a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​A kistesó beerősít

4. Primanima

primanimaleadMéghozzá nagyon beerősített idén: annyi jó filmet láthattunk, hogy nem hogy évente, hanem, mondjuk, kéthavonta is meg lehetne rendezni.

A Primanima a jelek szerint az a fesztivál, aminek léte mutatja meg azt a hiányt, ami nélküle volt. Kevés olyan fesztiválról tudunk, amelyik már 4. évében olyan osztatlan elismerést kap mind a kritikától, mind a közönségtől – tegyük hozzá, teljesen megérdemelten – , mint ez a budaörsi elsőfilmes animációs seregszemle.

primanima_gif

Orosz Anna Ida és Vácz Péter a Primanimáról (a 9. perctől)

Orosz Anna Ida és Patrovits Tamás a zágrábi Animafesten vettek részt a budaörsi Illyés Művészeti Akadémia diákjaival, amikor eszükbe jutott, hogy az ottani, rövidfilmes rendezőket jutalmazó elsőfilmes díj mintájára fesztivált lehetne szervezni pályakezdők számára. Mindketten animációkészítést tanítottak-tanítanak az Illyésben, s jól tudják, mennyire fontos  az elsőfilmesek számára a bemutatkozás lehetősége. A kezdetektől eseménycentrikus programszerkezet a KAFF-éra emlékeztet: a délelőtti idősáv a gyerekeké, ezt követően versenyfilmeket láthat a közönség, vagy workshopokon vehet részt, este pedig koncertek zárják a napot. A budaörsi önkormányzat nem pusztán szóban, de anyagiakban is kifejezte-kifejezi szimpátiáját, s hogy mennyire, arra még visszatérünk. Budaörs minőségszemléletét, oktatáscentrikusságát az is jól tükrözi, hogy az Illyés a tizedik legjobb középiskola az országban

primanima_2015_megnyito
A Primanima megnyitója: Wittinghoff Tamás polgármester és Orosz Anna Ida (forrás: dotandline.blog.hu)

Az események amúgy örvendetesen hamar rácáfoltak Budaörs polgármesterének, Wittinghoff Tamásnak idei, önironikusan szakmai bevezetőnek titulált megnyitójára. Ő ugyanis azt emelte ki, hogy miközben a fesztivál ismertségével párhuzamosan mind több országból érkeznek filmek, filmesek, sőt nézők is –  idén egy tajvani tanárnő négy diákjával látogatott el az eseményre – ,  a szervezők úgy érzik, külföldről könnyebb idecsalogatni a kíváncsiakat, mint Budapestről. A Primanima e negyedik évadja a gyakorlatban is világossá tette, hogy Budaörs tényleg nagyon közel van a fővároshoz: tanácsos volt idejében érkezni, mert a Jókai Mór Művelődési Központ nagyterme bizony megtelt a vetítések ideje alatt.

A fesztivál négy napja alatt közel 80 film – 26 vizsgafilm, 45 diplomafilm és 15 elsőfilm – került a Primanima versenyprogramjába. A  háromtagú szakmai zsűrit Eliška Děcká cseh filmkurátor, Andrea Martignoni olasz hangdesigner és Alekszej Alekszejev orosz filmrendező (Log Jam-sorozat) alkotta. A versenyfilmek teljes listájából két okból is érdemes keresgélni. Egyrészt aki lemaradt a fesztiválról, egyet-egyet megtalálhat az interneten is, másrészt verseny lévén bármilyen kitűnő munkát végzett is a zsűri, természetesen nem tudott olyan sok díjat kiosztani, amennyi kiváló alkotást láthattunk, s még számos remek alkotásra bukkanhatunk a mezőnyben (például: SellőkonzervGranma).

edmond
Az abszolút győztes: Nina Gantz: Edmond

Nina Gantz diplomafilmje, az Edmond kapta a 4. Primanima Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál fődíját. A Magyar Film Utómunka Egyesülés által támogatott fődíj mellett a film megkapta a legjobb hangdizájnért járó PrimaSound-díjat, s a diákzsűrinek is ez volt a kedvence. A film az annecy-i fesztiválon mutatkozott be, ott a zsűri különdíját kapta.


LIMBO LIMBO TRAVEL from LARDUX FILMS on Vimeo.

A legígéretesebb magyar alkotónak járó George Pal-díjat a nemzetközi zsűri a Limbo-Limbo Travel című film két rendezőjének, Kreif Zsuzsannának és Zétényi Borbálának adta.
 
mese
Bertóti Attila: Mese

Bertóti Attila MOMÉ-s diplomafilmje, a Mese folytatta eddigi díjbegyűjtő körútját: megkapta a közönségszavazatok alapján a legnépszerűbb magyar filmnek járó Macskássy Gyula-díjat,  és Alekszej Alekszejev is ezt nevezte meg a maga különdíjas alkotásának. A nemzetközi rövidfilmek közül a közönségdíjat Natalia Cserniseva diplomafilmje, a Két barát kapta. A francia La Poudrière iskolában készült, egy hernyó és egy ebihal félreértésekben bővelkedő barátságáról szóló filmje a legjobb diplomafilm díját is elnyerte. Műfajilag a legizgalmasabb két, dokumentatív tartalmakat animációs eszközökkel bemutató alkotás volt. Ewa Smyk Az üzlet (The Deal) című alkotása egy lengyel falusi házasság hagyományos megszervezését mutatta be. Pascal Floerks Medve (Bär) című filmje a nagyapja életéről mesél manipulált fotók segítségével.

Az animáció összetett jelentéstartalmát az mutatja, hogy a legtöbb filmet nagyon nehéz volna spoilerveszély vagy  értelmezés nélkül ismertetni, ilyen Elena Walf Valami (Etwas) című filmje is. Ha azt mondjuk: egy kis hegyet nagyon nyomaszt, hogy a nagyok annyi mindenre képesek, aztán ráébred, hogy ő is klassz, máris értelmeztük a rövid, szellemes alkotást.

hegy
Elena Walf: Valami

Derült égből villámcsapásként érte a nézőket az a – bízzunk benne, „leszavazható” –  hír, hogy Orosz Anna Ida és Patrovits Tamás, a Primanima „szülei”, úgy tervezik, a KAFF mintájára kétévente rendezik meg ezentúl a Primanimát. A fesztiválzárón részt vevő önkormányzati képviselők a városvezetés részéről biztosították a szervezőket arról, hogy ami rajtuk múlik, meg fogják tenni, hogy a fesztivál megrendezésére a továbbiakban is évente kerüljön sor. Szívből reméljük, hogy jövőre is találkozunk az elsőfilmes animátorok budaörsi seregszemléjén.

4. Primanima
Budaörs, 2015. október 21-24.

Boronyák Rita

• Publikálva: 2015.10.30. 09:37 • Címke: fesztivál, animáció