a rovat írásai

Leltározatlan őrlőkő

Ezt a vélhetően homokkőből csiszolt 25 centiméter hosszú, 12 centi széles és 3,5 centi magas darabot talán azért is nem vették leltárba a máskülönben ehhez nagyon értő régészek, mert annyi van az ilyen őrlőkőből, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. Ezért inkább odaadták a törteli iskolásoknak, nézegessék csak a vitrinben, a történelemtanár meg a katedrán mozgatva illusztrálhassa vele a szegény őskori asszonyok nehéz munkáját.

Árpád

„Időnként nem árt felfrissíteni ismereteinket. Sokszor azt hisszük, tudunk valamit, aztán kiderül, elfelejtettük. Hogy ne járjunk így, szedegessük össze azokat a lényeges történelmi tényeket, amelyeket a magyar államiság kezdeteiről minden magyar embernek illik tudnia” – így fogalmazott lapunk nyugdíjba vonult szerzője, akinek most Árpád vezér, fejedelem alakjának felidézésével folytatjuk sorozatát.

Szerencsét hozott papucsban

Most, hogy lassan kifogyunk már a falusi iparosokból, nézzünk meg egy olyan mestert, aki csak általában évente egyszer-kétszer fordult meg egy-egy faluban. Akkor is csak elvégezte a munkáját, és tovább állt. A kéményseprőkről lesz hát szó, akik ki tudja miért, de még a múlt század végén is papucsban jártak, és szerencsét is hoztak állítólag.

Kellék a centúriák csatájához?

Homo ludens. Hát ha valakik, a római légiósok, katonák azok voltak, játszó emberek. Mert hosszú, sokszor 25 éves volt a szolgálat, és ezalatt nem kellett mindig harcolni. Mit is lehetett csinálni az őrtoronyban, ott a Duna/Ister partján, amikor egy-egy visszavert barbár támadás, büntetőexpedíció hosszú időre elvette a harctól a kedvét a túlpartiaknak? Hát játszani valamit az őrségbe szintén beosztott cimborával. Most egy Érden talált játékkelléket, zsetont vizsgálhatunk meg a 3D-s technika segítségével.

Akkor ismerjük meg a kanászt is!

A két világháború közötti falu képéhez hozzá tartozott a közösség által fizetett kanász, kondás vagy csürhés is, akit leginkább reggel és este láthatott a falusi. Mikor is erős tülkölés és ostorpattogtatás közepette kiterelte a falu disznait (kondát, csürhét) a határba, majd pedig este, amikor ugyanolyan zenebonával hazahozta az állatokat.

Kolomp, vagy valami

Itt van ez a kolomp, vagy valami a szentendrei múzeum gyűjteményéből, még 2008-ban fordította ki a földből a régész ásója Pátyon. Ha jobban megnézzük aztán a 3D-s szoftvert is bevetve, találunk azért rajta furcsa dolgokat.

Bábák és boszorkányok

A két világháború között minden nagyobb falunak volt bábaasszonya is. Eme írás szerzőjének apai nagynénje is ekként működött 1942-től, a szombathelyi Magyar Királyi Bábaképző elvégzése után. Manyi néni, ahogy a faluban hívták, ugyan a szülőotthonok megjelenésével munka nélkül maradt, de tudását továbbra is igénybe vette a falu. Ő adta be például a körzeti orvos által felírt vitamininjekciókat.

Kagylókarkötő

Be kell vallanom már itt az elején, hogy ebből az írásból nem sok értékelhető dolgot fog megtudni a kedves olvasó eme a Balaton Múzeumban őrzött karkötőről. Ez pedig nem a a múzeum munkatársai, de nem is a cikk szerzője miatt van. Inkább azért, mert valóban elég keveset lehet mondani erről kagyóból készített primitív ékszerről.

Nyár, sör, víz, Krúdy, Margitsziget

Újabb izgalmas, és a nyárhoz kapcsolódó kiállítások érhetők el digitális formában A MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) adatbázisában.

Tengeralattjárót faragó asztalos

A falu virágkorában, valamikor a két világháború között a közösség mesteremberei között megbecsült helye volt az asztalosoknak is. Akik, ahogy a nevük is mutatja, elsősorban bútorokat, és a lakóházak fából készült nyílászáróit gyártották le. Mégpedig szigorúan kéziszerszámokkal, motoros fűrészről, gyalugépről, csiszolóról még csak nem is hallottak.

