a rovat írásai

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Feltámad haló poraiból a Telekiek kastélya

Az erdélyi Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi (Posmus) Teleki-kastélyt, közölte a Mediafax hírügynökség.

42 ezer éves gyöngysor a barlangból

Mintegy 42 ezer éves, elefántcsontból készült gyöngyöket találtak a régészek a Sváb-Alb-hegységnek az UNESCO világörökségi listájára frissen felkerült barlangjaiban.

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Művelődés összes cikke »

Az idő és Rust repülése

rust leadAz idő repül, már harminc éve annak is, hogy Matthias Rust leszállt Cessnájával a Vörös Téren, hogy Gorbacsovval beszélgethessen a világbékéről. A szovjet pártfőtitkárral végül később sem sikerült találkoznia (Gorbi valamiért sosem volt kíváncsi rá), de tettével tovább repesztette a diktatúra ledönthetetlennek tartott falát.

„Akkoriban tele voltam álmokkal, és azt hittem, minden lehetséges. A repüléssel azt akartam elérni, hogy valamiféle képzeletbeli híd jöjjön létre kelet és nyugat között” – nyilatkozta Rust évekkel a repülés után. Amikor már mindenki ismerte a nevét, és arról is tudhattak az emberek, hogy a moszkvai börtönből szabadulva polgári szolgálatán talán szerelmi okokból megszúrt egy ápolónőt. Ami miatt többet ült, mint az az orosz börtönben eltöltött 432 nap. És hogy kemény pénzbüntetésre ítélték egy áruházi lopásért is. Valljuk be eme cselekedetek nehezen illenek bele egy a világbéke érdekében küzdő ember életrajzába. Viszont sokat elárulnak arról a kamaszos arcú 19 éves sihederről, aki mindent összevetve 90 repült óra után Helsinkiből elindult Moszkva felé. A regisztrált úti cél Stockholm lett volna, de Rust 20 perc után kikapcsolta a rádiót és a tenger szintje fölött repülve Észtországnak kanyarodott. Az észt partoktól pedig még 650 kilométert repült Moszkváig úgy, hogy közben két elfogó vadász is megjelent mellette, és három légvédelmi rakétaegység is befogta. De nem lőtték le, talán a néhány évvel korábban Kamcsatkánál leszedett Dél-koreai utasszállító miatt kirobban botrányra gondolva. Aztán mikor Moszkva fölé ért, ott éppen üzemzavar volt a légtérellenőrzésben, Seremetyevót is leállították egy időre. Három kört is megtett alacsonyan az emberekkel teli Vörös Tér felett, egy rendőr pedig azt hitte, filmet forgatnak, és lezárta az egyik hidat. Amin le is száll Rust a Hamburgban bérelt, és Izlandot is megjárt Cessna 172-esével.

rust
(Forrás Wikipédia)

Így aztán az ifjú pilóta szép lassan begurult a Vaszilij Blazsennij székesegyház elé, narancssárga kezeslábasában kiszállt a gépből és rágyújtott egy cigire. A turisták és a helyiek pedig megrohanták, érdekes, a rendőrök csak egy óra múlva gyűjtötték be. 1988. augusztus 23-án szabadult, és még aznap Frankfurtba repült. Huliganizmusért és illegális határátlépésért ítélték négy évre, de hát nem olyan idők jártak már, hogy börtönben lehetett volna tartani. A történethez az is hozzá tartozik, hogy Gorbacsov az esetet kihasználva eltávolította a keményvonalas tisztikar egy részét Szergej Szokolov hadügyminiszterrel az élen. Rust pedig az cikk elején emlegetett kitérők után a Karib szigetvilágban élt sokáig, jelenleg Berlinben van egy kis cége.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.05.25. 11:57