a rovat írásai

Leltározatlan őrlőkő

Ezt a vélhetően homokkőből csiszolt 25 centiméter hosszú, 12 centi széles és 3,5 centi magas darabot talán azért is nem vették leltárba a máskülönben ehhez nagyon értő régészek, mert annyi van az ilyen őrlőkőből, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. Ezért inkább odaadták a törteli iskolásoknak, nézegessék csak a vitrinben, a történelemtanár meg a katedrán mozgatva illusztrálhassa vele a szegény őskori asszonyok nehéz munkáját.

Árpád

„Időnként nem árt felfrissíteni ismereteinket. Sokszor azt hisszük, tudunk valamit, aztán kiderül, elfelejtettük. Hogy ne járjunk így, szedegessük össze azokat a lényeges történelmi tényeket, amelyeket a magyar államiság kezdeteiről minden magyar embernek illik tudnia” – így fogalmazott lapunk nyugdíjba vonult szerzője, akinek most Árpád vezér, fejedelem alakjának felidézésével folytatjuk sorozatát.

Szerencsét hozott papucsban

Most, hogy lassan kifogyunk már a falusi iparosokból, nézzünk meg egy olyan mestert, aki csak általában évente egyszer-kétszer fordult meg egy-egy faluban. Akkor is csak elvégezte a munkáját, és tovább állt. A kéményseprőkről lesz hát szó, akik ki tudja miért, de még a múlt század végén is papucsban jártak, és szerencsét is hoztak állítólag.

Kellék a centúriák csatájához?

Homo ludens. Hát ha valakik, a római légiósok, katonák azok voltak, játszó emberek. Mert hosszú, sokszor 25 éves volt a szolgálat, és ezalatt nem kellett mindig harcolni. Mit is lehetett csinálni az őrtoronyban, ott a Duna/Ister partján, amikor egy-egy visszavert barbár támadás, büntetőexpedíció hosszú időre elvette a harctól a kedvét a túlpartiaknak? Hát játszani valamit az őrségbe szintén beosztott cimborával. Most egy Érden talált játékkelléket, zsetont vizsgálhatunk meg a 3D-s technika segítségével.

Akkor ismerjük meg a kanászt is!

A két világháború közötti falu képéhez hozzá tartozott a közösség által fizetett kanász, kondás vagy csürhés is, akit leginkább reggel és este láthatott a falusi. Mikor is erős tülkölés és ostorpattogtatás közepette kiterelte a falu disznait (kondát, csürhét) a határba, majd pedig este, amikor ugyanolyan zenebonával hazahozta az állatokat.

Kolomp, vagy valami

Itt van ez a kolomp, vagy valami a szentendrei múzeum gyűjteményéből, még 2008-ban fordította ki a földből a régész ásója Pátyon. Ha jobban megnézzük aztán a 3D-s szoftvert is bevetve, találunk azért rajta furcsa dolgokat.

Bábák és boszorkányok

A két világháború között minden nagyobb falunak volt bábaasszonya is. Eme írás szerzőjének apai nagynénje is ekként működött 1942-től, a szombathelyi Magyar Királyi Bábaképző elvégzése után. Manyi néni, ahogy a faluban hívták, ugyan a szülőotthonok megjelenésével munka nélkül maradt, de tudását továbbra is igénybe vette a falu. Ő adta be például a körzeti orvos által felírt vitamininjekciókat.

Kagylókarkötő

Be kell vallanom már itt az elején, hogy ebből az írásból nem sok értékelhető dolgot fog megtudni a kedves olvasó eme a Balaton Múzeumban őrzött karkötőről. Ez pedig nem a a múzeum munkatársai, de nem is a cikk szerzője miatt van. Inkább azért, mert valóban elég keveset lehet mondani erről kagyóból készített primitív ékszerről.

Nyár, sör, víz, Krúdy, Margitsziget

Újabb izgalmas, és a nyárhoz kapcsolódó kiállítások érhetők el digitális formában A MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) adatbázisában.

Tengeralattjárót faragó asztalos

A falu virágkorában, valamikor a két világháború között a közösség mesteremberei között megbecsült helye volt az asztalosoknak is. Akik, ahogy a nevük is mutatja, elsősorban bútorokat, és a lakóházak fából készült nyílászáróit gyártották le. Mégpedig szigorúan kéziszerszámokkal, motoros fűrészről, gyalugépről, csiszolóról még csak nem is hallottak.

