a rovat írásai

Akkor ismerjük meg a kanászt is!

A két világháború közötti falu képéhez hozzá tartozott a közösség által fizetett kanász, kondás vagy csürhés is, akit leginkább reggel és este láthatott a falusi. Mikor is erős tülkölés és ostorpattogtatás közepette kiterelte a falu disznait (kondát, csürhét) a határba, majd pedig este, amikor ugyanolyan zenebonával hazahozta az állatokat.

Kolomp, vagy valami

Itt van ez a kolomp, vagy valami a szentendrei múzeum gyűjteményéből, még 2008-ban fordította ki a földből a régész ásója Pátyon. Ha jobban megnézzük aztán a 3D-s szoftvert is bevetve, találunk azért rajta furcsa dolgokat.

Bábák és boszorkányok

A két világháború között minden nagyobb falunak volt bábaasszonya is. Eme írás szerzőjének apai nagynénje is ekként működött 1942-től, a szombathelyi Magyar Királyi Bábaképző elvégzése után. Manyi néni, ahogy a faluban hívták, ugyan a szülőotthonok megjelenésével munka nélkül maradt, de tudását továbbra is igénybe vette a falu. Ő adta be például a körzeti orvos által felírt vitamininjekciókat.

Kagylókarkötő

Be kell vallanom már itt az elején, hogy ebből az írásból nem sok értékelhető dolgot fog megtudni a kedves olvasó eme a Balaton Múzeumban őrzött karkötőről. Ez pedig nem a a múzeum munkatársai, de nem is a cikk szerzője miatt van. Inkább azért, mert valóban elég keveset lehet mondani erről kagyóból készített primitív ékszerről.

Nyár, sör, víz, Krúdy, Margitsziget

Újabb izgalmas, és a nyárhoz kapcsolódó kiállítások érhetők el digitális formában A MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) adatbázisában.

Tengeralattjárót faragó asztalos

A falu virágkorában, valamikor a két világháború között a közösség mesteremberei között megbecsült helye volt az asztalosoknak is. Akik, ahogy a nevük is mutatja, elsősorban bútorokat, és a lakóházak fából készült nyílászáróit gyártották le. Mégpedig szigorúan kéziszerszámokkal, motoros fűrészről, gyalugépről, csiszolóról még csak nem is hallottak.

Agyonfoltozott pohár

Nézem ezt bronzból készült poharat, és azon gondolkodom, hogy a mégoly termékeny és gazdag Pannónia provinciában sem lehetett olyan egyszerű az élet. Egyrészt ott voltak az egymás után sorban jövő barbár támadások, rablóhadjáratok, aztán itt van ez az agyonfoltozott pohár is. Amit a már ismert pátyi lelőhelyen, vélhetően valaki örök nyugodalmát kissé megzavarva hoztak elő a föld alól a régészek.

Örökmozgó a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Örökmozgó fantázianévvel napközis, filmes tematikájú tábort indít a nyár folyamán a Élménypark július és augusztus hónapokban, három alkalommal. Természetesen a tábor fő témája a filmművészet köré szerveződik, közelebbről az animációkészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek az öt nap során.

 

Gertrúd

Keveset tudunk az Árpád-ház történetében jelentős szerepet játszó Gertrúdról, amit meg tudunk, azt is leginkább az Erkel Ferenc-féle Bánk bán nem éppen történelmi hitelességű anyagából. Lássuk tehát, mit mond a tudomány!

Szatyorban hordták a szenet a grófnak

Dédestapolcsányban, a Bükk-fennsík lábánál, festői környezetben található az egykoron szebb napokat is megélt Serényi-kastély. Építését több időpontra is datálják, valamikor 1898-1903 között folyhattak a munkálatok.

Szent László, a rendteremtő

Időnként nem árt felfrissíteni ismereteinket. Sokszor azt hisszük, tudunk valamit, aztán kiderül, elfelejtettük. Hogy ne járjunk így, szedegessük össze azokat a lényeges történelmi tényeket, amelyeket a magyar államiság kezdeteiről minden magyar embernek illik tudnia.

 

MaNDA összes cikke »

Szatyorban hordták a szenet a grófnak

helyszineilead

Dédestapolcsányban, a Bükk-fennsík lábánál, festői környezetben található az egykoron szebb napokat is megélt Serényi-kastély. Építését több időpontra is datálják, valamikor 1898-1903 között folyhattak a munkálatok.

Hatalmas gesztenyefák szegélyezte úton közelíthető meg az impozáns épület, mely minden évszakban különleges atmoszférát nyújt. Nyáron a lombok hűsében sétálhatunk, ősszel pedig a színpompás levelekben gyönyörködhetünk. A kastély a település egyik kimagasló pontján helyezkedik el, ami nem csak praktikus célokat szolgált, hanem lenyűgöző panorámát is biztosít a Bükk vonulataira és a Dédesi várra egyaránt. Az eklektikus épületnek két bejárata van, a földszinti északi, míg az emeleti bejárat nyugati tájolású. A földszinti bejáraton át a közlekedőbe jutunk, mely az épület hossztengelyeként végighúzódik és két oldaláról nyílnak a szobák, illetve kiszolgáló helyiségek. Az emelet elrendezése a földszintével azonos. Mivel dombra épült, így egyik homlokzata magasabb.

serényi kastély
Szatyrokban hordták a szenet Ödön grófnak (forrás: MaNDA)

A kastély hosszú évekig a Serényi család nyári rezidenciájaként szolgált. Sokáig az 1898-ban Bécsben született Serényi Ödön lakta, aki a grófi család dédesi ágának öt gyermekéből a középső. A gróf igen szerény körülmények között élt az államosítás után. Egykori cselédsége segítette, amennyire tudta: enni adtak neki és a bányászok szatyrokban hordták a szenet a kastélyba, hogy tudjon fűteni. 1961-ben hunyt el, a településen helyezték örök nyugalomra. Halálát követően a Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) egy rövid ideig pedagógus üdülőként üzemeltette a kastélyt. 1968-tól megyei fenntartású szociális otthonként működött a kétezres évek elejéig, amikor magántulajdonba került.

serényi kastély
Pedagógusok is pihentek itt (forrás: MaNDA)

A grófi múlt után, a szociális intézmény működése alatt minimális gondot fordítottak az épület állagának megóvására. Az új tulajdonos a közel öt hektáros területet, amely több barlangot is rejt magában körbekerítette. A tervek szerint egy konferenciahotel alakítottak volna volna ki, de ez csak terv maradt. 2015-ben újra eladósorba került a kastély, méghozzá nagyon jutányos áron, 135 millió forintért, ami egy ilyen műemlék jellegű épületnél kifejezetten meglepő. Az épület ugyanakkor nem szerepel a műemlékek listáján, településen mindössze két lakóház, a református templom és a várrom érdemelte ki ezt a címet.

Harnócz Fanni

• Publikálva: 2017.06.29. 09:44

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

gertrúd királyné
Gertrúd – A magyar királyné, Gertrúd az Andesch-Meráni házból, a császárság egyik legelőkelőbb családjából származott, mely a kor befolyásos és gazdag dinasztiájának számított. Egyenes ági leszármazottja volt Nagy Károlynak. A család Dél-Németország legszebb tartományaiban uralkodott.