a rovat írásai

Leltározatlan őrlőkő

Ezt a vélhetően homokkőből csiszolt 25 centiméter hosszú, 12 centi széles és 3,5 centi magas darabot talán azért is nem vették leltárba a máskülönben ehhez nagyon értő régészek, mert annyi van az ilyen őrlőkőből, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. Ezért inkább odaadták a törteli iskolásoknak, nézegessék csak a vitrinben, a történelemtanár meg a katedrán mozgatva illusztrálhassa vele a szegény őskori asszonyok nehéz munkáját.

Árpád

„Időnként nem árt felfrissíteni ismereteinket. Sokszor azt hisszük, tudunk valamit, aztán kiderül, elfelejtettük. Hogy ne járjunk így, szedegessük össze azokat a lényeges történelmi tényeket, amelyeket a magyar államiság kezdeteiről minden magyar embernek illik tudnia” – így fogalmazott lapunk nyugdíjba vonult szerzője, akinek most Árpád vezér, fejedelem alakjának felidézésével folytatjuk sorozatát.

Szerencsét hozott papucsban

Most, hogy lassan kifogyunk már a falusi iparosokból, nézzünk meg egy olyan mestert, aki csak általában évente egyszer-kétszer fordult meg egy-egy faluban. Akkor is csak elvégezte a munkáját, és tovább állt. A kéményseprőkről lesz hát szó, akik ki tudja miért, de még a múlt század végén is papucsban jártak, és szerencsét is hoztak állítólag.

Kellék a centúriák csatájához?

Homo ludens. Hát ha valakik, a római légiósok, katonák azok voltak, játszó emberek. Mert hosszú, sokszor 25 éves volt a szolgálat, és ezalatt nem kellett mindig harcolni. Mit is lehetett csinálni az őrtoronyban, ott a Duna/Ister partján, amikor egy-egy visszavert barbár támadás, büntetőexpedíció hosszú időre elvette a harctól a kedvét a túlpartiaknak? Hát játszani valamit az őrségbe szintén beosztott cimborával. Most egy Érden talált játékkelléket, zsetont vizsgálhatunk meg a 3D-s technika segítségével.

Akkor ismerjük meg a kanászt is!

A két világháború közötti falu képéhez hozzá tartozott a közösség által fizetett kanász, kondás vagy csürhés is, akit leginkább reggel és este láthatott a falusi. Mikor is erős tülkölés és ostorpattogtatás közepette kiterelte a falu disznait (kondát, csürhét) a határba, majd pedig este, amikor ugyanolyan zenebonával hazahozta az állatokat.

Kolomp, vagy valami

Itt van ez a kolomp, vagy valami a szentendrei múzeum gyűjteményéből, még 2008-ban fordította ki a földből a régész ásója Pátyon. Ha jobban megnézzük aztán a 3D-s szoftvert is bevetve, találunk azért rajta furcsa dolgokat.

Bábák és boszorkányok

A két világháború között minden nagyobb falunak volt bábaasszonya is. Eme írás szerzőjének apai nagynénje is ekként működött 1942-től, a szombathelyi Magyar Királyi Bábaképző elvégzése után. Manyi néni, ahogy a faluban hívták, ugyan a szülőotthonok megjelenésével munka nélkül maradt, de tudását továbbra is igénybe vette a falu. Ő adta be például a körzeti orvos által felírt vitamininjekciókat.

Kagylókarkötő

Be kell vallanom már itt az elején, hogy ebből az írásból nem sok értékelhető dolgot fog megtudni a kedves olvasó eme a Balaton Múzeumban őrzött karkötőről. Ez pedig nem a a múzeum munkatársai, de nem is a cikk szerzője miatt van. Inkább azért, mert valóban elég keveset lehet mondani erről kagyóból készített primitív ékszerről.

Nyár, sör, víz, Krúdy, Margitsziget

Újabb izgalmas, és a nyárhoz kapcsolódó kiállítások érhetők el digitális formában A MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) adatbázisában.

