a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Filmeket festett, minden kocka egy-egy önálló műalkotás

Greenaway lead

Az idő szalad, 75 éves lett Peter Greenaway, minden idők legfestőibb filmrendezője, aki négy vizuális gyönyörökben tobzódó opusz után kevésbé élvezhető alkotásokkal állt elő. Festőművésznek készült, úgy látszik, ez is kell ahhoz, hogy a történet ne nyomja agyon a látványt. mert mégis csak egy olyan médiumról van szó, ahol a képi világ a legfontosabb, talán. Greenaway persze 75 évesen is aktív, fest és multimédiás műfajokban utazik, de olyan szemet gyönyörködtető nagyjátékfilmet, mint A rajzoló szerződése, vagy a Z és két nulla, már valószínűleg nem fog készíteni.

1942-ben született a walesi Newportban, iskoláit a család költözése miatt már Londonban végezte. Festészetet tanult, de Ingmar Bergman A hetedik pecsét című filmje állítólag akkora hatással volt rá, hogy az ecset helyett a kamera felé fordult. És mindjárt a Brit Filmintézetnél próbálkozott, ahol kapott is egy portási állást. Amivel élve aztán használhatta a cég eszközparkját, gyűjteményeit. megtanulva a vágást is, így készítette első rövidfilmjeit, majd a megjött az első siker is 1980-ban, a The Falls című mozi megkapta Brit Filmintézettől az év legjobb filmjének járó díjat.

Greenaway
Vermeer műtermében - Z és két nulla (forrás: mafab.hu)

Első magyar mozikban is vetített játékfilmjét már negyvenévesen, 1982-ben készítette, A rajzoló szerződése pedig a vizualitást mindenek elé helyező koncepciójával, igazán szép helyszíneivel, barokkos kosztümjeivel egy méretes kavicsot dobott az akkori művészfilmes állóvízbe. Mindeközben Greenaway dokumentumfilmeket is forgatott híres zeneszerzőkről, mint amilyen Philip Glass és John Cage, és tíz operalibrettót is írt. És felfedezte magának Michael Nyman-t, aki aztán méltó zenéket komponált és játszott alá a következő filmjeinek, mert jöttek sorban a maradandó darabok: jött a Z és két nulla, a pusztulás lefilmezése, Vermeer van Delft-től is megihletetten. És jött A számokba fojtva című fekete komédiája, a vidéki Angolhon abszurditásaival, és persze a már megszokott és elvárt vizuális tobzódással. A virágok és gyümölcsök mellett a rovarokkal és mindenféle csúszómászókkal, füvekkel, fákkal és vizekkel. Meg elképesztő fényhatásokkal. És végül A szakács, a tolvaj, a felesége és a szeretője feltette minderre a koronát, itt már a festményszerű snittek mellett volt történet is, sőt, azonosulni tudtunk a Helen Mirren alakította hősnővel. Akit amúgy sokat látunk a gengszter éttermének konyhájában, raktáraiban mindenféle alapanyagok között, szeretkezés közben.

Greenaway
A tolvaj lakomája (forrás: prae.hu)

Aztán eljött 1991, és Greenaway leforgatta Shakespeare Vihar című drámájából a Prospero könyveit, az úgynevezett paintbox technika, a kép a képben látvány viszont már sok volt az akkori nézőknek, és hát valljuk be, a történet sem lett valami könnyen befogadható, mint ahogyan a két évvel később bemutatott, színházszerű mozija, A maconi gyermek sem volt egy nézőbarát alkotás. Aztán jött 1996-os Párnakönyv, ami meglehetősen beszűkülve egy japán manöken sajátságos szerelmi életét dolgozta fel. Végül a részben Magyarországon is forgatott Tulse Luper bőröndjei című trilógia jött, ami a 20. századot az urán korszakaként mutatta be. De ezeket már nem vetítették a nagy mozik, Greenaway-t pedig szép lassan elfelejtették a magyar nézők (is). És ezen az sem segített, hogy mondjuk 2008-ban Budapesten is bemutatták a Rembrandt tükre című multimédiás színpadi produkcióját, amelynek rendezője felesége, Saskia Boddeke volt. Greenaway-nek 1963 és 2001 között készült munkáiból volt egy budapesti kiállítása is az azóta elfeledett MEO-ban. 2015-ben életrajzi játékfilmet forgatott kedvenc rendezőjéről Ejzenstein Mexikóban címmel, legutóbb pedig Hieronymus Bosch ihlette meg az amúgy is Amszterdamban élő rendezőt, aki a filmben önmagát alakította.

Az angol rendező leismertebb filmjéről itt olvashat a MaNDA adatbázisában.

Pálffy Lajos
    

• Publikálva: 2017.04.04. 10:55