a rovat írásai

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Sok pénzt adtak Einstein leveleiért

190 ezer euróért (58,7 millió forintért) keltek el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein levelei, melyekben a fizikáról, Istenről és Izrael államról is írt.

Főbejárata az athéni Erekhteion mintáját követi

Száznyolcvan éve, 1837. június 22-én helyezték el Pesten a Magyar Nemzeti Múzeum épületének alapkövét.

A fejedelmi aranykortól a kisemmizésig

Tiltott kastélyok – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében címmel nyílt nemzetközi vándorkiállítás a Pesti Vigadóban.

Kalapács alatt David Rockefeller gyűjteménye

A márciusban elhunyt David Rockefeller mesés műkincsgyűjteményéből, bútoraiból és egyéb berendezési tárgyaiból rendeznek árverést jövő tavasszal, jelentette be a Christie's árverési ház.

Művelődés összes cikke »

Hogyan is költöztessék Tutanhamon fáraó trónját, ládáit és ágyát?

tutanhamon leadRégészek és restaurátorok tanácskoztak vasárnap Kairóban arról, hogyan lehet biztonságosan új kiállítási helyükre, a város egy másik részében épülő új múzeumba szállítani az egyiptomi főváros központjában lévő Egyiptomi Múzeumból Tutanhamon fáraó trónját, ládáit és ágyát.

Az egyiptomi régészeti múzeum szervezte tanácskozáson egyiptomi, francia, spanyol, német, svájci, dán és japán szakértők vettek részt.Tarik Taufík, a minisztériumnak az új múzeumért felelős egyik magas rangú vezetője elmondta, elsődleges cél, hogy általános megegyezésre jussanak a Tutanhamon-kincseknek a Gízai piramis közelében felépítendő új múzeumba történő biztonságos szállításának mikéntjéről. A résztvevőknek kiosztott dokumentum szerint a tanácskozáson szó volt arról is, hogyan állítsák ki a fáraó sírjában talált emberi maradványokat, különös tekintettel Tutanhamon halva született lánytestvéreinek maradványaira.

tutanhamon
(Forrás: nembulvar.hu)

Nagy kihívás egy gyűjteményt, különösen egy ilyen fontosat átköltöztetni, mondta Gabrielle Pieke német régész, az egyik résztvevő. A Tutanhamon-kincsek átköltöztetése rendkívül kényes kérdés 2014 óta, amikor a vitrin karbantartási munkálatai közben letört a fáraó arany halotti maszkjának szakálla. A munkások epoxitartalmú ragasztóval próbálták rögzíteni, jelentős kárt okozva a felbecsülhetetlen értékű műkincsben, és kiváltva világszerte a régészek felháborodását. A maszk restaurálásán egy német-egyiptomi szakértő csoport dolgozott, egy évvel később fejezték be a munkát. Pieke sürgette Egyiptomot, hogy ne kapkodja el a Tutanhamon-kincsek átszállítását, illetve kiállítását. Egyelőre nincs kitűzve, mikor szállítják át a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt, amely a Egyiptomi Nagymúzeum nevű új létesítmény két termét foglalja majd el. A 7000 négyzetméter területű termek a tervek szerint 2017 végére készülnek el. A több mint 3000 évvel ezelőtt uralkodó Tutanhamon sírját 1922-ben fedezték fel a dél-egyiptomi Luxorban.

(mti)

• Publikálva: 2017.05.07. 19:55