a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

18 film az idei ​CineFest versenyprogramban

jameson cinefest lead

Tizennyolc alkotás szerepel a nagyjátékfilmes versenyprogramban a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet szeptember 9. és 18. között rendeznek meg. A szervezők új programstruktúrát, erősebb verseny szelekciót és változatosabb szekciókat ígérnek az idei mustrára.

Olyan hiánypótló alkotások kaptak helyet a nagyjátékfilmek versenyében, mint a Sundance Filmfesztivál nagy szenzációjaként megismert Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man), az új-zélandi Taika Waititi rendezte Vademberek hajszája vagy a neves amerikai rendezőnő, Kelly Reichardt legújabb munkája, az Egyes nők. Szintén versenybe száll a fődíjért a dán Martin Zandvliet A homok alatt című második világháborús drámája, a Cannes-ban a kritikusok által vegyesen fogadott, ám végül a zsűri nagydíjával távozó Xavier Dolan mű, az Ez csak a világ vége című családi dráma, valamint Maren Ade komédiája, a Toni Erdmann is. A magyar színeket a versenyben Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című munkája képviseli, de elindul Anca Miruna Lazarescu magyar koprodukcióban készült Utazás apánkkal című filmje is.

ernellaek farkaseknal
   
A leginnovatívabb mű a versenymezőnyben a thaiföldi író, Prabda Yoon első egészestés filmje, a Motel Mist, amelynek vetítésén a rendező is ott lesz Miskolcon. Emellett két művész sci-fi is verseng a miskolci elismerésekért, a Bennszülött és az Azonosak című produkciók. Utóbbi – Drake Doremus rendezése – sajátos Orwell-adaptáció, amely sok ponton rokon George Lucas THX 1138 című klasszikusával, így azt is műsorra tűzi a fesztivál. A szervezők szerint az elmúlt éveknél erősebb lesz a Kitekintő/Open Eye című szekció, amelyben helyet kapott a bosnyák Danis Tanovic új mozija, a Halál Szarajevóban, Whit Stillman kosztümös szuperprodukciója, a Szerelem és barátság, valamint a legendás Paul Verhoeven, az Elemi ösztön folytatásként is felfogható Elle című abszurd thrillere is. Magyarok is találhatók a Kitekintőben, az eddig csak forgatókönyvíróként ismert Tasnádi István debütje, a Memo, és egy amerikai koprodukció, a Fiú a vonaton, amelynek egyik főszerepét Tóth Barnabás alakítja.

toni_erdmann
Toni Erdmann

A CineClassics fókuszában idén Krzysztof Kieslowski Három szín-trilógiája és Makk Károly, a fesztivál 2016-os életműdíjasa áll, emellett bemutatják a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) három új DVD-jét, és megemlékeznek a negyven éve elhunyt Latinovits Zoltánról is, aki Miskolcon kezdte pályáját.

A MaNDA tematikus DVD-sorozatot jelentet meg az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A havonta egy-egy kiadvánnyal bővülő sorozatba olyan digitálisan felújított filmek kerültek, amelyek nem csak a szűken vett forradalmi eseményekre koncentrálnak, hanem az 1956 előtt és után történtekre is.

1956_3D

A filmarchívum egyedülálló vállalkozása a teljes 1956-os mozi híradóévfolyam megjelentetése – ennek a bemutatója a CineClassics keretében lesz. A Jameson CineFesten lesz a bemutatója a gyönyörűen felújított Makk Károly-filmnek, a Szerelemnek is.

Új szekció a fesztiválon a Midnight Screenings, azaz az éjféli vetítések. Ezen belül régi és új horror klasszikusokat izgulhatnak végig a nézők Wes Craven digitálisan felújított klasszikusától, a Rémálom az Elm utcában első részétől kezdve a Cannes-ban debütált Vonat Busanba – Zombi expresszig, amely minden idők legdrágább dél-koreai szuperprodukciója volt. Szintén új színt hoz be a programba a MusicDocs szelekció, amelynek részeként láthatja a közönség Thorsten Schütte zseniális dokumentumfilmjét Frank Zappáról, valamint Bereczki Csaba Soul Exodus-át, amely New York-i klezmer zenészekről mesél őszintén és átütő erővel. A mustra díszvendége Juliette Binoche Oscar-díjas francia színésznő lesz.

mti/mandarchiv.hu

• Publikálva: 2016.08.23. 13:28 • Címke: manda, cinefest