a rovat írásai

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy „igazi kultúrgyár″ épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen –  közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.

Új felületen folytatjuk

Kedves Olvasó! Mindenek előtt köszönjük, hogy a kultúrával foglalkozó számos internetes oldal közül bennünket is érdeklődéssel lapozott. A MaNDA, mint közintézmény feldarabolása után e honlap kiadója a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság lett, feladata pedig az archívum gyarapodásának bemutatása, cégünk törekvéseinek ismertetése. Ezekhez a célokhoz egy új felületet készítettünk, ahol mindig elérhető lesz a most búcsúzó mandarchiv.hu is.

Visszabeszél a templom oldala

Hát, ha már egyszer eljutottunk Tihanyba, nem mehetünk el szó nélkül a félsziget legismertebb attrakciója, a visszhang mellett sem. Ami minden ellenkező híresztelés ellenére működik, és egészen pontosan hét egymás után gyorsan elhadart szót képes „visszamondani” a templom fala. Például azt, hogy „Hazádnak rendületlenül légy híve, óh magyar!”

Ózdi intézményeink az Echo Televízió építészeti műsorában

Huszonhárom percben mutatta be az Echo Televízió a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett két ózdi intézményt, a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és a Digitális Erőművet. Az október 14-én, szombaton adásba kerülő műsorban az építész tervező mellett megszólalt a két intézmény és a Forum Hungaricum vezetője is.

Munkát bőven adó szeptember

Sok szó esett már ezen a felületen a két világháború közti falu életéről. Megismerhettük a tisztségviselőket, a falu tekintélyeit és mesterembereit is. Csak még magáról a parasztról, a falu lakójáról nem nagyon esett szó. Pedig ők adták akkoriban az ország lakosságának legnagyobb részét. Nézzük hát meg, mit csinált a magyar földműves az esztendő hónapjaiban. Nézzük meg már csak azért is, mert ez is egy elsüllyedt világ, azok a tevékenységek, szokások rég a múlté lettek, amik meghatározták a falusi ember életét akkoriban.

A rekorder múzeumalapító korsója

Nem is ez a korsó az érdekes most nekünk, bár egészen szép darab. Hanem a megtalálójával, Dornyay/Darnay Bélával foglalkozunk most. Aki amerre járt, mindenütt múzeumot alapított. Emellett 11 évig áldozópap is volt, és piarista szerzetes.

Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg

A jó Károly Róbert királyunk pedig annyi mindent tett itt, hogy azt kár is lenne egy cikkbe belezsúfolni. Hogy aztán némi képet kapjunk a 14. század elejének magyarországi viszonyairól, nézzük csak meg jobban az első vegyesházi uralkodónk hatalomra jutását.

Finta Sándor és Walt Whitman

Hogy mikor találkozhatott a Túrkevéről induló szobrász, Finta Sándor Walt Whitman költészetével, azt nem lehet tudni biztosan. A Szabó Lőrinc, Babits és Füst Milán által is fordított verseit leginkább eredetiben, angolul olvashatta, hiszen 1923-tól New Yorkban élt. Az viszont biztos, hogy tetszett neki ez a fajta költészet, ezért is készülhetett el a túrkevei Finta Múzeum által most 3D-ben tanulmányozható kis éremmel.

Tihany elveszett várai

Gyulaffy kapitány uram Csobánca után illenék szólni Tihany váráról, pontosabban várairól is. Mert a félszigeten már 5000 évvel ezelőtt állt egy földsánc, s rómaiak pedig az átkelő védelmére őrtornyot emeltek, és ez így ment tovább egészen 1683-ig, amikor Tihany a töröknek mindig sikeresen ellenálló földvára a levegőbe repült. Vagy eltalicskázták.

Lármafa, véres kard, postáskisasszonyok

A két világháború közötti falu egyik fontos közintézménye volt az éppen idén 150 éves Magyar Királyi Posta által fenntartott és működtetett postahivatal. Ahol a távíróval párhuzamosan a telefon is működött, ahol fel lehetett adni a leveleket és a táviratokat. Amiket aztán „házhoz is szállított” a postás, akit kézbesítőnek is neveztek. Az első emancipált munkahelyek egyike volt, a postáskisasszony kezelte az elektronikus masinákat, de ki is hordta a leveleket, ha nem volt önálló kézbesítője a hivatalnak.

Szép szál ember volt ez a III. Béla

III. Béla királyunkról pedig csak jót mondhatunk, konszenzus van arról a történészek között, hogy az ő uralkodása alatt volt a legerősebb, leghatalmasabb az Árpád-ház. Magyarország pedig – legalábbis a királyi bevételeket tekintve – megelőzte Franciaországot és Angliát is.

