a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Tudományosan szórakoztató

Interaktív kiállítás a Szerb Történeti Múzeumban

pupinleadBelgrád kevésbé gyakori célpont kelet-közép-európai utazók számára, de ha van valami, amiért érdemes négy órát autózni, vagy nyolc órát vonatozni, akkor az a Szerb Történeti Múzeum Mihajlo Pupinról szóló kiállítása.

Csak véletlenül tértem be a belgrádi történeti múzeumba, amely nem messze a parlamenttől található. Itt kérdésemre lelkesen magyarázták, hogy Tesla után ő a leghíresebb szerb tudós, aki elért eredményeit, életpályáját tekintve teljesen egyenrangú ismertebb honfitársával. Az interaktív kiállítás, amely a Pupin – A fizikától a spirituális valóságig címet viseli, a tudós mesébe illő életútján vezeti végig a látogatót, úgy, hogy közben ki is próbálhatjuk egyes találmányait, vagy megtapasztalhatjuk azok működési elvét, lényegét.

pupin
Mihajlo Idvorski Pupin (1858-1935)

Mihajlo Idvorski Pupin 1858. október 9-én született a bánáti Idvor (Antalfalva, Udvarnok) nevezett településen. Később Perlaszon és Pancsevóban végezte iskoláit, de itt csatlakozott a szerb ifjúsági mozgalomhoz, ami miatt később jobbnak látta, ha Prágába költözik. Anyagi helyzete édesapja 1874-es halála után ellehetetlenült, ezért úgy döntött, hogy szerencsét próbál Amerikában. A kiállítás korai életkorszakát több termen keresztül mutatja be: Pupin faluját, családi fotókat, korai leveleit. Többször is kiemeli, hogy édesanyja szeretete és hite mennyire fontos szerepet játszott abban, hogy jó tanuló legyen és hogy eljusson az ígéret földjére, ahova öt centtel a zsebében lépett be.

pupin5
Pupin útja (forrás: LiveViewStudio)

Öt évig kétkezi munkásként dolgozott egy kekszgyárban, miközben kitartóan tanult. Ennek eredményeképp bejutott a Columbia Egyetemre, ahol nem csak tanulmányaiban jeleskedett, hanem lelkes atléta is volt. A doktori fokozatot a berlini Humboldt Egyetemen szerezte meg a matematikai-fizika területén. Ezután visszament a Columbia Egyetemre oktatni, majd később a Cambridge-i Egyetemen tovább folytatta tanulmányait. Kutatta a röntgensugarakat, de a röntgent mégiscsak Röntgen találta fel (Pupin egy darabig azt hitte, hogy ő volt az), de az is tény, hogy Pupin használt elsőként fluoreszkáló képernyőt, hogy hamarabb láthatóvá tegye a röntgensugarakat, így a pácienseknek nem kell egy órát állnia a sugarak előtt.

pupin
A Röntgen-utánzattal is kiválóan lehetett szórakozni a kiállításon – a fotón a szerző táncol a kivetítő előtt

Munkabírásának, innovatív gondolkodásának és tudásának köszönhetően rendszeresen újabb találmányokat alkotott meg, amelyek segítségével a telekommunikáció világát is megváltoztatta. Feltalálta a később pupinfazéknak nevezett eszközt, amelynek segítségével a távbeszélgetés működését könnyítette meg, New Yorkból szinte teljesen eltűntek a telefondrótok. Rengeteg egyéb találmányon is dolgozott.

pupin3
Az iOS illetve Android-eszközökkel rendelkezők a kiállításra kialakított applikáció segítségével számos csodát láthattak (forrás: LiveViewStudio)

Magánéletéről nem tudunk sokat, de azt igen, hogy életében még párszor visszalátogatott Szerbiába (egyszer még édesanyja életében is), és rengeteg adakozott úgy az egyháznak, mint művészeknek. A kiállításon külön teremben látható Pupin művészeti gyűjteménye, amely a Nemzeti Múzeum alapját képezte. Egy külön kis szobában felszerelt hintán pedig abban a csillagban gyönyörködhetünk, amelyet róla neveztek el.

pupin1
Pupintekercsek, amelyek mögött egy falon keresztül figyelhettük miként terjed a hang (forrás: LiveViewStudio)

Számos barátja volt, többek között Einstein is melegen nyilatkozott róla. 1894 és 1923 között több mint 24 bejegyzett találmányát tartják számon. 1927-ben a Columbia Egyetemen megépítették a Pupin Hallt, ahol az egyetem csillagászati és fizikai tanszéke működik.

Bakk Ágnes

Pupin – A fizikától a spirituális valóságig
2015. szeptember 28. – 2016. február 20.
Szerb Történeti Múzeum, Belgrád

• Publikálva: 2015.11.30. 15:06 • Címke: tudomány, kiállítás