a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Hogyan is költöztessék Tutanhamon fáraó trónját, ládáit és ágyát?

tutanhamon leadRégészek és restaurátorok tanácskoztak vasárnap Kairóban arról, hogyan lehet biztonságosan új kiállítási helyükre, a város egy másik részében épülő új múzeumba szállítani az egyiptomi főváros központjában lévő Egyiptomi Múzeumból Tutanhamon fáraó trónját, ládáit és ágyát.

Az egyiptomi régészeti múzeum szervezte tanácskozáson egyiptomi, francia, spanyol, német, svájci, dán és japán szakértők vettek részt.Tarik Taufík, a minisztériumnak az új múzeumért felelős egyik magas rangú vezetője elmondta, elsődleges cél, hogy általános megegyezésre jussanak a Tutanhamon-kincseknek a Gízai piramis közelében felépítendő új múzeumba történő biztonságos szállításának mikéntjéről. A résztvevőknek kiosztott dokumentum szerint a tanácskozáson szó volt arról is, hogyan állítsák ki a fáraó sírjában talált emberi maradványokat, különös tekintettel Tutanhamon halva született lánytestvéreinek maradványaira.

tutanhamon
(Forrás: nembulvar.hu)

Nagy kihívás egy gyűjteményt, különösen egy ilyen fontosat átköltöztetni, mondta Gabrielle Pieke német régész, az egyik résztvevő. A Tutanhamon-kincsek átköltöztetése rendkívül kényes kérdés 2014 óta, amikor a vitrin karbantartási munkálatai közben letört a fáraó arany halotti maszkjának szakálla. A munkások epoxitartalmú ragasztóval próbálták rögzíteni, jelentős kárt okozva a felbecsülhetetlen értékű műkincsben, és kiváltva világszerte a régészek felháborodását. A maszk restaurálásán egy német-egyiptomi szakértő csoport dolgozott, egy évvel később fejezték be a munkát. Pieke sürgette Egyiptomot, hogy ne kapkodja el a Tutanhamon-kincsek átszállítását, illetve kiállítását. Egyelőre nincs kitűzve, mikor szállítják át a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt, amely a Egyiptomi Nagymúzeum nevű új létesítmény két termét foglalja majd el. A 7000 négyzetméter területű termek a tervek szerint 2017 végére készülnek el. A több mint 3000 évvel ezelőtt uralkodó Tutanhamon sírját 1922-ben fedezték fel a dél-egyiptomi Luxorban.

(mti)

• Publikálva: 2017.05.07. 19:55