a rovat írásai

Hétvégén bárki bemehet a Képzőre!

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is részt vesz a Kulturális Örökség Napjai szeptember 16-17-i programjában, amelyet Aranykorok emlékezete címmel hirdetettek meg a szervezők. Ezen a hétvégén az egyetem mindkét campusa látogatható lesz, ahol az érdeklődők ingyenesen vezetéseken vehetnek részt. A főépületben a Közös történetünk ‒ Hallgatói tettek a Képzőnek a Képzőről címmel a Barcsay Teremben és az Aulában megnyílt kiállítást is meg lehet majd tekinteni.

Kiállítást ajándékozott a Budavár testvérvárosának, Zentának

Megnyílt A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk című kiállítás a Zentai Városi Múzeumban. Az emlékkiállítást a Budavári Önkormányzat ajándékozta testvérvárosának azért, hogy a 320 éves zentai csata nemzeti és világtörténelmi jelentőségét bemutassák és egy állandó tárlatot hozzanak létre a zentai Városháza toronyszobájában.

Körbeutazza az országot a Seuso-kincs

Döntött a kormány a Seuso-kincs magyarországi vándorkiállításáról. A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározat szerint az úgynevezett Seuso-kincs, amely az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete magyarországi bemutatására Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg megyei jogú városokban vándorkiállítást szerveznek.

A mozi, amelynek nyitását Kosztolányi meg is verselte

Azért foglalkozunk most a Corvin mozival, mert éppen hatvan éve annak, hogy a megkapaszkodó Kádár-féle hatalom újjáépíttette a forradalom alatt rommá lőtt, félig leégett épületet. Bizony, feledtetni akarván az akkori napokat, csillivilli mozi lett ismét a Corvin, ahol először tudták az országban levetíteni a cinemascope filmeket.

Amikor a komputer megjelent az otthonokban

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és Nagy Károly magángyűjtő közös kiállításon mutatja be az informatikatörténet egy fontos és népszerű szeletét az első házi számítógépek világát.

Szobor a város asszonyainak, leányainak

Magánadományból, egy helyi vállalkozó felajánlásaként állítanak köztéri szobrot Nagykanizsán az egykori kereskedővárosi múltra és a város lányaira, asszonyaira emlékezve.

Ludovikás tiszt, partizán és a forradalom tábornoka

Száz esztendeje született Eperjesen Maléter Pál, aki önként jelentkezett katonának, majd fogságba esve partizánnak, hogy aztán a forradalom honvédelmi minisztereként csalják tőrbe, és végezzék ki kötél által, ami mindig nagy megszégyenítés egy katonának.

Derviskolostor a szőlőhegyen, a szultán sírjánál

Folytatódik szeptembertől a Szigetvár-turbéki szőlőhegyen felfedezett Szulejmán-sírkomplexum feltárása, közölte Pap Norbert, a kutatás vezetője.A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója elmondta: a türbe és dzsámi mellett eddig csak kismértékben feltárt derviskolostor régészeti kutatásával és az erődítmény további vizsgálatával folytatódik a munka.

Kőművessegédből kultúrpápa

Hogy mi volt a közös Napóleon és a kommunisták idejében, arra egyszerű a válasz. Míg a kis korzikainál minden katona úgymond a tarsolyában hordta a marsallbotot – így lett a huszár Murat-ból lovassági tábornok, majd király – addig a kommunisták alatt is lett villamoskalauzból miniszter (Kossa István), vagy éppen kőművessegédből évtizedeken át a kultúrpolitika teljhatalmú ura. 100 éve született Appel Henrik néven a későbbi Aczél György, aki barátai között tudhatta, Kádár Jánost, Illyés Gyulát és talán még Kodályt is.

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Művelődés összes cikke »

​Akivel a Balatonnál és a Bakonyban utazni érdemes

eotvos_karoly_leadAkinek kedve telik a magyar múltban való utazgatásban, feltétlenül el kell olvasnia Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című könyvét. És innentől már nincs megállás, az ember megpróbálja beszerezni, világhálón felhajtani a száz éve halott jogász, politikus és író más munkáit is. Például a Bakonyról szóló visszaemlékezést, ami szintén letehetetlen.

