a rovat írásai

Előkerült a meggyilkolt herceg portréja

Majdnem 400 év után került elő Glasgow-ban Peter Paul Rubens 17. századi flamand festő elveszettnek hitt portréja, írta a BBC hírportálja. A Buckingham hercegéről készült képet Bendor Grosvenor képkereskedő fedezte fel. Az alkotás a Glasgow Múzeum gyűjteményéhez tartozik, a glasgow-i Pollok House nevű, 18. századi kastély kiállításán volt látható.

Hogyan segítheti egy művész a rendőrség munkáját?

Számos tudományág együttműködésének eredményeként hiánypótló kriminalisztikai tananyag jelent meg a Semmelweis Kiadó gondozásában, Dr. Anti Csaba László szerkesztésében, melynek illusztrációit Kőnig Frigyes professzor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Művészi Anatómia, Rajz és Geometria Tanszékének vezetője, valamint Ángyán Gergő intermédia szakos hallgató készítették – közölte az MKE .

Kalapács alá kerül Makovecz világhírű épülete

Árverésen kínálják megvételre hárommillió euróért (918 millió forintért) a 25 évvel ezelőtti sevillai világkiállítás magyar pavilonját, Makovecz Imre híres munkáját.

Kalapács alá kerül Monet szemüvege is

Claude Monet francia impresszionista festő hagyatékához tartozó műalkotásokat és személyes tárgyakat árverez el a Christie's aukciósház Hongkongban.

Elindult a második Art Capital Szentendrén

Szentendre képzőművészeti kínálata nemzetközi összehasonlításban is kivételesen gazdag. Szeptember 7-24. között ez tovább gazdagodik a másodszor megszervezett Art Capital fesztivállal, amelyen nagyszámú kiállítás és művészeti program és különleges résztvevők sokasága várja a látogatókat, áll a Ferenczy Múzeumi Centrumnak, a fesztivál szervezőjének közleményében.

Nagyjavításon Arany János szobra

Csütörtökön szállítják el és kezdik meg a restaurálását a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum kertjében álló Arany János-szoborcsoportnak az Arany-emlékév és a Múzeumkert rekonstrukciójának keretében.

Megtalálták Baselitz ellopott képeit

Georg Baselitz világhírű német festő 15 lopott művét találta meg a német rendőrség, a visszaszerzett alkotások együttes értéke 2,5 millió euró (765 millió forint).

100 eldobható gépet kaptak a hajléktalanok

Megnyílt és egy hónapon át lesz látható a hajléktalan emberek fotóit bemutató MyBudapest Photo Project Az utca más képen. Az utcán másképpen című kiállítás a FUGÁ-ban.

Fél évszázados a zebegényi Szőnyi emlékmúzeum és szabadiskola

Ötven éves lett a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum és Szabadiskola. A fél évszázadra jubileumi ünnepséggel emlékezik vissza a közösség és Zebegény önkormányzata.

Capa most állandó kiállítást kap

A világ egyetlen, Robert Capa fotóit bemutató állandó kiállítása nyílik meg a fővárosi Capa Központban az intézmény kibővítését és felújítását követően, 2018 októberében, jelentette be Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára kedden Budapesten.

A tengerbe temetik a híres festőt

Életének 104. évében elhunyt Karl Otto Götz német festő, a háború utáni korszak absztrakt művészetének úttörője a Rajna-Pfalz tartományban lévő westerwaldi otthonában.

Művészet összes cikke »

Az ezerarcú Móricz

Kiállítás a váci Katona Lajos Városi Könyvtárban

Móricz leadMóricz Zsigmond halálának 70. évfordulója alkalmából a MaNDA, az OSZK és a Madách Imre Művelődési Központ támogatásával nyílt kiállítás Vácon szeptember 20-án.

A kiállítás alapvető szándéka Móricz „ezer arcának” felvillantása volt: a novellistáé, a regény- és tárcaíróé, a szerkesztőé.

A kiállítás részletesen foglalkozik Móricz és a film kapcsolatával. Ehhez forrásként Hamar Péter kutatásait használták fel, aki a teljesség igényével dolgozta fel a Móricz-adaptációkat. Körbejárta a művek keletkezéstörténetét, illetve még messzebbre visszanyúlva foglalkozott Móricz első moziélményeivel is. A MaNDA gyűjteményéből származó filmplakátok a ma is gyakran vetített Árvácska, a Rokonok, a Légy jó mindhalálig mellett felidézik a méltatlanul elfeledett adaptációkat is. Nyolc Móricz-film 14 plakátja látható, de szerepelnek forgatókönyvek, filmfotók, kéziratok is, így a látogatók megcsodálhatják Móricz kézírását. A tablók mellett vezető szövegeket helyeztek el, amelyek a művek tágabb társadalmi környezetbe helyezését segítik.

A kiállítás másik pillére természetesen maga a könyv, eredeti és későbbi kiadások, amelyek a könyvtár állományából kerülnek ki. Kiemelkedő téma az illusztráció, hiszen Móricz műveihez olyan kiemelkedő grafikusok készítettek illusztrációkat, mint Kass János, Hincz Gyula, Reich Károly, Szántó Piroska, Würtz Ádám; a sort a mai, fiatal művészgeneráció több tagja folytatja. Hincz Gyula eredeti illusztrációit a váci Értéktártól kölcsönözték. Emellett megidézték a vadregényes leányfalusi házat is, ahol az író annyi kedves órát töltött.

Rendhagyó irodalomórákat is szerveznek, hogy a középiskolás korosztályhoz is közelebb hozzák az egyik legnagyobb magyar prózaírót, akinek művei mit sem veszítettek időszerűségükből.

Móricz ül
Móricz Zsigmond ezer arca

Katona Lajos Városi Könyvtár, Vác, Budapesti főút 37.

• Publikálva: 2012.09.27. 14:01 • Címke: irodalom, ajánló, kiállítás