a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Struensee leadHát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Persze az 1700-as évek második felének Dániája sem volt a demokrácia, a tolerancia, a polgári jogok és a szociális biztonság mintapéldája, csaknem ugyanolyan felvilágosult abszolutizmus volt, mint II. József birodalma, benne Magyarországgal. Itt, az akkor húszezres, Hamburg melletti Altonában kezdett el praktizálni a 280 évvel ezelőtt született Johann Friedrich Struensee, egy hallei lelkész fia. Aki a szegények orvosaként, látva a nyomort, a felvilágosodás híve lett, emellett jeles tudós, a patásokra veszélyes száj és körömfájás betegségének első leírója. A röplapokat is szerkesztő doktor 31 évesen kerül a nála tizenkét évvel fiatalabb VII. Keresztély dán király környezetébe. Majd rövidesen orvosa és személyi titkára is lesz az idegbeteg, kicsapongó, az államtanácsi üléseken a kutyájával és szerecsen szolgájával ekkoriban még az asztal alatt játszadozó uralkodónak. Két év múlva pedig már a titkos tanács feloszlatása és az addigi főminiszter elzavarása után Struensee Dánia tényleges ura is lesz, és nem mellesleg az ugyancsak fiatal királyné, Karolina Matild szeretője.

Struensee
Ereje teljében

A király pedig minden gond nélkül aláírja az általa fogalmazott rendeleteket, majd 1771-től oda jut, hogy már királyi szentesítést sem kell kérnie a törvényalkotáshoz. Így összesen 1800 rendeletében igyekszik megreformálni Dániát, eltörölvén az előzetes cenzúrát, biztosítván a lutheránusok szabad vallásgyakorlatát, az állami monopóliumok és vámok korlátozásával támogatván az ipart és a kereskedelmet. Mindezek mellett megszünteti a jobbágyok robotját, racionalizálja az állami kiadásokat, átalakítja a közigazgatást, egységesíti a bíráskodást, eltörli a kínvallatást és korlátozza a halálbüntetést. Bevezeti a bírósági tárgyalások nyilvánosságát, de gondja van a törvénytelen gyermekek jogaira is. Igaz, neki is volt egy ilyen, mégpedig a királynétól, és hála a cenzúra eltörlésének, ezt mindenki tudta is Dániában.

Struensee
Darabokban

De mégsem ez okozta bukását, hanem az, hogy néhány ésszerű elképzelésével komoly érdekeket sértett. A nemesi címek, rangok eltörlésével, a koppenhágai kereskedők kiváltságainak korlátozásával, vagy éppen a szabad pálinkafőzés megadóztatásával olyan széles társadalmi egységfrontot nyit maga ellen, ami elkerülhetetlenné teszi a bukást. Az összeesküvők egy farsangi bál után lépnek a tettek mezejére 1772 januárjában, a bíróság pedig minden vádpontban (felségsértés, házasságtörés, hivatali hatalommal való visszaélés) bűnösnek találja és halálra ítéli a reformer doktort. A kivégzése valóságos népünnepély, először levágják a jobb karját, majd a fejét. Ezek után még fel is négyelik és kerékbe is törik a holttestet. A reformok is mennek persze a kukába, hogy aztán szépen visszaszivárogjanak idővel. Mert a haladást nem lehet megállítani, tudhatta ezt jól Struensee is, aki állítólag vidáman, kalapjával integetve lépett fel a hóhér mellé az emelvényre.

Pálffy Lajos 

• Publikálva: 2017.08.02. 13:46