a rovat írásai

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Tízezerszeres áron ment el a váza

A becsült ár tízezerszereséért és ezzel rekordáron, ötmillió svájci frankért (1,3 milliárd forint) kelt el egy bizonytalan korú kínai váza egy genfi aukción.

Hétvégén bárki bemehet a Képzőre!

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is részt vesz a Kulturális Örökség Napjai szeptember 16-17-i programjában, amelyet Aranykorok emlékezete címmel hirdetettek meg a szervezők. Ezen a hétvégén az egyetem mindkét campusa látogatható lesz, ahol az érdeklődők ingyenesen vezetéseken vehetnek részt. A főépületben a Közös történetünk ‒ Hallgatói tettek a Képzőnek a Képzőről címmel a Barcsay Teremben és az Aulában megnyílt kiállítást is meg lehet majd tekinteni.

Kiállítást ajándékozott a Budavár testvérvárosának, Zentának

Megnyílt A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk című kiállítás a Zentai Városi Múzeumban. Az emlékkiállítást a Budavári Önkormányzat ajándékozta testvérvárosának azért, hogy a 320 éves zentai csata nemzeti és világtörténelmi jelentőségét bemutassák és egy állandó tárlatot hozzanak létre a zentai Városháza toronyszobájában.

Körbeutazza az országot a Seuso-kincs

Döntött a kormány a Seuso-kincs magyarországi vándorkiállításáról. A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározat szerint az úgynevezett Seuso-kincs, amely az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete magyarországi bemutatására Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg megyei jogú városokban vándorkiállítást szerveznek.

Művelődés összes cikke »

Az idő és Rust repülése

rust leadAz idő repül, már harminc éve annak is, hogy Matthias Rust leszállt Cessnájával a Vörös Téren, hogy Gorbacsovval beszélgethessen a világbékéről. A szovjet pártfőtitkárral végül később sem sikerült találkoznia (Gorbi valamiért sosem volt kíváncsi rá), de tettével tovább repesztette a diktatúra ledönthetetlennek tartott falát.

„Akkoriban tele voltam álmokkal, és azt hittem, minden lehetséges. A repüléssel azt akartam elérni, hogy valamiféle képzeletbeli híd jöjjön létre kelet és nyugat között” – nyilatkozta Rust évekkel a repülés után. Amikor már mindenki ismerte a nevét, és arról is tudhattak az emberek, hogy a moszkvai börtönből szabadulva polgári szolgálatán talán szerelmi okokból megszúrt egy ápolónőt. Ami miatt többet ült, mint az az orosz börtönben eltöltött 432 nap. És hogy kemény pénzbüntetésre ítélték egy áruházi lopásért is. Valljuk be eme cselekedetek nehezen illenek bele egy a világbéke érdekében küzdő ember életrajzába. Viszont sokat elárulnak arról a kamaszos arcú 19 éves sihederről, aki mindent összevetve 90 repült óra után Helsinkiből elindult Moszkva felé. A regisztrált úti cél Stockholm lett volna, de Rust 20 perc után kikapcsolta a rádiót és a tenger szintje fölött repülve Észtországnak kanyarodott. Az észt partoktól pedig még 650 kilométert repült Moszkváig úgy, hogy közben két elfogó vadász is megjelent mellette, és három légvédelmi rakétaegység is befogta. De nem lőtték le, talán a néhány évvel korábban Kamcsatkánál leszedett Dél-koreai utasszállító miatt kirobban botrányra gondolva. Aztán mikor Moszkva fölé ért, ott éppen üzemzavar volt a légtérellenőrzésben, Seremetyevót is leállították egy időre. Három kört is megtett alacsonyan az emberekkel teli Vörös Tér felett, egy rendőr pedig azt hitte, filmet forgatnak, és lezárta az egyik hidat. Amin le is száll Rust a Hamburgban bérelt, és Izlandot is megjárt Cessna 172-esével.

rust
(Forrás Wikipédia)

Így aztán az ifjú pilóta szép lassan begurult a Vaszilij Blazsennij székesegyház elé, narancssárga kezeslábasában kiszállt a gépből és rágyújtott egy cigire. A turisták és a helyiek pedig megrohanták, érdekes, a rendőrök csak egy óra múlva gyűjtötték be. 1988. augusztus 23-án szabadult, és még aznap Frankfurtba repült. Huliganizmusért és illegális határátlépésért ítélték négy évre, de hát nem olyan idők jártak már, hogy börtönben lehetett volna tartani. A történethez az is hozzá tartozik, hogy Gorbacsov az esetet kihasználva eltávolította a keményvonalas tisztikar egy részét Szergej Szokolov hadügyminiszterrel az élen. Rust pedig az cikk elején emlegetett kitérők után a Karib szigetvilágban élt sokáig, jelenleg Berlinben van egy kis cége.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.05.25. 11:57