a rovat írásai

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Feltámad haló poraiból a Telekiek kastélya

Az erdélyi Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi (Posmus) Teleki-kastélyt, közölte a Mediafax hírügynökség.

42 ezer éves gyöngysor a barlangból

Mintegy 42 ezer éves, elefántcsontból készült gyöngyöket találtak a régészek a Sváb-Alb-hegységnek az UNESCO világörökségi listájára frissen felkerült barlangjaiban.

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Művelődés összes cikke »

A baltával agyonvert márciusi ifjú

vasvarilead

190 éve született Vasvári Pál, a márciusi ifjak talán legismertebbike, a cikkíró és történész, Teleki Blanka leánynevelőjének körülrajongott tanára. Akit 23 évesen, honvéd őrnagyként Avram Iancu felkelői vertek agyon baltával a Gyalui-havasokban, a Funtinell tisztáson.

Vele halt ott 1848. július 14-én még 300 magyar honvéd a hatszázból, a többiek átvágták magukat a csapdát állító románokon. Egy ígéretesen induló pálya ért szörnyű véget Havasnagyfalu fölött. Vasvári Fejér Pálként született Bűdön, görög katolikus parókus volt az apja és a nagyapja is. (A települést most éppen előtte tisztelegve tiszavasvárinak hívják.) Az öt fiútestvér közül a legfiatalabbként 1837-tól a nagykárolyi jezsuita gimnáziumban tanult. Kiváló eredményeire gróf Károlyi József is felfigyelt, aki felfogadta házitanítónak két gyermeke mellé. Károlyi fedezte a későbbiekben Pestre költözését és egyetemi tanulmányait is. A bölcsészkarra iratkozik be, ahol a kor neves történészének, Horváth Istvánnak hatása alá kerül. Bár ekkoriban Clio a múzsája, de 1848-ban már a jogi karon találjuk. Emellett tanárkodik a már említett, arisztokrata családok lányainak fenntartott intézetben, és publikál a kor divatos periodikáiban (Életképek, Pesti Divatlap, Honderű, Társalkodó) is. Egy díjazott vígeposz szerzője még, emellett elkezdi 40 kötetesre tervezett történeti névtárának írását is. Biztos jövő áll hát előtte, de mindezt feláldozza a hazáért.

vasvari pál
Barabás Miklós litográfiája Vasvári Pálról

Politikai nézeteiben ötvöződik a nacionalizmus és a polgárosodás, Petőfiékhez csatlakozik és ragyogó szónoki képességeivel a márciusi ifjak egyik vezetője lesz. (Jókai így ír róla: ifjú, atlétai termet, szép római arcéllel, erős vonásokkal, merész orral, és szelíd kék szemekkel. De mikor beszélt, arca lángra gyulladt, s szónoklatát kezdték Kossuth ékesszólásához mérni. Bálványa volt a fiatalságnak, vezére, lelke a néptömegnek, mely tartalomdús, csengő szózatára ment utána, amerre hívta, s megállt, ahol megállítá.) Március 15-én beszédet mond az egyetem előtt és később a Városháza erkélyéről is. Ott van a Helytartótanácshoz indított küldöttségben és a Közcsendi Bizottmány 14 fős keretében is. A forradalmi napok után Kossuth titkáraként tűnik fel, de Jellasics támadásának hírére Somogyba indul szabadcsapatot szervezni. Pákozdig jut, ott van a csatában és ő viszi a hírt a horvát bán fegyverszüneti kérelméről Pestre. Már ezért rákerül az esztendő végén a főváros felé közelítő császáriak halállistájára, Debrecenbe menekül a kormánnyal, és természetesen szabadcsapatot szervez Nagyvárad és Nagyszalonta térségében az udvar által fellázított és a védtelen magyar falvakat mészároló románok ellen.

vasvári pál
Vasvári Pál képe 1868-ban a Vasárnapi Újságban

A II. Rákóczi Ferencről elnevezett csapat zászlaját Teleki Blanka készítette, Vasvári pedig őrnagyi rangban arra kapott parancsot június 21-én Kossuthtól, hogy báró Kemény Farkas 4000 katonájával együtt tisztítsa meg a felkelőktől a hegyeket. Néhány nap múlva viszont Kossuth megegyezett Avram Iancuval, és az orosz támadás hírére az összes létező erőt Besztercére vonták össze. Közben a történtekről mit sem tudva (a futárok a románok kezei közé kerültek?) Vasvári folytatta az előrenyomulást és így érkezett meg a fenyvesekkel és fejszés, lándzsás románokkal körülvett tisztásra. A kitörők még látták, ahogy az ágyúk menekítéséért küzd és azt is, ahogy meghal. Holtteste nem került elő, napokig nem mertek a csatatér közelébe menni a magyarok. Később kőrakást emeltek a helyen, ahol elesett, de ezt meg elhordta az idő a román király uralma alatt.  Emléke viszont máig él, példakép a magyar ifjúság előtt.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.07.13. 20:44 • Címke: évforduló