a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Közkincs! Közöd?

petőfi daguMűhelybeszélgetés a közgyűjtemények és a közoktatás lehetséges együttműködési formáiról a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
A Petőfi Irodalmi Múzeum – együttműködve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral, a Magyartanárok Egyesületével és a Történelemtanárok Egyletével – a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjának keretében Közkincs! Közöd? címmel országos műhelybeszélgetést szervez az érdeklődőknek. A programra elsősorban magyar- és történelemszakos tanárokat, pedagógusokat és egyetemi hallgatókat várnak. A műhelymunka célja, hogy elősegítse a közgyűjtemények, esetünkben a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a közoktatás új együttműködési formáinak kidolgozását.

Egyre nagyobb az igény az iskolák felől, hogy az irodalomtanítás megújuljon, hogy újabb munkaformák és helyszínek jelenjenek meg benne. A műhelymunka lehetővé teszi, hogy egymás kontextusát és prioritásait a szakemberek jobban megismerjék, a múzeumok, könyvtárak proaktív módon feltérképezzék az igényeket újabb múzeumi és könyvtári szolgáltatások elindításához.
 
A műhelybeszélgetést négy vitaindító előadás vezeti be, amelyekben elsőként a közoktatást képviselő Magyartanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete előadói fogalmazzák meg a közgyűjtemények és az iskolák lehetséges együttműködési módjait, majd a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum mutatkozik be a résztvevőknek pedagógiai kínálatával. A délután második blokkjában a résztvevők az általuk előre megjelölt szekcióban, immár konkrét példák megismerésén keresztül folytatják a közös gondolkodást.
 
A műhelybeszélgetés programja:
 
14.00 Üdvözlések, az esemény céljának és módszertanának, a nap menetének bemutatása (E. Csorba Csilla, Gulyás Gabriella)

14.15 – 15.30 Bemutatkozó, vitaindító plenáris előadások
Fenyő D. György: Nyitott irodalomtanítás – Hogyan használható fel a múzeum, a várostörténet és a könyvtár a magyartanításban?
Miklósi László: Helyek, emberek, események. A múzeum és a történelem
Sándor Tibor: A FSzEK palotáinak és környezetének művelődéstörténeti vonatkozásai és a könyvtár pedagógiai kínálata
Gulyás Gabriella: A Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményei és pedagógiai kínálata

15.30-16.00 Kávészünet
16.00-17.30 Műhelymunka párhuzamos szekciókban
Séta a Wenckheim-palotában (FSzEK): Ismerkedés a Budapest Gyűjtemény várostörténeti régiségeivel és a helyismereti oktatásban hasznosítható eszközeivel

A Károlyi Palota bejárása (PIM): Séta és beszélgetés az épülettörténet lehetséges tantervi kötődéseiről
Örkény István egypercesei a látványon keresztül (PIM): Tárlatvezetés és módszertani beszélgetés a Mi mennyi? kiállításon
Az életrajzi megközelítés új lehetőségei a Petőfi-tanításban (PIM): Tárlatvezetés és módszertani beszélgetés az új Petőfi-kiállításon
 
17.30–18.00 – Eredmények összegzése, a nap lezárása
18.30 – Közös vacsora a Károlyi Étteremben

Helyszín: PIM (1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.), FSZEK (1088, Budapest, Szabó Ervin tér 1.)
Időpont: 2012. október 19.

• Publikálva: 2012.10.18. 12:40 • Címke: beszélgetés, ajánló, program