a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Titkok, humor és menekülők a BIDF-en

bidfNégy helyszínen kilenc nap alatt több tucatnyi díjnyertes alkotást vetítenek a 3. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF). A szeptember 24-i nyilvános megnyitón meglepetés is várja a közönséget.

„A tehetség ünnepe ez a fesztivál” – mondta el Hegedűs D. Géza, a BIDF egyik versenyszekciójának zsűritagja. Megjegyezte, hogy kíváncsian várja a tíz filmet, amit meg kell néznie a Mert ő is normális elnevezésű szekcióban. „Gyermekkoromban kettős kultúrában szocializálódtam, a személyes családom értelmiségi család, de egy falu kellős közepén nőttem fel, és sok időt töltöttem nagyszüleimnél, akik parasztemberek voltak. A dokumentumfilmeknél mindig úgy érzem, mintha tűzbe nyúlna az alkotó. Amikor az élet valamely jelenségére ráfókuszál, odamegy, az bizony parázslik. Nagyszüleimnek sparheltje volt, nagymamám mindig fával tüzelt, és olykor, ha egy-egy parázs kiesett, ő lenyúlt, megfogta a puszta kezével és visszatette. Valahogy számomra ezt jelenti a dokumentumfilm, mikor egy nagyon erős individuális személyiség – hiszen ez individuális műfaj, amelyben nincs tompítás, nincs finomkodás – belenyúl a tűzbe. Meg kell fogni a parazsat, ha tetszik. Ez az élménye a nézőnek is: sokkal erőteljesebb, sokkal nyersebb, esztétikai értelemben is egészen más nyelven szólalnak meg ezek az életjelenségek” – fogalmazott a művész.

presenting princess
A színpadon Princess Shaw
   
Sós Ágnes, a fesztivál főszervezője arról beszélt, hogy a vetítések után a dokumentumfilmek alkotóival is találkozhatnak a nézők. A fesztivál programját több száz film közül válogatták ki, hogy a legzseniálisabb dokumentumfilmek kerüljenek bele. A szombati megnyitón A színpadon Princess Shaw című alkotást vetítik, amelynek főhőse, egy New Orleansban élő amatőr énekesnő a fiatal magyar énekessel, Torres Dániellel lép fel az Ódry Színpadon. A fesztiválnak idén a Premier Kultcafé, az Ódry Színpad, az Olasz Kultúrintézet és a Kazimir Étterem ad otthont. „Jó dolog, ha egy fesztivál belakja a várost, a Kanadai Nemzetközi Hot Docs fesztivál tíz helyszínen folyik Torontóban, de az amszterdami vagy a csehországi Jihlavában zajló nemzetközi dokumentumfilm fesztiválon is több moziban vetítenek” – mondta el az MTI-nek Sós Ágnes. Hozzáfűzte, hogy a BIDF alacsony költségvetésből gazdálkodik, nem engedhették meg maguknak, hogy egy nagyobb mozit béreljenek, a négy, egymás közelében, a belvárosban fekvő helyszínen kilencven százalékban önkéntesek dolgoznak a mustra alatt.

a_family_affair
Családi ügy

„A dokumentumfilm trendi, fiatalos műfaj, azzal szemben, amit sokan gondolnak róla, valójában játékfilmek ezek a produkciók valós hősökkel. A merítésben olyan rangos filmfesztiválokon szereplő alkotásokból válogattunk, mint a Berlinale vagy a Sundance Filmfesztivál. Közönséget építünk, nem engedhetünk a színvonalból. Ha zseniális filmeket hívunk meg, a közönség ezt azzal hálálja meg, hogy visszatér” – hangsúlyozta a fesztivál főszervezője. A rövidfilmes versenyprogramban több nemzetközi színvonalú magyar rövidfilm, Meggyes Kriszta, Morvay Norbert, Dombrovszky Linda alkotása is látható. Egészestés magyar dokumentumfilm azonban nincs versenyben. A BIDF idén magyar filmes iskolák hallgatóinak rövidfilmjeiből is bemutat egy válogatást. A blokkokban a Színház és Filmművészeti Egyetemen, az ELTÉ-n és a Metropolitan Egyetemen készült kisfilmek láthatók.

rosi_tuz_a_tengeren
Lángoló tenger
   
Az egészestés dokumentumfilmek három szekcióban versenyeznek: a Mert ő normális mezőny filmjei azt mutatják be, hogy vannak élethelyzetek, amikor a másság lehet igazán normális. A Mert enyém is a titok szekció csupa családi titkot és drámát fedez fel. Ezek a filmek gyakran idős emberekről szólnak. „Humor, báj és felülemelkedettség” jellemzi őket – fogalmazott Sós Ágnes. A Mert miénk is a hatalom című szekció alkotásai között láthatja a közönség a Lángoló tenger című dokumentumfilmet, Gianfranco Rosi alkotását, amely egy 12 éves kisfiú szemével mutatja be Lampedusát, a szigetet, ahová sok ezernyi menekült érkezik. A mindenkori menekült-témát járják körül a Mi menekülünk, ők menekülnek, ti menekülni fogtok versenyen kívüli szekcióba sorolt filmek, amelyek 1956-tal éppúgy foglalkoznak, mint a boszniai háború elől menekülőkkel vagy a calais-i menekültválsággal.
   
A Premier Kultcaféban megtartott sajtótájékoztatón Sós Ágnes bejelentette, hogy a BIDF életműdíját idén Sára Sándor kapja, akinek számos alkotását vetítik a mustrán. A 3. BIDF szeptember 24. és október 2. között várja programjával a közönséget..

3. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF)

• Publikálva: 2016.09.20. 15:05 • Címke: dokumentumfilm, fesztivál