a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Ha már nem tudja a nagymama – Régi játékok a Várkert Bazárban

varkert_bazar_leadKülönleges, interaktív kiállítás várja a szülőket és a gyerekeket a Várkert Bazárban. Környey Alice hozta el ebbe a szép térbe a népi bútorokat és játékokat. És rendezett be egy olyan kuckót, játékteret, ahol a már tableteket nyűvő alsó tagozatosok is megismerkedhetnek a múlt századi falu játékaival, akkori gyermekeivel.

Akik a mi szüleink, vagy éppen mi magunk vagyunk, már ha a lemezünk „B” oldala forog éppen. Mert jól emlékszem én is a 60-as, 70-es évek falusi életére, kis- és nagyobb gyermekkorom játékaira. Amik bizony jórészt a ház körül található természetes anyagokból készültek, nem nagyon volt lehetőség, de pénz sem arra, hogy játékboltokból vásároljunk. Nem is volt csak játékokat forgalmazó üzlet a szülőfalumhoz közeli két kisvárosban, csak egy bővített árukészletű trafikban árultak gyermekjátékokat. Aminek kirakatán persze mindig megakadt a szemem, de legtöbbször csak elmentünk mellette. Maradtak hát a háznál előforduló lehetőségek, játszottunk a szokásos fából készült fegyverutánzatok mellett kukoricatorzsával, gyaluforgáccsal, és persze a szülők által előállított játékokkal.

jatekkiallitas
forrás: Várkert Bazár

Ezt a tovatűnt, de oly kedves világot idézi most meg a kecskeméti bábszínházból induló, és a Millenárison, majd a Mesterségek Ünnepén népszerű foglalkozásokat vezető Környey Alice. Aki a múlt századi Nógrád megye gyermekvilágába utaztat el bennünket. Leginkább a két világháború közötti időben járunk, amikor még a kislányok elsősorban feleségnek, anyának készültek, és ezt szolgálták, erre irányultak a játékaik is. Nógrádban is olyan világ volt ez, amikor már az öltözködés megmutatta a társadalmi hovatartozást, családi állapotot, a nemzetiséget, és sokszor a települést is, ahol laktak. A kislányok babái rongyokból, fából, csuhéból készültek, az elsőket még az édesanyák állították össze, majd már maguk a kislányok fogták a tűt, a cérnát és keresték meg a ház körül található diribdarab rongyokat.

jatekkiallitas
forrás: Várkert Bazár

A felnőtt környezet és elfoglaltságok utánzása mellett nagyon fontos szerepe volt a lányoknál a táncos, énekes, ritmikus formát alakító térjátékoknak (Búj, búj zöldág…), amik szintén megelevenednek a gazdagon berendezett térben. Ami egy kis kiállítás is, eredeti falusi bútorokkal, komóddal, sifonérral, korabeli iskolapaddal, gyermekággyal. És persze rengeteg háziszőttes gyermekruha is ott van a foglalkozásokon, amelyeknek az időpontját és a tematikáját a Várkert Bazár internetes oldalán lehet megkeresni. És ha már nincs nagymama, vagy éppen olyan fiatal, hogy nem találkozott ezzel a világgal, akkor itt, mesében, muzsikában rejtekezve megtalálhatjuk, átélhetjük a nem is annyira távoli múltunkat. Így advent tájékán egészen jó gyermekes programnak tűnik.

Mesében, muzsikában rejtekezve – Múltunk a mában
Interaktív játékkiállítás
Várkert Bazár
2016.09.17. – 12.31.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.11.18. 09:01 • Címke: program, kiállítás