a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

A baltával agyonvert márciusi ifjú

vasvarilead

190 éve született Vasvári Pál, a márciusi ifjak talán legismertebbike, a cikkíró és történész, Teleki Blanka leánynevelőjének körülrajongott tanára. Akit 23 évesen, honvéd őrnagyként Avram Iancu felkelői vertek agyon baltával a Gyalui-havasokban, a Funtinell tisztáson.

Vele halt ott 1848. július 14-én még 300 magyar honvéd a hatszázból, a többiek átvágták magukat a csapdát állító románokon. Egy ígéretesen induló pálya ért szörnyű véget Havasnagyfalu fölött. Vasvári Fejér Pálként született Bűdön, görög katolikus parókus volt az apja és a nagyapja is. (A települést most éppen előtte tisztelegve tiszavasvárinak hívják.) Az öt fiútestvér közül a legfiatalabbként 1837-tól a nagykárolyi jezsuita gimnáziumban tanult. Kiváló eredményeire gróf Károlyi József is felfigyelt, aki felfogadta házitanítónak két gyermeke mellé. Károlyi fedezte a későbbiekben Pestre költözését és egyetemi tanulmányait is. A bölcsészkarra iratkozik be, ahol a kor neves történészének, Horváth Istvánnak hatása alá kerül. Bár ekkoriban Clio a múzsája, de 1848-ban már a jogi karon találjuk. Emellett tanárkodik a már említett, arisztokrata családok lányainak fenntartott intézetben, és publikál a kor divatos periodikáiban (Életképek, Pesti Divatlap, Honderű, Társalkodó) is. Egy díjazott vígeposz szerzője még, emellett elkezdi 40 kötetesre tervezett történeti névtárának írását is. Biztos jövő áll hát előtte, de mindezt feláldozza a hazáért.

vasvari pál
Barabás Miklós litográfiája Vasvári Pálról

Politikai nézeteiben ötvöződik a nacionalizmus és a polgárosodás, Petőfiékhez csatlakozik és ragyogó szónoki képességeivel a márciusi ifjak egyik vezetője lesz. (Jókai így ír róla: ifjú, atlétai termet, szép római arcéllel, erős vonásokkal, merész orral, és szelíd kék szemekkel. De mikor beszélt, arca lángra gyulladt, s szónoklatát kezdték Kossuth ékesszólásához mérni. Bálványa volt a fiatalságnak, vezére, lelke a néptömegnek, mely tartalomdús, csengő szózatára ment utána, amerre hívta, s megállt, ahol megállítá.) Március 15-én beszédet mond az egyetem előtt és később a Városháza erkélyéről is. Ott van a Helytartótanácshoz indított küldöttségben és a Közcsendi Bizottmány 14 fős keretében is. A forradalmi napok után Kossuth titkáraként tűnik fel, de Jellasics támadásának hírére Somogyba indul szabadcsapatot szervezni. Pákozdig jut, ott van a csatában és ő viszi a hírt a horvát bán fegyverszüneti kérelméről Pestre. Már ezért rákerül az esztendő végén a főváros felé közelítő császáriak halállistájára, Debrecenbe menekül a kormánnyal, és természetesen szabadcsapatot szervez Nagyvárad és Nagyszalonta térségében az udvar által fellázított és a védtelen magyar falvakat mészároló románok ellen.

vasvári pál
Vasvári Pál képe 1868-ban a Vasárnapi Újságban

A II. Rákóczi Ferencről elnevezett csapat zászlaját Teleki Blanka készítette, Vasvári pedig őrnagyi rangban arra kapott parancsot június 21-én Kossuthtól, hogy báró Kemény Farkas 4000 katonájával együtt tisztítsa meg a felkelőktől a hegyeket. Néhány nap múlva viszont Kossuth megegyezett Avram Iancuval, és az orosz támadás hírére az összes létező erőt Besztercére vonták össze. Közben a történtekről mit sem tudva (a futárok a románok kezei közé kerültek?) Vasvári folytatta az előrenyomulást és így érkezett meg a fenyvesekkel és fejszés, lándzsás románokkal körülvett tisztásra. A kitörők még látták, ahogy az ágyúk menekítéséért küzd és azt is, ahogy meghal. Holtteste nem került elő, napokig nem mertek a csatatér közelébe menni a magyarok. Később kőrakást emeltek a helyen, ahol elesett, de ezt meg elhordta az idő a román király uralma alatt.  Emléke viszont máig él, példakép a magyar ifjúság előtt.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.07.13. 20:44 • Címke: évforduló