a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Az ezerarcú Móricz

Kiállítás a váci Katona Lajos Városi Könyvtárban

Móricz leadMóricz Zsigmond halálának 70. évfordulója alkalmából a MaNDA, az OSZK és a Madách Imre Művelődési Központ támogatásával nyílt kiállítás Vácon szeptember 20-án.

A kiállítás alapvető szándéka Móricz „ezer arcának” felvillantása volt: a novellistáé, a regény- és tárcaíróé, a szerkesztőé.

A kiállítás részletesen foglalkozik Móricz és a film kapcsolatával. Ehhez forrásként Hamar Péter kutatásait használták fel, aki a teljesség igényével dolgozta fel a Móricz-adaptációkat. Körbejárta a művek keletkezéstörténetét, illetve még messzebbre visszanyúlva foglalkozott Móricz első moziélményeivel is. A MaNDA gyűjteményéből származó filmplakátok a ma is gyakran vetített Árvácska, a Rokonok, a Légy jó mindhalálig mellett felidézik a méltatlanul elfeledett adaptációkat is. Nyolc Móricz-film 14 plakátja látható, de szerepelnek forgatókönyvek, filmfotók, kéziratok is, így a látogatók megcsodálhatják Móricz kézírását. A tablók mellett vezető szövegeket helyeztek el, amelyek a művek tágabb társadalmi környezetbe helyezését segítik.

A kiállítás másik pillére természetesen maga a könyv, eredeti és későbbi kiadások, amelyek a könyvtár állományából kerülnek ki. Kiemelkedő téma az illusztráció, hiszen Móricz műveihez olyan kiemelkedő grafikusok készítettek illusztrációkat, mint Kass János, Hincz Gyula, Reich Károly, Szántó Piroska, Würtz Ádám; a sort a mai, fiatal művészgeneráció több tagja folytatja. Hincz Gyula eredeti illusztrációit a váci Értéktártól kölcsönözték. Emellett megidézték a vadregényes leányfalusi házat is, ahol az író annyi kedves órát töltött.

Rendhagyó irodalomórákat is szerveznek, hogy a középiskolás korosztályhoz is közelebb hozzák az egyik legnagyobb magyar prózaírót, akinek művei mit sem veszítettek időszerűségükből.

Móricz ül
Móricz Zsigmond ezer arca

Katona Lajos Városi Könyvtár, Vác, Budapesti főút 37.

• Publikálva: 2012.09.27. 14:01 • Címke: irodalom, ajánló, kiállítás