A remek elbeszélőtechnika, az ízes, de érthető nyelvezet, és élvezetes anekdotái is a megírásuk idején a hatvanadik életéve felé járó, sokat látott ember munkái mellett szólnak, aki korának talán a legismertebb magyarja volt a világban. Ezt az ismeretséget a tiszaeszlári várvád kapcsán végzett ügyvédi tevékenysége, a vádlottak felmentése hozta meg neki, de ne szaladjunk ennyire előre. Az 1842-ben Mezőszentgyörgyön a napvilágot meglátó, a főnemesi családdal csak névrokon Eötvös Károly útja is meg van határozva, mi más is lehetne, mint jogász, vármegyei hivatalnok egy olyan világban, amikor néhány pálya volt csak igazán nyitva a nemesség számára. Eötvös még a tanulmányai alatt belekeveredik az Almássy-féle összeesküvésbe, így majdnem meghiúsul az jogászi/hivatalnoki pálya, de a rokonság a segítségére siet. És ez a népes, a Bakonyra koncentrálódó família lesz az, ami kiáll máskor is mellette, és a köreiben hallott és átélt történeket pedig irodalmi munkásságának szilárd alapját adják. A jogi vizsgák letétele után, a kiegyezés évében már Veszprém vármegye alügyészeként ténykedik (innen jönnek bűnügyi történetei), majd négy év után a királyi ügyészi kinevezéssel dolgozik a megyei igazság érdekében.

eotvos_karoly
Eötvös Károly (1842-1916)

Mégpedig olyannyira tehetségesen, hogy egy év múlva már a Deák-párt színeiben ott ülhet a Képviselőházban. Politikai pályafutása kisebb megszakításokkal egészen az 1900-as évek elejéig tart, mindvégig következetesen az 1848-as alapokon marad. (1892-től kezdődően három évig a Függetlenségi Párt elnöke is volt.) 1977-ben Deák unszolására végül Pestre költözik, nézeteit, elképzeléseit előbb a Pesti Hírlap, majd az Egyetértés című pártlap vezércikkeiben fogalmazza meg. Ha pedig valaki személyesen is találkozni akar vele, akkor az Oktogonon lévő Abbázia kávéház egyik sarokasztalánál szinte minden este megtalálhatja. Népszerűsége oly töretlen, hogy van év, amikor húsz kerületben is jelölik képviselőnek. Ebben csak az 1883-as esztendő hoz változást, amikor 41 évesen az Izraeliták Országos Irodájának a megbízásából, fellépve a „gyilkos ostobaság ellen”, elvállalja a vérvád miatt bíróság elé állított 15 ember képviseletét. A nyíregyházi perre (június 20. – augusztus 3.) az ország mellett az egész világ is figyel – már ekkor olyan fenyegetéseknek, támadásoknak van itthon kitéve, hogy munkatársaival együtt testőrök vigyáznak rá. A felmentő ítélet után pedig többek között honoráriumának elképesztő voltát is terjesztik, így nem is meglepő, hogy népszerűsége jelentősen csökken, nem versengenek már a választókerületek, hogy kinek legyen a jelöltje.

eotvos
A PTE Egyetemi könyvtárának Digitális Univerzumában el lehet olvasni mindhárom kötetet

A per történetéről szóló három kötetes munkája 1904-ben jelenik meg, válaszul a vizsgálóbíró, Bary József is megírja később az emlékiratait. Máig legolvasottabb művének is van valós alapja: egy 1875-ben, negyedmagával a Balaton körül tett utazás. Ennek emlékei, a sok hallott történet, és persze a vármegye érdekesebb bírósági esetei adják a mű alapját, ami íróként is híressé tette. A Révai kiadó 27 kötetben adta ki életének utolsó 15 esztendejében megírt munkáit. És ezekben az években is ott ül a „Vajda” – mert így nevezték barátai és ellenfelei is – az Abbáziában, és sokan hallgatják a történeteket és a tanácsokat egészen 100 évvel ezelőtti haláláig.

eotvos_karoly

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.04.12. 15:23 • Címke: évforduló