a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

Ahol VIII. Edward nyaralt

helyszineileadBalatonföldvár egy 1907-ben kiadott adatsor szerint a déli part legfelkapottabb üdülőhelyévé vált. Alapítása után tíz évvel ez az eredmény szinte példátlan. A siker jellemzésére néhány adat: az állandó lakosok és a vendégek száma közötti arány Földváron nyolcszoros, míg Siófokon csak kétszeres.

A település fejlődésének nagy lökést adott, hogy 1912-ben hivatalosan gyógyfürdővé is vált. A gyógyvíz kútja kétszáz méter mélységből hozta fel a 18,5 fokos, káliumban, magnéziumban, vasban és más ásványi anyagokban gazdag vizét. A gyógyvizet vagy a helyszínen, az ivókúra részeként itták vagy szénsavval dúsítva palackozták. Az első világháború utáni szintén rendkívül gyors és nagy fejlődést jelzi, hogy 1929-ben már 130 villa és 6 szálloda volt az üdülőtelepen. Hat teniszpályát és egy 36 holdas golfpályát is kiépítettek. Élénk kulturális élet kezdődött, egymást érték az ünnepségek, hangversenyek, sportversenyek. A sajtó is felkapta a földvári sikertörténetet, és a harmincas évek közepére már a külföldi érdeklődés is nagy méreteket öltött. 1935-ben például arról számoltak be, hogy Földvár nemzetközi fürdőhely lett, tele van angolokkal, olaszokkal és németekkel. Nem hiányoztak a magyar előkelőségek sem, miniszterek, politikusok, maga Horthy Miklós kormányzó is gyakori vendég volt itt a Satzger családnál. Óriási szenzáció volt, hogy 1937-ben két héten át Földváron nyaralt a volt angol király, VIII. Eduárd, majd Windsor hercege, természetesen feleségével, aki miatt 1936-ban néhány hónap uralkodás után otthagyta a trónt. Balatonföldvár az idegenforgalomból származó bevétele jelentős részét a település fejlesztésére fordította, többek között ennek köszönhető, hogy az 1930-as évek végére népszerűsége minden korábbinál magasabbra szökött. A korszerűen felszerelt szállodák, a gondosan karbantartott parkok és utak, és a szórakozás, kikapcsolódás újabb és újabb formái sok vendéget csábítottak ide. Kaszinók alakultak, egyre magasabb színvonalú, változatos kultúrprogramokat rendeztek, sőt a füredihez hasonló Anna-bálokat is rendeztek. 

földvár
Forrás: MaNDA

A sportversenyek is az idegenforgalmat szolgálták. 1935-ben például nemzetközi sporthetek voltak Földváron, melynek programjában sok minden volt: vitorlázás, motorcsónak verseny, tenisz és autóverseny, lovaspóló, Balaton átúszás, vízilabda és öttusa. A hagyományossá vált sporthétnek 1941-ben 893 – köztük 200 külföldi – versenyzője volt, 43 ezer néző vett jegyet. A második világháború természetesen rövid időre megakasztotta a földvári, de az egész balatoni idegenforgalom fejlődését, majd az 1950-es évek közepétől újabb fellendülés kezdődött, hat szállodában indult újra az élet, és villámgyorsan kialakult a fizetővendég szolgálat is. Egyetlen adat 1970-ből: egy-egy nyári hétvégén Földvár lélekszáma megtízszereződött. Ebben jelentős szerepet játszott az a tény, hogy a világháború után kettészakított Németország keleti és nyugati részének lakói jószerével csak nálunk, Magyarországon – többnyire a Balatonnál – találkozhattak egymással. A rendszerváltás után hullámvölgybe került a balatoni turizmus, ám alig néhány év elegendő volt arra, hogy – Balatonföldváron legalábbis  – ismét fellendülés következzen be: a város erdélyi, német, francia, svájci és finn településekkel kötött testvérvárosi szerződést, ennek következtében sok-sok csoport látogatott ide. Rengeteg újszerű kulturális és sport programmal állt elő a település, amelyek ma már tömegeket vonzanak.

Dippold Pál

• Publikálva: 2017.04.25. 12:42

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.