmje a legjobb diplomafilm díját is elnyerte. Műfajilag a legizgalmasabb két, dokumentatív tartalmakat animációs eszközökkel bemutató alkotás volt. Ewa Smyk Az üzlet (The Deal) című alkotása egy lengyel falusi házasság hagyományos megszervezését mutatta be. Pascal Floerks Medve (Bär) című filmje a nagyapja életéről mesél manipulált fotók segítségével.

Az animáció összetett jelentéstartalmát az mutatja, hogy a legtöbb filmet nagyon nehéz volna spoilerveszély vagy  értelmezés nélkül ismertetni, ilyen Elena Walf Valami (Etwas) című filmje is. Ha azt mondjuk: egy kis hegyet nagyon nyomaszt, hogy a nagyok annyi mindenre képesek, aztán ráébred, hogy ő is klassz, máris értelmeztük a rövid, szellemes alkotást.

hegy
Elena Walf: Valami

Derült égből villámcsapásként érte a nézőket az a – bízzunk benne, „leszavazható” –  hír, hogy Orosz Anna Ida és Patrovits Tamás, a Primanima „szülei”, úgy tervezik, a KAFF mintájára kétévente rendezik meg ezentúl a Primanimát. A fesztiválzárón részt vevő önkormányzati képviselők a városvezetés részéről biztosították a szervezőket arról, hogy ami rajtuk múlik, meg fogják tenni, hogy a fesztivál megrendezésére a továbbiakban is évente kerüljön sor. Szívből reméljük, hogy jövőre is találkozunk az elsőfilmes animátorok budaörsi seregszemléjén.

4. Primanima
Budaörs, 2015. október 21-24.

Boronyák Rita

• Publikálva: 2015.10.30. 09:37 • Címke: fesztivál, animáció

Magyar játékfilmek