a rovat írásai

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Feltámad haló poraiból a Telekiek kastélya

Az erdélyi Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi (Posmus) Teleki-kastélyt, közölte a Mediafax hírügynökség.

42 ezer éves gyöngysor a barlangból

Mintegy 42 ezer éves, elefántcsontból készült gyöngyöket találtak a régészek a Sváb-Alb-hegységnek az UNESCO világörökségi listájára frissen felkerült barlangjaiban.

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Művelődés összes cikke »

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Struensee leadHát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Persze az 1700-as évek második felének Dániája sem volt a demokrácia, a tolerancia, a polgári jogok és a szociális biztonság mintapéldája, csaknem ugyanolyan felvilágosult abszolutizmus volt, mint II. József birodalma, benne Magyarországgal. Itt, az akkor húszezres, Hamburg melletti Altonában kezdett el praktizálni a 280 évvel ezelőtt született Johann Friedrich Struensee, egy hallei lelkész fia. Aki a szegények orvosaként, látva a nyomort, a felvilágosodás híve lett, emellett jeles tudós, a patásokra veszélyes száj és körömfájás betegségének első leírója. A röplapokat is szerkesztő doktor 31 évesen kerül a nála tizenkét évvel fiatalabb VII. Keresztély dán király környezetébe. Majd rövidesen orvosa és személyi titkára is lesz az idegbeteg, kicsapongó, az államtanácsi üléseken a kutyájával és szerecsen szolgájával ekkoriban még az asztal alatt játszadozó uralkodónak. Két év múlva pedig már a titkos tanács feloszlatása és az addigi főminiszter elzavarása után Struensee Dánia tényleges ura is lesz, és nem mellesleg az ugyancsak fiatal királyné, Karolina Matild szeretője.

Struensee
Ereje teljében

A király pedig minden gond nélkül aláírja az általa fogalmazott rendeleteket, majd 1771-től oda jut, hogy már királyi szentesítést sem kell kérnie a törvényalkotáshoz. Így összesen 1800 rendeletében igyekszik megreformálni Dániát, eltörölvén az előzetes cenzúrát, biztosítván a lutheránusok szabad vallásgyakorlatát, az állami monopóliumok és vámok korlátozásával támogatván az ipart és a kereskedelmet. Mindezek mellett megszünteti a jobbágyok robotját, racionalizálja az állami kiadásokat, átalakítja a közigazgatást, egységesíti a bíráskodást, eltörli a kínvallatást és korlátozza a halálbüntetést. Bevezeti a bírósági tárgyalások nyilvánosságát, de gondja van a törvénytelen gyermekek jogaira is. Igaz, neki is volt egy ilyen, mégpedig a királynétól, és hála a cenzúra eltörlésének, ezt mindenki tudta is Dániában.

Struensee
Darabokban

De mégsem ez okozta bukását, hanem az, hogy néhány ésszerű elképzelésével komoly érdekeket sértett. A nemesi címek, rangok eltörlésével, a koppenhágai kereskedők kiváltságainak korlátozásával, vagy éppen a szabad pálinkafőzés megadóztatásával olyan széles társadalmi egységfrontot nyit maga ellen, ami elkerülhetetlenné teszi a bukást. Az összeesküvők egy farsangi bál után lépnek a tettek mezejére 1772 januárjában, a bíróság pedig minden vádpontban (felségsértés, házasságtörés, hivatali hatalommal való visszaélés) bűnösnek találja és halálra ítéli a reformer doktort. A kivégzése valóságos népünnepély, először levágják a jobb karját, majd a fejét. Ezek után még fel is négyelik és kerékbe is törik a holttestet. A reformok is mennek persze a kukába, hogy aztán szépen visszaszivárogjanak idővel. Mert a haladást nem lehet megállítani, tudhatta ezt jól Struensee is, aki állítólag vidáman, kalapjával integetve lépett fel a hóhér mellé az emelvényre.

Pálffy Lajos 

• Publikálva: 2017.08.02. 13:46