a rovat írásai

​Isteneknek áldozat vagy gyerekjáték juhocska

Ne várjunk szobrászati bravúrt a rézkori embertől, aki ezt a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe került szobrocskát megformálta agyagból. Arra mindenképpen odafigyelt, hogy felismerhető legyen, amit ábrázolni akar, és ráadásnak még kicsit oldalra is fordította az állatka farkát, mintha jókedve lenne annak.

​Szobrocska a Krisztus előtti V. évezredből

Csak a lényegre figyeltek, ezt is lehet mondani az idolok készítőire, akik sosem vesztek el a részletekben, és csak azokat a testtájakat formázták meg, amiknek leginkább köze lehet a termékenységhez. Most egy Nagykanizsán, a Thúry György Múzeumban látható, feltűnően szép darabot vizsgálunk meg 3D-ben a Balatoni Múzeum munkatársainak jóvoltából.

Májusban minden a fiatalokról szól az Örökmozgóban

Az Örökmozgó műsorának központi témája az ifjúság.

​Misztikus jelkép betiltva

Arra biztos nem gondolt a fenékpusztai ékszerész, hogy fibuláját majd egykoron gyanús szemekkel fogják méregetni, és egyes túlbuzgó hivatalnokok akár el is kobozzák, vagy éppen pénzbüntetést rónak ki viselőjére. Nézzük hát most ezt a VII. századi horogkereszt, avagy szvasztika alakú fibulát, amit a pusztaegyházi dűlőben találtak, és digitalizáltak 3D-ben a Balatoni Múzeum munkatársai.

​Hoppá, egy ép térdfibula!

Egy teljesen ép, használható bronz térdfibulát, azaz római katonai köpönyeget összekapcsoló tűt is tanulmányozhatunk a MaNDA 3D-s adatbázisában. A Hegyesden talált dísztelen eszközt a már emlegetett Szabadics László ajándékozta 1978 januárjában a keszthelyi Balatoni Múzeumnak.

Szép kő, vagy kanyargós hegyi út?

Hihetetlen, de mindkettő lehet egyszerre: a márvány egyik fajtája és az a bizonyos hágókhoz vezető kaptató, amivel már pár száz méteres domboldal autós megmászásánál találkozik az ember. Most mi egy alig 11 centiméteres, szabályos követ vizsgálhatunk meg a Balatoni Múzeum munkatársainak a jóvoltából.

MaNDA a Civil Rádióban

A MaNDA főigazgatója, Lovas Lajos nyilatkozott a Civil Rádióban filmfelújításról, digitalizálásról, megmentett filmritkaságokról.

​Parfüm vagy méreg?

Ki tudná eldönteni, hogy parfümöt, valami illatos olajat vagy éppen mérget tartottak ebben a kecses üvegamforában, amit 2000-ben, Fenékpusztán a déli erődfalnál, a 141-es számú sírból fordított ki a régészek ásója. Amit a Balatoni Múzeum munkatársai digitalizáltak 3D-ben, és töltöttek fel a MaNDA adatbázisába.

Lengyelország és az 1956-os forradalom

Áprilisban folytatódik a Clio Filmklub.

​A levegőbe repített kolostor

Bár egy kódexmásoló szerzetes több esztendős munkáját manapság egy automata szkennerrel fél óra alatt meg lehetne oldani, még nem azt jelenti, hogy a pergamenek fölött görnyedő barátok ne hoztak volna létre egyedi értéket.

Örökmozgó: újra a városban

Április 1-jén elérkezett a várva várt pillanat: az Örökmozgó Filmmúzeum ismét kinyitott a belvárosban, méghozzá nem is akármilyen helyen.

MaNDA összes cikke »

Meseautók a Szépjuhásznénál

muzeumokejszakaja

Perczel Zita meseautóba száll, Gálffi László kamionon robog, haja és bajusza lobog a szélben, Cserhalmi György a nyolcvanas évek leglátványosabb autósüldözését hozza.

A Múzeumok Éjszakája alkalmából szombaton délután 16 órakor a Közlekedési Múzeum parkolójából indul a 100 autóból álló Oldtimer Karaván. A városon több múzeum érintésével végiggördülő autócsodák úticélja a gyermekvasút Szépjuhászné állomásánál kialakított autósmozi.

video

Előzetes

Itt este 8-tól hajnalig a csodásan felújított oldtimerek mellett a magyar film nagy évtizedeiből származó kultfilmeket láthat a közönség: Perczel Zita meseautóba száll, Gálffi László kamionon robog, haja és bajusza lobog a szélben, Cserhalmi György a nyolcvanas évek leglátványosabb autósüldözését hozza...

A bemutatott filmek:

  • Meseautó
  • Kenguru
  • A kis Valentino
  • Pogány madonna
  • Autó
  • Dögkeselyű
  • Kár a benzinért

video

Pogány madonna (részlet)

A vasútállomásnál a non-stop filmezés mellett, veterán autók bemutatója, szabadtéri sütés-főzés, bográcsozás várja a látogatókat.

video

Dögkeselyű (részlet)

Aki a benzin illata helyett inkább az erdő csöndjére és éjszakai neszeire kíváncsi, ezen az éjszakán Gyermekvasúttal is megközelítheti a helyszínt. Meghosszabbított üzemidőben, egészen hajnalig közlekednek a vonatok. Hűvösvölgy állomásról 18.30-tól 0.30-ig óránként indul vonat.

A rendezvény ingyenes.

Múzeumok Éjszakája, 2012. június 16.

• Publikálva: 2012.06.13. 13:47 • Címke: játékfilm, videó, trailer, manda, ajánló, program

Kapcsolódó dokumentumok

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com