a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

Szilva, de inkább barack

JO_manda_adatbazisLekvárt, mondjuk éppen szilvalekvárt főzni jó dolog, bár a 21. században már elég kevesen művelik Magyarországon ezt a tudományt. Helyette vásárolhatunk olyan szilvalekvárnak csúfolt kulimászokat, amik eme gyümölcsöt csak nyomokban, mondjuk 20-30 százalékban tartalmazzák. Vegyük hát sorban, hogy mit kellene tennünk, hogy a túrkevei Finta Múzeum 3D-ben digitalizált, 23 centiméter magas lekváros bödönét megtölthessük hamisítatlan szilvalekvárral.

Mindenek előtt nem árt, ha van néhány szilvafánk, lehetőleg a besztercei fajtából. Mert ez talán jobban ellenáll az áprilisi fagyoknak, amik rátörvén a virágzó fákra, el szokták vinni a termést. Ugyanígy járhatunk, ha a kedvezőtlen időjárás a méhek járását akadályozza meg, nélkülük bizony üres marad a fánk. Ezután már csak a sűrű jégveréstől kell tartanunk, ha eme istencsapását is megússzuk, jöhet az őszi „betakarítás”. Aminek újabban olyan divatja alakult ki, hogy leteregetik a fák alját nejlonokkal, és az erre lerázott, levert szilvát így könnyebben csoportosítják egy helyre. Eleink ezzel a lehetőséggel nem nagyon éltek, így a kellő időben szüretelve megfelelően érett, így elég cukrot tartalmazó szilvához jutottak.

lekvaros
A 3D-kép eléréséhez kattintson a képre, majd a Dokumentum fül alatti ikonra

Szilvaszüret után mindenek előtt jól meg kell mosni a gyümölcsöt, és kezdődhet is a főzés. Amelynek kellékei közül a sárral körbetapasztott vörösréz üstöt kell először megemlíteni, amit az erdélyi kalderás cigányok készítenek el a legjobban manapság. Az üstbe először egy kisebb adag szétnyomkodott szilvát hevítünk, ez a ciberézés, vagy előfőzés. Amikor ez megfelelő állagú lesz, magozatlanul rátesszük az első adag gyümölcsöt. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzzük as zilvából a híg penyőt, amit aztán egy rostán átpasszírozunk. Így kikerül belőle a mag és az szét nem főtt héjdarabok. Ezután jön a sűrítés kényes eljárása, ahol ismét csak elengedhetetlenül fontos a massza állandó és egyenletes mozgatása. A sűrítés pedig addig tart, míg a főzőkanálon meg nem áll a lekvár úgy, hogy egy csepp sem esik le a széléről.

Azt persze nem tudni, hogy ilyen szilvalekvárt tároltak-e ebben a túrkevei „lekváros fazékban”. Talán igen, talán nem, minden estre én a barackíznek több esélyt adok. Barackból ugyanis talán több van Túrkeve környékén.

 Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.01.27. 10:50

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.