MaNDA összes cikke »

Szerencsét hozott papucsban

elsullyedt_vilagok_leadMost, hogy lassan kifogyunk már a falusi iparosokból, nézzünk meg egy olyan mestert, aki csak általában évente egyszer-kétszer fordult meg egy-egy faluban. Akkor is csak elvégezte a munkáját, és tovább állt. A kéményseprőkről lesz hát szó, akik ki tudja miért, de még a múlt század végén is papucsban jártak, és szerencsét is hoztak állítólag.
A kéményseprő logikusan csak akkor tudja gyakorolni a mesterségét, ha van a háznak kéménye. Ez pedig akár hiszik, akár nem, nem római találmány. Ők a konyhai tűzhely füstjét a tető nyílásán át eregették az ég felé, és még sokáig így ment ez. Az biztos, hogy a kémény első képi ábrázolása egy itáliai reneszánsz kismester, Carpaccio (1450 – 1522) egyik festményén érhető tetten, és arról is vannak leírások, hogy a Cluny apátságban az Európa fejlődésére nagy hatással lévő bencések már használták ezeket a füstelvezetőket. Addig pedig többnyire ment a füst, amerre tudott, és ne felejtsük el, hogy Magyarországon még a múlt század közepén, sőt, a második felében is léteztek a „füstös konyhák”, ahol a tűzhelyek plafon felé tartó füstje végül a tornácra nyíló konyhaajtó külön kinyitható felső részén távozott a szabadba.
 
kéményseprő
Forrás: MaNDA
Az első, meglehetősen szélesre rakott kéményeket, mivel az nagy kosszal járt, egészen biztos, hogy a ház szolgái takarították, de annak is van nyoma, hogy a kéményt felrakó kőművesek voltak megbízva a feladattal. 1464-ben a Rajna menti Frankfurtban már emlegetnek egy Könne nevű illetőt, aki ezt a fontos, tűzvészeket, fulladásos halálokat megelőző munkát végzi. Aztán már valamikor az 1500-as, 1600-as években megjelennek szerte Európában az olasz vándor kéményseprők, akik a hátukra akasztott ládikából a leírások szerint borsot, sáfrányt és gyógyfüveket is árultak. Ezek aztán idővel letelepedtek a városokban és céheket alapítottak, Bécsben 1673-as keltezésű az első céhlevelük. Magyarországon talán a pozsonyi számadásokban 1438-39-ben bukkan fel először a mesterség, Sopronban 1594-ben pedig már nevén is nevezik. Budán a török kiűzése után jelennek meg, aztán a terep nálunk is az olaszoké lesz. Mária Terézia idején alakulnak meg sorra városi céheik, apáról fiúra szálló mesterség ez is. Egy-egy ilyen céh tagjai általában azok is, akik körbejárják a környező településeket és felajánlják szolgálataikat.

kéményseprő
Forrás: MaNDA
1903-ban aztán megalakul a Magyarországi Kéményseprők Országos Egyesülete, 1949-ben pedig ezt a társaságot is államosítják, a fővárosi mellett megalakulnak a megyei kéményseprő vállalatok is. A fekete emberek pedig még a 21. század elején is évente egyszer megjelentek a faluban, és nyugta ellenében beszedték a nekik járó pénzeket. Egyszer ezért e sorok szerzője arra vetemedett, hogy némi munkára, kéményseprésre kérje a jó hangulatban lévő mestert. Aki aztán nagy duzzogva felment a padlásra, majd a kamin lyukon keresztül húzott néhányat a vállán hozott, összetekert seprűjével. Aki pedig tudja, hogy honnan ered ez a papucs-dolog, kérjük, írja meg címünkre.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.08.03. 11:56

Történelmi játékok

mohacs_jatekindito
Harcmezők – A játékot fejleszette a Történelmi Animációs Egyesület. Kapcsolat: Baltavári Tamás, 30-853302230-8533022, tamas.baltavari@hotmail.com

Közkincstár

károly róbert
Uralkodó, akit háromszor koronáztak meg – A 12 éves Caroberto a délvidéki Frangepánok, Subicsok és Babonicsok lefizetése után partra is száll Dalmáciában, és elindul Buda felé. Még tart a menetelés, amikor III. András hirtelen elhalálozik, így aztán Bicskei Gergely esztergomi érsek meg is koronázza valami sebtében előkerített koronával a 13 éves ifjút. Ez volt Károly Róbert első megkoronázása, amit még kettő követett.