a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Határátlépések

Herta Müllertől a kísérleti zenéig

goetheleadOktóber 2-án, kedden délelőtt a Goethe Intézet megtartotta őszi programjait bemutató sajtótájékoztatóját.

Két kiemelkedő eseményt vonultat fel a Goethe Intézet őszi szezonjának programja. Október 4-én kezdődik a Szemrevaló/Sehenswert 2012, a német, osztrák és svájci filmek fesztiválja. Öt napon keresztül ismerkedhet a nagyközönség a német nyelvterület filmes kínálatának idei legjobbjaival. A Művész Moziban és az Örökmozgó Filmmúzeumban vetítenek játékfilmeket és dokumentumfilmeket. A fesztivál az idei Berlini Filmfesztiválon a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat nyert Barbara című filmmel indul, a vetítésén a főszereplő, Jasna Fritzi Bauer is jelen lesz. Emellett másik három film bemutatóján is jelen lesz egy-egy alkotó. A Goethe Intézetben a nyitónapon filmszakmai workshop lesz Andreas Maurer, a Neue Zürcher Zeitung filmkritikusa, Nikolaj Nikitin, a Berlinale fesztiválkurátora és Dominik Kamalzadeh filmkritikus–szerkesztő részvételével: arra keresik majd a választ, hogy a filmfesztiválok kínálata miképpen befolyásolja a nézői elvárásokat.

sehenswert.forrasgoethe.de
Szemrevaló német, osztrák, svájci filmek

A Goethe Intézet őszi programsorozatának másik kiemelkedő eseménye Herta Müller látogatása és az ehhez kapcsolódó programsorozat. Az eseményt megelőzően, október 4-én Herta Müller: A szavak ördögi köre címmel multimédiás kiállítás megnyitójára kerül sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában. A kiállításon a romániai Bánátban született írónő családjának tulajdonában található fényképek és dokumentumok láthatóak. Felvételről megszólalnak a határátlépő útitársai, a Bánáti Akciócsoport tagjai, és látható lesz a román titkosszolgálat, a Securitate anyagaiból készült kivonat is. A kiállítás érdekessége, hogy Herta Müller nyolcvanas évek végétől készített kollázsait is bemutatja. A megnyitón Balla Zsófia mond bevezetőt. A hónap folyamán több tárlatvezetésen is részt lehet venni, amelyeket többek között Nádori Lídia és Dragomán György tart. November 9-én viszont személyesen Herta Müller olvas fel a műveiből, majd beszélget Váradi Júliával, ugyancsak a FSZEK Központi Könyvtárában. Az eseményre ajánlott ingyenes regisztrációs jegyet foglalni, mivel a terem befogadóképessége korlátozott.
 
A Goethe Intézet vezetője, Jutta Gehrig, és a kulturális szakreferense, dr. Nagy Márta a sajtótájékoztatón bemutatták a goethe.de Mi és Európa/Wir und Europa elnevezésű kétnyelvű irodalmi blogját. Itt német és magyar írók folytatnak eszmecserét Európa jelentőségéről: német oldalról például Akos Doma és Franziska Gerstenberg, itthoni íróink közül többek között Bódis Kriszta és Dragomán György szól hozzá a kérdéshez. A Goethe Intézet online dossziéiban olyan témákról közöl két nyelven cikkeket, amely mindkét ország olvasóit érdekelheti: készült dosszié a műfordítás kérdéseiről, a két ország filmszakmájának működéséről vagy Berlin és Budapest városszociológiai összehasonlításáról.
 
goetheguerilla
Gerillák a színesebb városokért

Jutta Gehrig, a budapesti Goethe Intézet vezetője három évvel ezelőtt megalapította a Goethe Gerilla mozgalmat Belgrádban. Ezt a projektet tavaly Budapesten is meghonosította. A program célja, hogy a fiatalokat a kultúra és a város témakör irányába aktivizálják: olyan kreatív fiatal önkénteseket támogatnak, akik a város színesebbé tételéért partizánkodnak. Év végén zárják az első évadot, a következő gerillacsoport januártól indul, október 20-ig lehet jelentkezni.

Október 10. és 20. között a Sound Exchange program keretében kiállítás nyílik az Akvárium Klubban, Kísérleti zene Közép- és Kelet-Európában címmel. A kiállítás bemutatja Közép- és Kelet-Európa kísérleti zenéjénak képviselőit, művészi pozícióit szóban, képben és hangokban, és közben egyfajta választ is találhatunk arra, mit is jelent a kísérleti zene határainkon innen és túl.

Bakk Ágnes


A képek forrása: goethe.de

• Publikálva: 2012.10.03. 16:23 • Címke: film, honlap, program, ajánló

Magyar játékfilmek