a rovat írásai

Akkor ismerjük meg a kanászt is!

A két világháború közötti falu képéhez hozzá tartozott a közösség által fizetett kanász, kondás vagy csürhés is, akit leginkább reggel és este láthatott a falusi. Mikor is erős tülkölés és ostorpattogtatás közepette kiterelte a falu disznait (kondát, csürhét) a határba, majd pedig este, amikor ugyanolyan zenebonával hazahozta az állatokat.

Kolomp, vagy valami

Itt van ez a kolomp, vagy valami a szentendrei múzeum gyűjteményéből, még 2008-ban fordította ki a földből a régész ásója Pátyon. Ha jobban megnézzük aztán a 3D-s szoftvert is bevetve, találunk azért rajta furcsa dolgokat.

Bábák és boszorkányok

A két világháború között minden nagyobb falunak volt bábaasszonya is. Eme írás szerzőjének apai nagynénje is ekként működött 1942-től, a szombathelyi Magyar Királyi Bábaképző elvégzése után. Manyi néni, ahogy a faluban hívták, ugyan a szülőotthonok megjelenésével munka nélkül maradt, de tudását továbbra is igénybe vette a falu. Ő adta be például a körzeti orvos által felírt vitamininjekciókat.

Kagylókarkötő

Be kell vallanom már itt az elején, hogy ebből az írásból nem sok értékelhető dolgot fog megtudni a kedves olvasó eme a Balaton Múzeumban őrzött karkötőről. Ez pedig nem a a múzeum munkatársai, de nem is a cikk szerzője miatt van. Inkább azért, mert valóban elég keveset lehet mondani erről kagyóból készített primitív ékszerről.

Nyár, sör, víz, Krúdy, Margitsziget

Újabb izgalmas, és a nyárhoz kapcsolódó kiállítások érhetők el digitális formában A MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum) adatbázisában.

Tengeralattjárót faragó asztalos

A falu virágkorában, valamikor a két világháború között a közösség mesteremberei között megbecsült helye volt az asztalosoknak is. Akik, ahogy a nevük is mutatja, elsősorban bútorokat, és a lakóházak fából készült nyílászáróit gyártották le. Mégpedig szigorúan kéziszerszámokkal, motoros fűrészről, gyalugépről, csiszolóról még csak nem is hallottak.

Agyonfoltozott pohár

Nézem ezt bronzból készült poharat, és azon gondolkodom, hogy a mégoly termékeny és gazdag Pannónia provinciában sem lehetett olyan egyszerű az élet. Egyrészt ott voltak az egymás után sorban jövő barbár támadások, rablóhadjáratok, aztán itt van ez az agyonfoltozott pohár is. Amit a már ismert pátyi lelőhelyen, vélhetően valaki örök nyugodalmát kissé megzavarva hoztak elő a föld alól a régészek.

Örökmozgó a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Örökmozgó fantázianévvel napközis, filmes tematikájú tábort indít a nyár folyamán a Élménypark július és augusztus hónapokban, három alkalommal. Természetesen a tábor fő témája a filmművészet köré szerveződik, közelebbről az animációkészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek az öt nap során.

 

Gertrúd

Keveset tudunk az Árpád-ház történetében jelentős szerepet játszó Gertrúdról, amit meg tudunk, azt is leginkább az Erkel Ferenc-féle Bánk bán nem éppen történelmi hitelességű anyagából. Lássuk tehát, mit mond a tudomány!

Szatyorban hordták a szenet a grófnak

Dédestapolcsányban, a Bükk-fennsík lábánál, festői környezetben található az egykoron szebb napokat is megélt Serényi-kastély. Építését több időpontra is datálják, valamikor 1898-1903 között folyhattak a munkálatok.

Szent László, a rendteremtő

Időnként nem árt felfrissíteni ismereteinket. Sokszor azt hisszük, tudunk valamit, aztán kiderül, elfelejtettük. Hogy ne járjunk így, szedegessük össze azokat a lényeges történelmi tényeket, amelyeket a magyar államiság kezdeteiről minden magyar embernek illik tudnia.

 

MaNDA összes cikke »

Bábák és boszorkányok

elsullyedt_vilagok_lead

A két világháború között minden nagyobb falunak volt bábaasszonya is. Eme írás szerzőjének apai nagynénje is ekként működött 1942-től, a szombathelyi Magyar Királyi Bábaképző elvégzése után. Manyi néni, ahogy a faluban hívták, ugyan a szülőotthonok megjelenésével munka nélkül maradt, de tudását továbbra is igénybe vette a falu. Ő adta be például a körzeti orvos által felírt vitamininjekciókat.

A tárgyalt időszakban, de már a Nagy Háború előtt is működtek állami iskolázású bábák a falvakban. A vármegyék székhelyén, bennlakásos módon négy hónaptól két évig terjedően lehetett tanulni ezt a fontos szakmát, hogy aztán általában a szülőfaluba visszatérve biztos kézzel vezessék le a nehezebb, „farfekvéses” szüléseket is. Az államilag képzettek mellett működtek még az úgynevezett cédulás bábák, akik valamelyik közeli kórházban kaptak rövid, 4-6 hetes kiképzést. Az ő működési engedélyüket a körzeti orvos állította ki.

bábaképző
A pécsi magyar királyi bábaképző (forrás: MaNDA)

Ugyanakkor a történelem hajnalától kezdve mindig is voltak olyan sorstársaikon segíteni képes, tapasztalt nők, akiket odahívtak a szülni készülő asszonyhoz, hogy segítsenek a nehéz órákban. A bábák feladata a szülésre való érzelmi felkészítéssel kezdődött. Ők „rendezték be” a szülőszobát, készítették elő az eszközöket. Ha kellett, különféle fogásokkal beavatkoztak a szülési folyamatba, majd a köldökzsinórt elvágva, tisztára mosták a gyereket és az anyát is. Szokás szerint ezután még egy hétig minden nap meglátogatták a kismamát, és ellátták tanácsokkal. Sok helyen az ő feladatuk volt a keresztszülők felkérése, és a keresztelési lakoma megszervezése is. Ha pedig azt látták, hogy életképtelen az újszülött, hát ők voltak, akik gyorsan megkeresztelték, hogy az angyalok közé kerüljön majd a lelke.

bábaasszony
Művészi igényű fertőtlenítőreklám (forrás: MaNDA)

Mindezek mellett sokszor a női bajok és a gyermekbetegségek gyógyításával is foglalkoztak. Nem is furcsa hát, hogy különleges tudásuk és szerepük miatt a sötétebb korokban sokszor boszorkánynak tartották őket. Talán ezért sem véletlen, hogy Magyarországon először 1111-ben Könyves Kálmán nevesíti őket szigorú törvényeiben. Működésüket, képzésüket folyamatosan szabályozták a különböző korokban, míg az ötvenes években eljött a szülőotthonok ideje, a bábák jó része munka nélkül maradt. Hogy aztán 2011-től ismét lehet „törvényesen” is otthon szülni, az már egy másik történet. Már csak azért is, mert inkább a városokban zajlanak le az ilyen szülések, nem a lassan elfogyó falvakban.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.07.13. 10:15

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

gertrúd királyné
Gertrúd – A magyar királyné, Gertrúd az Andesch-Meráni házból, a császárság egyik legelőkelőbb családjából származott, mely a kor befolyásos és gazdag dinasztiájának számított. Egyenes ági leszármazottja volt Nagy Károlynak. A család Dél-Németország legszebb tartományaiban uralkodott.