Tengeralattjárót faragó asztalos

A falu virágkorában, valamikor a két világháború között a közösség mesteremberei között megbecsült helye volt az asztalosoknak is. Akik, ahogy a nevük is mutatja, elsősorban bútorokat, és a lakóházak fából készült nyílászáróit gyártották le. Mégpedig szigorúan kéziszerszámokkal, motoros fűrészről, gyalugépről, csiszolóról még csak nem is hallottak.

Agyonfoltozott pohár

Nézem ezt bronzból készült poharat, és azon gondolkodom, hogy a mégoly termékeny és gazdag Pannónia provinciában sem lehetett olyan egyszerű az élet. Egyrészt ott voltak az egymás után sorban jövő barbár támadások, rablóhadjáratok, aztán itt van ez az agyonfoltozott pohár is. Amit a már ismert pátyi lelőhelyen, vélhetően valaki örök nyugodalmát kissé megzavarva hoztak elő a föld alól a régészek.

MaNDA összes cikke »

Szilassy László, a száműzött filmsztár

közkincstárlead

A magyar film két világháború közötti fénykorának egyik meghatározó figurája volt Szilassy László. Élete nagy ívűnek is mondható, már ami a földrajzi távolságokat illeti, hiszen Nyírcsászáriban született 1908-ban és Brazíliában halt meg 1972-ben.

Nagykállóba és Nagykárolyba járt gimnáziumba, majd Budapesten jogi tanulmányokat folytatott. Pályaválasztása meglehetősen kései volt, hét félévet ült a jogi karon, mire eldöntötte, hogy az ő igazi hivatása a színészet. Szalay Károly társulatához szegődött titkárnak. Ha nem lett volna ott, nem adódott volna lehetősége egy sikeres beugrásra, ami egyben színészi pályafutása kezdetét is jelentette. Ezután sorra következtek a különböző társulatokban eltöltött tudásgyarapító évek, 1933-34-ben Kallos Józsefnél, 34-35-ben Szegeden, 34-36-ban Miklósy Imre együttesében, 36-37-ben Debrecenben dolgozott. A következő években a fővárosi színházak jöttek, mígnem 1940 és 1942 között a Pesti és a Vígszínház tagjaként lépett színpadra, majd 1944-től a Nemzeti Színház tagjává vált. 1945-ben Brazíliába menekült, tudniillik névegyezés következtében összekeverték egy nyilas katonatiszttel. Ezzel pedig természetesen együtt járt, hogy a nyilasnak kikiáltott színész filmjeit betiltották, bár népbírósági eljárás nem indult ellene. Egészen 1990-ig kellett várni az életnyomorító félreértés tisztázására, ekkor sikerült a Színházi Élet című lapban egy hosszú tanulmányban cáfolni a nyilasság vádját.

szilassy
Karády Katalinnal (forrás: MaNDA adatbázis)

Szilassy László volt a 1930-as, 40-es évek egyik legnagyobb filmcsillaga. A kor szépségideáljának szinte tökéletesen megfelelő, jó kiállású, vonzó férfi rengeteg filmben kapott főszerepet. Ezek többsége vígjáték volt, de a drámai szerepek sem fogtak ki rajta – ilyen volt az Alkalom és az Isten rabjai. A hölgyszínészek között fejedelemasszonynak számító Szeleczky Zitával több filmben játszották el a főszerepeket, a közönség álompárnak nevezte őket. A mostanság is szívesen nézett alkotások közül csak néhányat emelünk ki: Szegény gazdagok, Karosszék, Bercsényi huszárok, Zenélő majom és Nászinduló. Több tucat, sok-sok értéket hordozó filmje Szilassy Lászlót a második világháború után hetvenkettő, a rendszerváltozás után huszonhét évvel végre az őt megillető helyre teheti a magyar filmtörténetben.

Dippold Pál

• Publikálva: 2017.03.03. 10:02

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

árpád
Árpád – Hagyjuk most a találgatásokat, a lényeg az, hogy Árpádot tartjuk a mai napig a honfoglaló nagyfejedelemnek, és első urunknak itt a medencében. Ahol végül a Csepel-szigeten építette fel jurtavárosát, innen irányítva a frissen, fegyverrel szerzett országát. A források szerint öt fia született: Levente, Tarhos, Üllő, Jutas és Solt, amik ugye jórészt éppen ezen a környéken előforduló településnevek.