a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

B.I.C. 70 – Behind Iron Curtains

Nemzetközi Filmfesztivál és Diákkonferencia

bic_leadA Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatala és a Budapest Film Zrt. nemzetközi filmfesztivált és diákkonferenciát rendez, amire a BIC70 projekt keretében kerül sor.

A fesztivál egyben a projektzáró rendezvényeként szolgál, amely során a vasfüggöny mögötti hétköznapokat ismerhetik meg a diákok. A szervezők a rendezvényt elsősorban a fiatalabb korosztály figyelmébe ajánlják, de természetesen mindenki mást is szívesen látunk.

Tervezett program: a kort megjelenítő filmvetítések (magyar felirattal vagy szinkronizálva), izgalmas pódiumbeszélgetések külföldi előadókkal a filmekről, kamara kiállítás, diákfilmek díjátadója és élő koncert. A rendezvény programjain való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött, valamint a látogatók számára ingyenes hideg ételt és italt biztosítunk a Puskin mozi kávézójában.

bic70

Program:

Blokk I.
08.45 Regisztráció
09.00 Megnyitó
09.10 Diákfilmek vetítése: Válogatás a projekt alatt készült diákfilmekből (eredeti nyelven, angol felirattal)
09.50 Díjátadó
10.00 Szünet

Blokk II.
10.30 Mesék az aranykorból (2009, román film, 77 perc, magyar feliratos)
11.50 Beszélgetés a filmről – Külföldi előadók: Cristina Damboeanu és Valentina Pricopie a Román Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetének munkatársai, moderátor: Máthé Áron, NEB elnökhelyettes
12.20 Szünet

Blokk III.
13.00 Vasember (1981, lengyel film, 147 perc, szinkronizált)
15.00 Beszélgetés a filmről – Külföldi előadók: Prof. Malgorzata Jakubowska és Dr. Kamila Żyto a Lodzi Egyetem Filmtudományi Tanszékének munkatársai, moderátor: Szári Norbert, NEB Hivatala
16.00 Szünet

Blokk IV.
16.30 Tűz van, babám! (1967, cseh film, 71 perc, magyar feliratos)
17.45 Beszélgetés a filmről – Külföldi előadók: Kamila Dohnalová és Hana Šilarová a Prágai Film- és Televízió Művészeti Akadémiáról. Moderátor: Szári Norbert, NEB Hivatala
18.15  Szünet

Blokk V.
19.00 Koncert (30 perc) – A „Vodku Gyermekei” zenekar Cseh Tamás dalokat játszik

További programok: kamara fotókiállítás, korabeli filmhíradók vetítése.

bic70

Helyszín: Puskin mozi, 1053 Bp. Kossuth Lajos utca 18.
Időpont: 2016. október 14. (péntek)

Regisztráció: Erdős Emese, erdos.emese@bpfilm.hu
További információ itt és itt található.

• Publikálva: 2016.10.10. 11:04 • Címke: program, konferencia