a rovat írásai

Sok pénzt adtak Einstein leveleiért

190 ezer euróért (58,7 millió forintért) keltek el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein levelei, melyekben a fizikáról, Istenről és Izrael államról is írt.

Főbejárata az athéni Erekhteion mintáját követi

Száznyolcvan éve, 1837. június 22-én helyezték el Pesten a Magyar Nemzeti Múzeum épületének alapkövét.

A fejedelmi aranykortól a kisemmizésig

Tiltott kastélyok – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében címmel nyílt nemzetközi vándorkiállítás a Pesti Vigadóban.

Kalapács alatt David Rockefeller gyűjteménye

A márciusban elhunyt David Rockefeller mesés műkincsgyűjteményéből, bútoraiból és egyéb berendezési tárgyaiból rendeznek árverést jövő tavasszal, jelentette be a Christie's árverési ház.

Az első versenyt természetesen a gróf lovai nyerték meg

Hogy 190 évvel ezelőtt is ekkora lett volna a meleg, az nem nagyon hiszem. Először is akkoriban még nem is álmodtak az üvegházhatásról, aztán meg éppen ezen a napon rendezték meg az első hazai lóversenyt az Üllői és a Soroksári utak között, a Széchenyi István gróf által kijelölt pályán.

Az angol királyfi és a szász erődtemplomok

Az erdélyi szász erődtemplomok restaurálását, környezetük felélesztését, turisztikai és gazdasági hálózatokba való bevonását tűzi ki célul Károly herceg Romániában bejegyzett civil szervezete, a Walesi Herceg Románia Alapítvány – közölte a Mediafax hírügynökség.

Robotok, mesterséges intelligenciák és mellékhatásaik

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) aktívan dolgozik azért, hogy a robotika fejlődésének minél több haszonélvezője legyen, de a „kockázatokra és mellékhatásokra” is felhívjuk a figyelmet. Az NJSZT ennek szellemében most robotika kiállítást rendez a Társaság Informatika Történeti Kiállításában.

Előkerült az elveszettnek hitt fontos oklevél

Előkerült Szombathely 1607-es kiváltságlevele, amelyet évszázadok óta elveszettnek hittek. A dokumentumot hétfőn mutatták be Szombathelyen, a Vas Megyei Levéltárban, és egy hétig a nagyközönség is megtekintheti az épület földszintjén nyílt kiállításon.

Tudós hegymászó és a Vatikán első uralkodója

Százhatvan éve, 1857. május 31-én született XI. Piusz pápa, a független Vatikánvárosi Állam első uralkodója.

JFK 100

Vannak érdekes dolgok, ilyen például a 100 éve született John Fitzgerald Kennedy népszerűségének folyamatos növekedése. Másokat inkább el szoktak idővel felejteni az emberek, míg ő jó húsz évvel ezelőtt nem tartozott az Államok tíz legismertebb, legnagyobbra értékelt elnökei közé, most stabilan a negyedik helyet foglalja el a listán, ha időközben nem lett már bronzérmes.

Az idő és Rust repülése

Az idő repül, már harminc éve annak is, hogy Matthias Rust leszállt Cessnájával a Vörös Téren, hogy Gorbacsovval beszélgethessen a világbékéről. A szovjet pártfőtitkárral végül később sem sikerült találkoznia (Gorbi valamiért sosem volt kíváncsi rá), de tettével tovább repesztette a diktatúra ledönthetetlennek tartott falát.

Művelődés összes cikke »

Hogyan is költöztessék Tutanhamon fáraó trónját, ládáit és ágyát?

tutanhamon leadRégészek és restaurátorok tanácskoztak vasárnap Kairóban arról, hogyan lehet biztonságosan új kiállítási helyükre, a város egy másik részében épülő új múzeumba szállítani az egyiptomi főváros központjában lévő Egyiptomi Múzeumból Tutanhamon fáraó trónját, ládáit és ágyát.

Az egyiptomi régészeti múzeum szervezte tanácskozáson egyiptomi, francia, spanyol, német, svájci, dán és japán szakértők vettek részt.Tarik Taufík, a minisztériumnak az új múzeumért felelős egyik magas rangú vezetője elmondta, elsődleges cél, hogy általános megegyezésre jussanak a Tutanhamon-kincseknek a Gízai piramis közelében felépítendő új múzeumba történő biztonságos szállításának mikéntjéről. A résztvevőknek kiosztott dokumentum szerint a tanácskozáson szó volt arról is, hogyan állítsák ki a fáraó sírjában talált emberi maradványokat, különös tekintettel Tutanhamon halva született lánytestvéreinek maradványaira.

tutanhamon
(Forrás: nembulvar.hu)

Nagy kihívás egy gyűjteményt, különösen egy ilyen fontosat átköltöztetni, mondta Gabrielle Pieke német régész, az egyik résztvevő. A Tutanhamon-kincsek átköltöztetése rendkívül kényes kérdés 2014 óta, amikor a vitrin karbantartási munkálatai közben letört a fáraó arany halotti maszkjának szakálla. A munkások epoxitartalmú ragasztóval próbálták rögzíteni, jelentős kárt okozva a felbecsülhetetlen értékű műkincsben, és kiváltva világszerte a régészek felháborodását. A maszk restaurálásán egy német-egyiptomi szakértő csoport dolgozott, egy évvel később fejezték be a munkát. Pieke sürgette Egyiptomot, hogy ne kapkodja el a Tutanhamon-kincsek átszállítását, illetve kiállítását. Egyelőre nincs kitűzve, mikor szállítják át a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt, amely a Egyiptomi Nagymúzeum nevű új létesítmény két termét foglalja majd el. A 7000 négyzetméter területű termek a tervek szerint 2017 végére készülnek el. A több mint 3000 évvel ezelőtt uralkodó Tutanhamon sírját 1922-ben fedezték fel a dél-egyiptomi Luxorban.

(mti)

• Publikálva: 2017.05.07. 19:55