a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Fő a kíváncsiság!

Kutatók Éjszakája pénteken

kutatokejszakajaIdén hetedik alkalommal rendezik meg a Kutatók Éjszakáját Európa-szerte.

Éjszakánként nem csak a múzeumok, fürdők, színházak vagy fodrászatok látogathatók, hanem évente egyszer a kutatás–fejlesztés világába is betekintést nyerhetünk. Az Európai Unió által támogatott és Európa-szerte megrendezett Kutatók éjszakáját itthon a Tempus Közalapítvány a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány társszervezői munkájának köszönhetjük. Célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése: kedvcsinálóként bemutatják a kutatók, hogy egyáltalán nem unalmas dolgokkal foglalkozik a tudomány. A felnőtt érdeklődők is találhatnak a maguk szája íze szerinti programot csaknem hatvan helyszínen a csillagvizsgálástól a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában való kutatáson át; a művészetek iránt érdeklődők ellátogathatnak a Színház- és Filmművészeti Egyetemre vagy a Táncművészeti Főiskolára, hogy dramaturgiai vagy tánctörténeti előadásokat hallgathassanak. 

Több múzeum is részt vesz a programban: az Aquincumi Múzeum programjai római kori csontok és csontfaragások köré szerveződnek. A Petőfi Irodalmi Múzeum a másik véglettel, a jövővel foglalkozik: lesz szó a jövőbeni étkekről, kártyajóslásokról, a múzeumok sorsáról. A piackutatók is megrendezik saját éjszakájukat: szó lesz arról, hogy egyes kutatásokba milyen feltételek mellett érdemes befeketetni, milyen új piacelemzési lehetőségek vannak. Az Óbudai Egyetemen a látogatók kőkori sétát tehetnek a kiscelli ősember nyomában, a Doberdó-tanösvényen. Tudja-e a balkéz, hogy mit csinál a jobb elnevezésű rendezvényen az aszimmetrikus molekulákról esik majd szó. A mindennapi környezeti ártalmakról esik majd szó az Árt-e a férfiasságnak az ivóvíz? című rendezvényen. Az ipari országokban egyre több vegyszert állítanak elő, ezek egy része kijut a természetbe, néhányuk, például a hormonhatású szennyezők ártalmasak lehetnek az állatokra és az emberre. 

A Schönherz Informatikai Központban megtudhatjuk, hogy a Beatles kora óta hova fejlődött az elektronikus zenei jelfeldolgozás, valamint az elegancia és a design kapcsolatáról is hallgathatunk előadást.
 
Az emberi testen keresztül képes információt továbbítani az a futurisztikus technológia, amelyet ezen az éjszakán mutatnak be a nagyközönségnek az Ericsson budapesti kutatás-fejlesztési központjában. A Connected Me technológia lényege, hogy kis erősségű árammal juttatja el az információkat a bőr felső rétegében. Zenét vagy okostelefonnal készített fényképet továbbíthatunk érintés útján. És hogy ez mire lehet jó? Alkalmazásként eddig felmerült többek között, hogy egyfajta kulcsként használják: az autónk vagy a lakásunk ajtaja az érintésünkre nyílik. Emellett a technológia alkalmas lehet arra is, hogy személyes információkat, névjegyet osszunk meg valakivel egy kézfogással, vagy éppen a háziorvosunknak adjunk az egészségi állapotunkra vonatkozó információkat egy érintéssel.
 
kutej2
A legifjabbak is találhatnak kedvükre való kutatnivalót (fotó: kutatokejszakaja.hu)
 
A központi budapesti programnak a Műjégpálya ad otthont, amely erre az egy éjszakára a tudományos ismeretterjesztés fellegvárává válik: az előadások, kerekasztal-beszélgetések és kiállítások mellett fizikai játékok és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik a kínálatot.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem több, mint száz programmal készül: az érdeklődők benézhetnek az egyetem tudományos–kulturális műhelyeibe és laboratóriumaiba, botanikai időutazáson vehetnek részt, megismerkedhetnek a játékelmélettel, kipróbálhatják a tekintetkövetés-laboratóriumot és mikroszkópos kőzetpreparátumot készíthetnek. A Kármán Környezeti Laborban homokvihart szimulálnak, az informatikai kar robotépítéssel készül, a kémiai intézet látványos kísérleteit hét törpe mutatja be. Az oktató–kutatókkal az interaktív előadások mellett a helyszínek között ingyenesen közlekedő Tudásjáraton is találkozhatnak a látogatók – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A Semmelweis Egyetemen a több ezer éve halott és az élő emberi test rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének oktatólaborjában bárki megnézheti, milyen egy működő atomreaktor. Megnyílik a közönség előtt a Bay Zoltán Nonprofit Kft. lézercsarnoka, ahol ipari lézerrel lehet vágni, lőni, írni. 
 
A Debreceni Egyetem több karán is szakmabeliek tartanak ismeretterjesztő előadásokat szinte egész nap. Miskolcon a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. bázisán lesz a Marsra szállásról vetélkedő gyermekek számára, szó lesz a molekuláris gasztronómiáról, a nanokozmetikáról és a nanofodrászatról is. Százhalombattán a Matrica Múzeumban és Régészeti Parkban szó lesz a restaurálásról, a pollenmonitorozásról, és a kísérleti régészet egy válfajáról, a környezeti rekonstrukcióról. Szekszárdon pedig, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kara természettudományi, helyszínelő laborok és médiastúdiók nyitják meg kapuikat az érdeklődő kicsik és nagyok előtt, de szó lesz az iszlám és a modern bioetika kapcsolatáról is. A győri Széchenyi István Egyetemen a programok a sport és a tudomány köré szerveződnek, ilyen lesz például a Szemelvények a Forma1 fizikájából egy mérnök–autóversenyző segítségével című program. 
 
Bővebben a programokról a Kutatók éjszakájának honlapján.
 
MTI/mandarchiv

• Publikálva: 2012.09.27. 15:03 • Címke: ajánló, program, tudomány