a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Sikertörténet a digitalizációban

milevleadA Magyar Zsidó Levéltár (MILEV) nemrég zárta sikeres digitalizációs projektjét.

A magyar zsidóság történetéhez kapcsolódó dokumentumokat digitalizáltak és tettek elérhetővé a nagyközönség számára a Judaica Europeana projekt keretében. Ez a program soknyelvű hozzáférést biztosít a programban részt vevő gyűjteményekben megőrzött és digitalizált zsidó kulturális javakhoz az Europeana portálon keresztül. A program célja, hogy bemutassa a zsidó közösségek szerepét és azok hatását az európai városokra. A zsidó közösségek életét tükrözik és dokumentálják a vészkorszakot átvészelt tárgyak százai, ezrei: dokumentumok, könyvek, kéziratok, folyóiratok, hangfelvételek, festmények, fényképek, képeslapok, plakátok és filmek csakúgy, mint a zsidó közösségi épületeket, emlékműveket és temetőket ábrázoló képek.

A budapesti MILEV Toronyi Zsuzsanna irányítása alatt 30 000 dokumentumot digitalizált: a sok ezer oldal fotó, rajz, oklevél, térkép, meghívó, évkönyv a számítógépes adatbázisba került, majd az Europeana projektjéhez kapcsolódott. Az érdeklődők, kutatók (egyetemisták, helytörténészek, kulturális örökségek iránt érdeklődők), sajátos képet kaphatnak a korabeli életről, a zsidó negyedről, szokásokról, életmódról. Az adatbázisban nemcsak a helyi örökség kutatható, hanem a projektben részt vevő többi világváros adatállománya is, például London, Frankfurt, Athén, Bologna, Párizs, Róma és Varsó gyűjteménye is.

A magyar gyűjtemény magába foglalja az egyik legszínvonalasabb zsidó tudományos folyóiratot, a Libanont (1936-43). „A Libanon egyik legfontosabb fóruma volt ennek az 1930-as évek végétől egyre marginalizáltabb helyzetbe szorított, de komoly színvonalat képviselő magyar zsidó intellektuális szubkultúrának. E folyóirat a megbízhatóan magas színvonalat, a tudományos (kulturális és történelmi) tudás közvetítésének ambícióját egyéni és kollektív önazonosságot (át)alakítani óhajtó kísérletekkel és (kisebb részben) aktuális zsidó közösségi és közéleti problémák tárgyalásával párosította” – írja Laczó Ferenc a folyóiratról szóló tanulmányában. De nem csak a folyóirat olvasható, hanem Pápai Elemér 1930-as években készített családfáiból fennmaradt levelek, a Magyarországi Izraeliták Országos Irodájának iktatókönyvei, illetve a történeti Magyarország zsinagógáit ábrázoló fotók is. A gyűjtemény szemet gyönyörködtető különlegessége a hatalmas Kohn-gyűjtemény, amely régi képeslapok százait vonultatja fel: régi, színes festményreprodukciók, városképek, portrék, grafikák a zsidó közösség ünnepeiről vagy hétköznapjairól.

Bakk Ágnes

Leadkép forrása: milev.hu

• Publikálva: 2012.06.21. 14:42 • Címke: digitalizálás

Kapcsolódó írások