a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Nyerjen karácsonyi álomutazást Firenzébe

A művészet templomai – Firenze és az Uffizi képtár 3D

firenze_lead

Nem csalódik, aki a Vatikán kincseit 3D-ben bemutató dokumentumfilm (12 ezer magyar mozinéző!) után az idei karácsonyra Firenzéről és az Uffiziről készült hasonló remekművel ajándékozza meg magát. Aki már járt ott, az így újra visszamehet másfél órára, akinek még nem volt szerencséje a városhoz, az pedig e film után biztosan belátja, mit veszíthet.

Persze, e filmmel kapcsolatosan is egy művészettörténész sok mindenbe bele tudna kötni, de a figyelmébe ajánlanám, hogy a műveletlenség felé tendáló korunkban nagyon fontos szerepet kapnak az ilyen, művészetet, kultúrát népszerűsítő, iskolában egyre kevésbé megszerezhető ismereteket adó alkotások. Amelyek más, hasonló művekhez hasonlóan valahol a szakmaiság és populáris közötti keskeny mezsgyén kell, hogy egyensúlyozzanak. És abban is biztos vagyok, hogy idővel egyre többet lesznek kénytelenek feladni a szakmaiságból, ha értéket akarnak továbbadni, éppen úgy, mit Karinthy mindenáron hegedülni akaró akrobatája. Nos, ez a film (amit a tervek szerint például a pápai bazilikákat bemutató hasonló módon készült dokumentumfilm is követ) egy nyolc osztályt végzett, a nagy emberi teljesítményekhez megfelelően viszonyuló ember számára is élvezhető, de vélhetően a már emlegetett művészettörténész is szeretni tudja – különösen a 3D adta lehetőségek miatt.

firenze

Mert azért nem utolsó vizuális élmény, amikor a helikopterre, majd egy drónra szerelt kamera az erővel borított magaslatok irányából megközelíti a várost, majd kiköt a kívülről is csodálatosan díszített Santa Maria del Fiorénál. Ahogy pedig berepül a hajó és a harangtorony közé, hát az valami fantasztikus, fenséges látvány. Firenze és a reneszánsz történetéről amúgy Lorenzo de’ Medicivel, a Fenségessel meséltet a rendező. A markáns arcú Simon Merrels, a Spartacus-sorozat színésze bújik az il Magnifico szerepébe. Kár, hogy a ruhájába már nem, mert öltönyben van és csak egy lazán a nyakba vetett piros sállal jelzik, hogy mégsem hétköznapi narrátor ő. Láttunk már máshol ilyen fikciós elemeket tökéletesen kidolgozva, és ha már itt tartunk, hát a „régi” Firenzéből is megmutathattak volna valamit, egy sikátort, egy boltot, vagy éppen néhány hétköznapjait élő lakót. Mert az, hogy a kamera egy teljesen üres várost mutat, már megszokott a műfajban, és valahol nem is szerencsés. Persze, lehet indokolni azzal, hogy így jobban a műalkotásokra, a lényegre tud koncentrálni a néző, csakhogy ezeket az épületeket emberek emelték és lakták hosszú évszázadokon keresztül, és a falak vannak az emberért, nem fordítva.  Mindezektől függetlenül Antonio Natali, az Uffizi igazgatója, és a Strozzi palotát vezető Arturo Galansino tökéletes válogatást ad a filmben Firenze fontos műalkotásaiból, kezdve a Brancacci-kápolna Masolino és Masaccio festette freskóinál, és befejezve Michelangelo Dávidjánál. Ami szomorúan konstatálva hiányzik, az Lorenzo Ghiberti, és a dóm mellett álló keresztelőkápolna általa 21 éven át készített bronzkapuja, bár az is lehet, hogy az alkotók a reneszánsz battisterókból egy külön epizódot kívánnak majd forgatni. Talán így lesz ez Caravaggio és Benvenuto Cellini esetében is, akik egy-egy munkával, említés szintjén szerepelnek csak az összeállításban. Amiből megtudhatjuk azt is, hogy az Uffiziben őrzött befejezetlen Leonardo nyárfára lett festve, no és azt, hogy a dóm Brunelleschi által tervezett kupolájának két héja van, ezért is tud megállni támpillérek nélkül. És azt is, hogy e kupola rejti a földkerekség egyik legnagyobb freskóját, a képzett botanikus Botticelli Primaveráján pedig majdnem 500 növényt lehet világosan azonosítani. És ha mindez nem lenne még elég, hát sokáig gyönyörködhetünk a születő Vénuszában, akinek szépségére annó 10 pontot adtunk útitársammal. Hasonló eredményt csak egy barna lány ért el a Nápolyból Sorrento felé tartó helyiérdekűn, egy héttel korábban.

firenze

Pálffy Lajos

A művészet templomai – Firenze és az Uffizi képtár 3D
színes, szinkronizált olasz film, 95 perc, 2015
rendező: Luca Viotto

Forgalmazza: Pannonia Entertainment
Bemutató: 2015. december 17.

• Publikálva: 2015.12.09. 10:01 • Címke: moziajánló

Magyar játékfilmek