a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

„Fenségességesség”

Carrie Fisher 60 éves

carrie_leadMindenki szerelmes volt Leia hercegnőbe. Én legalábbis mindenképpen. Négyévesen, hatévesen – és egy kicsit talán most is. Nekem a Halálcsillagon foglyul ejtett, fehér ruhás hercegnő jobban tetszett, mint a Jabba úr láncán vergődő fémbikinis szexrabszolga. Utóbbi szerelés a nyolcvanas évek egyik erotikus szimbóluma lett. Persze megértem.

Leia hercegnő mindegyik viseletben csodálatos volt, fényes, mint egy távoli, mégis jól ismert naprendszer kettős csillaga – egyszerre volt törékeny és nagyon is talpraesett, bátor, szemtelen, okos: egyenrangú. Aki nem tűri, ha elnyomják. Aki akkor is visszavág, nem annyira arisztokratikus gőggel, mint saját egyénisége tudatában, ha valami csempész illetlen vele (de azért persze beleszeret). Aki fegyvert ragad, ha azt észleli, hogy elnyomnak másokat: aki hercegnő és egyben lázadó – gyerekkoromban számomra már ez is egy izgató ellentmondás volt.

Micsoda furcsa történet volt ez: a fehér szakállú forradalmár-varázsló, a parasztfiú, akiről később kiderül, hogy a birodalom rettegett vezérének a fia – és a parasztfiú kamaszosan plátói szerelme, akiről kiderül, hogy a testvére. Meg egy csavargó, a „két lábon járó bundájával”. Meg egy bádogember és egy guruló, kedves szemetesláda. Így, leírva, nem tűnik sikerre ítéltetettnek, mégis gyerekkorom legszebb meséje lett. Leia hercegnő a kedvencem – és a színésznő, aki alakítja: Carrie Fisher. Ma ünnepli 60. születésnapját. Egy generáció megmentendő hercegnőjének és egy nemzedék vasbikinis szexszimbólumának lenni – elég komoly kereszt lehet egy tehetséges, fiatal színésznő számára. Bele is roppant, tovább is lépett, hogy aztán mégis visszatérjen szerepéhez.

Édesanyjával és testvérével

Carrie Fisher édesapja Eddie Fisher táncdalénekes volt, édesanyja Debbie Reynolds színésznő, édesapja második felesége Elizabeth Taylor. A művészek között felnövő – de nem feltétlenül művészi pályára szánt – szépséges lány 1973-ban szerepelt először színpadon, az Irene című darabban, édesanyja mellett. Színi tanulmányok és kisebb szerepek után az áttörést az 1977-es Csillagok háborúja jelentett számára, ahol Mark Hamill és Harrison Ford mellett az új, világrengető filmsiker három nagy sztárjának egyike lesz. A legegyenletesebben sikeres karriert később Ford tudhatja magáénak – de hármuk barátsága és közössége megmarad mind a mai napig. Carrie Fisher mindössze 19 évesen lett világsztár. „Tarkin kormányzó! Tudhattam volna, hogy maga tartja pórázon Vadert. Megcsapta az orromat a bűze, amikor a fedélzetre hoztak.” – szerepe szerint ezt kellett mondania Peter Cushingnak, a brit Hammer-horrorok legendás színészének. Zavarban is volt ettől a szituációtól.

carrie_fischer
Peter Cushing, George Lucas és Carrie Fisher a forgatáson

A Csillagok háborúja-trilógia és az ezekhez kapcsolódó televíziós szereplések, köztük az ötvenes évek musicaljait és az ifjúsági komédiákat a Csillagok háborúja világával ötvöző, híres-hírhedt Star Wars Holiday Special forgatása kötötte le a 70-es, 80-as évek fordulóján, de közben a Blues Brothers filmben is láthattuk. A Birodalom visszavág és a Jedi visszatér sikerei után feltűnt a Magas barna férfi felemás cipőben című filmben és Woody Allen Hannah és nővérei című vígjátékában is. A siker tehát nem maradt el, a szerelem sem – Paul Simon személyében –, de közben a drogok is megkísértették. Képeslapok a szakadékból című könyve önéletrajzi ihletésű, saját szenvedélybetegségeit és pszichológiai problémáit szőtte bele írásába. Bestselleréből 1990-ben film született, Mike Nichols rendezésében, Meryl Streep, Shirley McLaine, Dennis Quaid és Gene Hackman főszereplésével.

Férjével, Paul Simonnal

Carrie Fisher íróként, forgatókönyvíróként, színészként egyaránt megállja a helyét. Az évtizedek során rengeteg apró szerepet vállalt, saját maga karikírozásától sem riadva vissza. A Csillagok háborúja-rajongókról szóló Fanboysban is feltűnt, hangját adta a Family Guy című rajzfilmsorozat egyik karakterének, máskor pedig a konkurens Star Trek-filmek kapitányával, William Shatnerrel folytat „ádáz” kommentháborúkat. De akkor is remek, amikor robotoknak tart terápiás beszélgetést, mint az IBM reklámfilmjében teszi.

2016-ban az 54. New York-i Filmfesztivál vörös szőnyegén

Polgárpukkasztó hajlamai, betegségeivel, gyengeségeivel is szembe néző, már-már keresetlen őszintesége, fergeteges humora miatt szívesen hívják televíziós műsorokba. Azóta különösen, hogy J. J. Abrams rendezésében visszatért a Star Wars világába. Sajnos csak rövid jeleneteket kapott az Ébredő erőben, számomra – és sokak számára – mégis ezek a jelenetek a legszebbek és legmeghatóbbak a filmben. Egy erős asszony, akinek a teste lehet, hogy megöregedett, de ez nem számít. A személyisége varázslatos maradt. Annak ellenére, hogy milliók rajonganak érte.

Képes Gábor

• Publikálva: 2016.10.21. 14:14 • Címke: évforduló