a rovat írásai

Sok pénzt adtak Einstein leveleiért

190 ezer euróért (58,7 millió forintért) keltek el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein levelei, melyekben a fizikáról, Istenről és Izrael államról is írt.

Főbejárata az athéni Erekhteion mintáját követi

Száznyolcvan éve, 1837. június 22-én helyezték el Pesten a Magyar Nemzeti Múzeum épületének alapkövét.

A fejedelmi aranykortól a kisemmizésig

Tiltott kastélyok – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében címmel nyílt nemzetközi vándorkiállítás a Pesti Vigadóban.

Kalapács alatt David Rockefeller gyűjteménye

A márciusban elhunyt David Rockefeller mesés műkincsgyűjteményéből, bútoraiból és egyéb berendezési tárgyaiból rendeznek árverést jövő tavasszal, jelentette be a Christie's árverési ház.

Az első versenyt természetesen a gróf lovai nyerték meg

Hogy 190 évvel ezelőtt is ekkora lett volna a meleg, az nem nagyon hiszem. Először is akkoriban még nem is álmodtak az üvegházhatásról, aztán meg éppen ezen a napon rendezték meg az első hazai lóversenyt az Üllői és a Soroksári utak között, a Széchenyi István gróf által kijelölt pályán.

Az angol királyfi és a szász erődtemplomok

Az erdélyi szász erődtemplomok restaurálását, környezetük felélesztését, turisztikai és gazdasági hálózatokba való bevonását tűzi ki célul Károly herceg Romániában bejegyzett civil szervezete, a Walesi Herceg Románia Alapítvány – közölte a Mediafax hírügynökség.

Robotok, mesterséges intelligenciák és mellékhatásaik

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) aktívan dolgozik azért, hogy a robotika fejlődésének minél több haszonélvezője legyen, de a „kockázatokra és mellékhatásokra” is felhívjuk a figyelmet. Az NJSZT ennek szellemében most robotika kiállítást rendez a Társaság Informatika Történeti Kiállításában.

Előkerült az elveszettnek hitt fontos oklevél

Előkerült Szombathely 1607-es kiváltságlevele, amelyet évszázadok óta elveszettnek hittek. A dokumentumot hétfőn mutatták be Szombathelyen, a Vas Megyei Levéltárban, és egy hétig a nagyközönség is megtekintheti az épület földszintjén nyílt kiállításon.

Tudós hegymászó és a Vatikán első uralkodója

Százhatvan éve, 1857. május 31-én született XI. Piusz pápa, a független Vatikánvárosi Állam első uralkodója.

JFK 100

Vannak érdekes dolgok, ilyen például a 100 éve született John Fitzgerald Kennedy népszerűségének folyamatos növekedése. Másokat inkább el szoktak idővel felejteni az emberek, míg ő jó húsz évvel ezelőtt nem tartozott az Államok tíz legismertebb, legnagyobbra értékelt elnökei közé, most stabilan a negyedik helyet foglalja el a listán, ha időközben nem lett már bronzérmes.

Az idő és Rust repülése

Az idő repül, már harminc éve annak is, hogy Matthias Rust leszállt Cessnájával a Vörös Téren, hogy Gorbacsovval beszélgethessen a világbékéről. A szovjet pártfőtitkárral végül később sem sikerült találkoznia (Gorbi valamiért sosem volt kíváncsi rá), de tettével tovább repesztette a diktatúra ledönthetetlennek tartott falát.

Művelődés összes cikke »

Az idő és Rust repülése

rust leadAz idő repül, már harminc éve annak is, hogy Matthias Rust leszállt Cessnájával a Vörös Téren, hogy Gorbacsovval beszélgethessen a világbékéről. A szovjet pártfőtitkárral végül később sem sikerült találkoznia (Gorbi valamiért sosem volt kíváncsi rá), de tettével tovább repesztette a diktatúra ledönthetetlennek tartott falát.

„Akkoriban tele voltam álmokkal, és azt hittem, minden lehetséges. A repüléssel azt akartam elérni, hogy valamiféle képzeletbeli híd jöjjön létre kelet és nyugat között” – nyilatkozta Rust évekkel a repülés után. Amikor már mindenki ismerte a nevét, és arról is tudhattak az emberek, hogy a moszkvai börtönből szabadulva polgári szolgálatán talán szerelmi okokból megszúrt egy ápolónőt. Ami miatt többet ült, mint az az orosz börtönben eltöltött 432 nap. És hogy kemény pénzbüntetésre ítélték egy áruházi lopásért is. Valljuk be eme cselekedetek nehezen illenek bele egy a világbéke érdekében küzdő ember életrajzába. Viszont sokat elárulnak arról a kamaszos arcú 19 éves sihederről, aki mindent összevetve 90 repült óra után Helsinkiből elindult Moszkva felé. A regisztrált úti cél Stockholm lett volna, de Rust 20 perc után kikapcsolta a rádiót és a tenger szintje fölött repülve Észtországnak kanyarodott. Az észt partoktól pedig még 650 kilométert repült Moszkváig úgy, hogy közben két elfogó vadász is megjelent mellette, és három légvédelmi rakétaegység is befogta. De nem lőtték le, talán a néhány évvel korábban Kamcsatkánál leszedett Dél-koreai utasszállító miatt kirobban botrányra gondolva. Aztán mikor Moszkva fölé ért, ott éppen üzemzavar volt a légtérellenőrzésben, Seremetyevót is leállították egy időre. Három kört is megtett alacsonyan az emberekkel teli Vörös Tér felett, egy rendőr pedig azt hitte, filmet forgatnak, és lezárta az egyik hidat. Amin le is száll Rust a Hamburgban bérelt, és Izlandot is megjárt Cessna 172-esével.

rust
(Forrás Wikipédia)

Így aztán az ifjú pilóta szép lassan begurult a Vaszilij Blazsennij székesegyház elé, narancssárga kezeslábasában kiszállt a gépből és rágyújtott egy cigire. A turisták és a helyiek pedig megrohanták, érdekes, a rendőrök csak egy óra múlva gyűjtötték be. 1988. augusztus 23-án szabadult, és még aznap Frankfurtba repült. Huliganizmusért és illegális határátlépésért ítélték négy évre, de hát nem olyan idők jártak már, hogy börtönben lehetett volna tartani. A történethez az is hozzá tartozik, hogy Gorbacsov az esetet kihasználva eltávolította a keményvonalas tisztikar egy részét Szergej Szokolov hadügyminiszterrel az élen. Rust pedig az cikk elején emlegetett kitérők után a Karib szigetvilágban élt sokáig, jelenleg Berlinben van egy kis cége.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.05.25. 11:57