Agyonfoltozott pohár

Nézem ezt bronzból készült poharat, és azon gondolkodom, hogy a mégoly termékeny és gazdag Pannónia provinciában sem lehetett olyan egyszerű az élet. Egyrészt ott voltak az egymás után sorban jövő barbár támadások, rablóhadjáratok, aztán itt van ez az agyonfoltozott pohár is. Amit a már ismert pátyi lelőhelyen, vélhetően valaki örök nyugodalmát kissé megzavarva hoztak elő a föld alól a régészek.

MaNDA összes cikke »

Örökmozgó a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

elmenypark lead

Örökmozgó fantázianévvel napközis, filmes tematikájú tábort indít a nyár folyamán a Élménypark július és augusztus hónapokban, három alkalommal. Természetesen a tábor fő témája a filmművészet köré szerveződik, közelebbről az animációkészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek az öt nap során.

 

A mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyhoz, valamint az analóg és digitális animációkészítés tematikájához kapcsolható az a nyári, aktív és élménydús elfoglaltságot biztosító napközis tábor a júliusban első születésnapját ünneplő élménypark szervezésében, amelyre még lehet jelentkezni az épület recepcióján. A tábor programja alapvetően a fiatalabb korosztályt, a 8-12 éves kisdiákokat célozza meg, azonban szívesen fogadnak a szervezők kicsit fiatalabb és kicsit idősebb, érdeklődő és lelkes gyerekeket is. A foglalkoztató program több szinten is szeretné bővíteni a gyerek képességeit, hiszen igyekszik a Nemzeti Alaptantervben foglalt fejlesztési területek és nevelési célok közül a társas kultúrát fejleszteni. Célja a tábornak, hogy a gyerekeket a médiatudatosságra nevelje, továbbá a kulcskompetenciák közül az esztétikai – művészeti tudatosság, kifejezőkészség, és a digitális kompetenciák magas szinten történő gyarapítása is.

nyári tábor

A tábor programjának alapjait képező tananyagok és feladatok logikailag egymásra építkeznek, így az ismeretátadás módszere induktív: a tanulók a könnyedebb tananyagoktól, feladatoktól kezdve haladnak a nehezebb, több gondolkodást, több együttműködést igénylő tevékenységek felé. Az öt nap során természetesen a gyerekek animátorok segítségével sajátíthatják el az elméleti ismereteket, illetve próbálhatják ki a gyakorlatban az animációs feladatokhoz kapcsolódó tudnivalókat, és készíthetnek önállóan és közösen, csapatmunkában is mozgó, forgó, rajzos és digitális „csodákat”. A különböző mozgásfázisokat bemutató kis eszközök, amelyekkel közelebbről megismerkedhetnek az érdeklődő, kreatív gyerekek a következők: traumatróp, azaz forgó csoda, pergetőkönyv és a zoetróp.

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű

Rajzolhatnak képregényt, kipróbálhatják az árnyjátékot és a „stop trükk″ videós technikát is, valamint a tábor végén a digitális animációkészítés alapját képező, rajzzal és eszközök mozgatásával segített „stop motion″, vagyis pixillációs animációs technikával készített kisvideót vihetnek haza magukkal – persze az összes, általuk készített animációs varázslatokkal együtt. A tábor még várja az érdeklődőket, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark recepcióján Ózdon egy jelentkezési lap kitöltésével, és előleg befizetésével jelezhetik a szülők gyermekük részvételi szándékát. A program természetesen tartalmazza a napi háromszoros étkezést, részletes információk az alábbi linken találhatók meg: http://www.nfe.hu/nyari-tabor/.

Várunk mindenkit szeretettel.

Facskó Anett

• Publikálva: 2017.06.30. 11:26

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

árpád
Árpád – Hagyjuk most a találgatásokat, a lényeg az, hogy Árpádot tartjuk a mai napig a honfoglaló nagyfejedelemnek, és első urunknak itt a medencében. Ahol végül a Csepel-szigeten építette fel jurtavárosát, innen irányítva a frissen, fegyverrel szerzett országát. A források szerint öt fia született: Levente, Tarhos, Üllő, Jutas és Solt, amik ugye jórészt éppen ezen a környéken előforduló településnevek.