Agyonfoltozott pohár

Nézem ezt bronzból készült poharat, és azon gondolkodom, hogy a mégoly termékeny és gazdag Pannónia provinciában sem lehetett olyan egyszerű az élet. Egyrészt ott voltak az egymás után sorban jövő barbár támadások, rablóhadjáratok, aztán itt van ez az agyonfoltozott pohár is. Amit a már ismert pátyi lelőhelyen, vélhetően valaki örök nyugodalmát kissé megzavarva hoztak elő a föld alól a régészek.

MaNDA összes cikke »

Isteni mesterség

elsullyedt_vilagok_leadHát a kovácsmesterség az bizony előkelő tudomány, olyannyira, hogy a kultúra bölcsőjének tartott Ókorban még istenek foglalkozásául is szolgált. Bizony, Hephaisztosz kovácsisten volt, Zeusz közreműködése nélkül Héra hozta a világra. De mi most néhány kovácsműhely berendezését nézzük meg inkább a MaNDA gyűjteményéből, azzal lehet, hogy többre megyünk.
Bár az is igaz, hogy a sánta és meglehetősen rút Héphaisztoszról is illik tudnia azért az érettségiig eljutó embernek. És akkor már arról is, hogy azért lett sánta, mert először csúfsága miatt az anyja, majd pedig maga Zeusz hajította le az Olimposzról. Hogy mindkétszer Lémnosz szigeténél landoljon, és jól le is sántuljon. A görögöktől gátlástalanul lopó rómaiaknál amúgy Vulcanus a sánta isten megfelelője. Kovácsolással pedig már a bronzkor embere is foglalkozott, hiszen az ónból és rézből előállított fém alakítható volt ezzel az eljárással. Ami a megfelelő forma kialakítása mellett az anyag minőségét is javította. Ez kölünösen fontos szerepet a vas kovácsolása, „edzése″ során nyer a mai napig. Annyit talán mindenki tud a kovácsolásról, hogy valami erős testalkatú férfi egy méretes kalapáccsal ütlegeli az izzó vasat. És talán arról is hallott, hogy a kovács készíti el, és rakja a helyére a lovak patkóit is.
 
kovács
Elkészült a kerék vasalása
 
Persze a kovácsolás ennél azért bonyolultabb dolog. Mindenek előtt három-négy alapszerszám kell hozzá. A már emlegetett kalapácsok (két alaptípus az egykezes „vezető″, és a 5-6 kilós „ráverő″) mellett az üllőt, egy mázsás, speciális alakú vastömböt kell kiemelnünk. Nélkülözhetetlenek még a fém izzításához szükséges hőfokot biztosító fújtató, és a különféle fogók is, amelyekkel ezt az izzó fémet tartják. Amely barnás színezettel már 600 Celsius fokon alakítható, de mondjuk szerkezetének javításához szükséges fehér izzáshoz már 1150 fok kell. Felénk mostanában a német típusú üllő van elterjedve, amit egy méretes tölgytuskóra szoktak rögzíteni.
 
kovács
Munkában a ráverő kalapács
 
És ha körbenézünk a MaNDA adatbázisából kiválasztott műhelyekben, láthatjuk, hogy voltak rendszerető kovácsok, de olyanok is, akik nem nagyon törődtek ezzel a részlettel. Volt, aki gondot fordított a műhely küllemére is, másoknak pedig egy rozoga kunyhó is megfelelt erre a célra. Olyan, amibe ez a bizonyos Héphaisztosz be sem tette volna a lábát, igaz, neki állítólag olyan palotája volt Lémnoszon, aminek csodájára jártak a magasságos Olimposzról le az istenek.
kovács
Amikor még megadták a módját
 

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.06.14. 10:27

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

árpád
Árpád – Hagyjuk most a találgatásokat, a lényeg az, hogy Árpádot tartjuk a mai napig a honfoglaló nagyfejedelemnek, és első urunknak itt a medencében. Ahol végül a Csepel-szigeten építette fel jurtavárosát, innen irányítva a frissen, fegyverrel szerzett országát. A források szerint öt fia született: Levente, Tarhos, Üllő, Jutas és Solt, amik ugye jórészt éppen ezen a környéken előforduló településnevek.