a rovat írásai

Dísz a rettegett lovas tegezéről

Nem mondok újat azzal, hogy a lovas nomád népeknél mekkora fontossággal bírtak az íjak és a nyilak, így az ezeket tartó és óvó tokok is. A honfoglaló magyaroknál is külön tokban tartották nyeregre akasztva az íjakat, egy másikban pedig a nyílvesszőket. Ez utóbbit tegeznek hívják, és nagy felületei lehetőséget adnak díszítésére is.

Bronzkori cumisüveg

Ha ősi használati tárgyakat korukban versenyeztetünk, akkor minden bizonnyal előkelő helyen végez ez a kis edény, amit a ceglédi Kossuth Múzeum és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum digitalizált 3D-ben.

​Rég látott már szalonnát

9-10 évszázaddal Krisztus születése előtt használta ezt a MaNDA adatbázisában 3D-ben is körbejárható kést a gazdája. Pengéjének a hosszából (8,25 centiméter) arra következtethetünk, hogy nem a közelharc eszköze volt. Inkább lehetett az étkezések szereplője, esetleg egy asszony övén lóghatott tokban, mint napi használati eszköz.

MMA – MaNDA együttműködés: filmfelújítás, 1956-os híradók DVD-n

Az 1956-os filmhíradó teljes felújított évfolyamát megjelentette DVD-kiadványként a forradalom 60. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, amely öt 1956-os tematikájú emblematikus magyar játékfilmet is restaurált. Ezek később jelennek majd meg DVD-n.

Nem a Lánchíd volt az első?

Nekünk még az iskolában is úgy tanították, hogy a főváros első állandó hídját Széchenyi vezényletével, Clark Ádám tervei alapján építették meg.

A CineFesten mutatják be a MaNDA '56-os DVD-sorozatát

A teljeskörűen restaurált Szerelem és Egymásra nézve című filmeket a hazai közönség először a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja, de a CineClassics keretében lesz a premierje a MaNDA ’56-os felújított filmhíradók DVD-kiadványának is.

​Az örök macska

Arról, hogy honfoglaló őseink lovai és szekerei mellett macskák is jöttek volna a Kárpát-medencébe, nem írtak a krónikások. „Ők” persze nem is a szekerek mellett nyelték volna a port, hanem biztosan az asszonynéppel együtt a párnákon szundikáltak a kocsi belsejében. A macska már 10 ezer éve él együtt az emberrel, és ezt legelőbb az ókori Egyiptomban ábrázolták. Hát nézzünk meg most egy egyiptomi macskaszobrot 3D-ben, a Szépművészeti Múzeum jóvoltából.

Ami ott volt már a dolgok kezdetén is

Az ember első használati tárgyait gyorsan fel lehetne sorolni, kevés volt belőlük, de létfontosságúak voltak az élethez. Legelőbb ott voltak a fegyverek, aztán a vágóeszközök, végül pedig minden kis szerszám, amit a hétköznapokban használtak. Közéjük tartozott a tű is.

Gyürey Vera az idei Krisztina-díj kitüntetettje

Gyürey Vera tanár, filmtörténész, Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező felesége kapja idén a Gyémánt László felesége emlékére alapított Krisztina-díjat, amelyet pénteken adnak át a Károlyi Étteremben Budapesten.

A MaNDA adatbázisának sajtóvisszhangja

A mozgóképes és írott sajtó beszámolói.

MaNDA összes cikke »

Meseautók a Szépjuhásznénál

muzeumokejszakaja

Perczel Zita meseautóba száll, Gálffi László kamionon robog, haja és bajusza lobog a szélben, Cserhalmi György a nyolcvanas évek leglátványosabb autósüldözését hozza.

A Múzeumok Éjszakája alkalmából szombaton délután 16 órakor a Közlekedési Múzeum parkolójából indul a 100 autóból álló Oldtimer Karaván. A városon több múzeum érintésével végiggördülő autócsodák úticélja a gyermekvasút Szépjuhászné állomásánál kialakított autósmozi.

video

Előzetes

Itt este 8-tól hajnalig a csodásan felújított oldtimerek mellett a magyar film nagy évtizedeiből származó kultfilmeket láthat a közönség: Perczel Zita meseautóba száll, Gálffi László kamionon robog, haja és bajusza lobog a szélben, Cserhalmi György a nyolcvanas évek leglátványosabb autósüldözését hozza...

A bemutatott filmek:

  • Meseautó
  • Kenguru
  • A kis Valentino
  • Pogány madonna
  • Autó
  • Dögkeselyű
  • Kár a benzinért

video

Pogány madonna (részlet)

A vasútállomásnál a non-stop filmezés mellett, veterán autók bemutatója, szabadtéri sütés-főzés, bográcsozás várja a látogatókat.

video

Dögkeselyű (részlet)

Aki a benzin illata helyett inkább az erdő csöndjére és éjszakai neszeire kíváncsi, ezen az éjszakán Gyermekvasúttal is megközelítheti a helyszínt. Meghosszabbított üzemidőben, egészen hajnalig közlekednek a vonatok. Hűvösvölgy állomásról 18.30-tól 0.30-ig óránként indul vonat.

A rendezvény ingyenes.

Múzeumok Éjszakája, 2012. június 16.

• Publikálva: 2012.06.13. 13:47 • Címke: játékfilm, videó, trailer, manda, ajánló, program

Kapcsolódó dokumentumok

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Örökmozgó Filmmúzeum

ars sacra
Az Örökmozgó szeptemberi műsora