a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Landol a Primanima

Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

primanima_leadOktóber 25–28. között elsőként rendezik meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált. A fesztiváligazgató, Patrovits Tamás, a kurátor, Orosz Annaida, valamint Bertóti Attila előválogató az Örökmozgóban ismertette a fesztivál fő irányvonalait.

Az Animáció Világnapját, amely október 28-án van, már a korábbi években is ünnepelhettük itthon, de a világnap és a köré szerveződő események egyre inkább kinőtték a rendelkezésre álló egynapos időkeretet. Így született meg a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál ötlete. A nevezések számából is látszik, hogy hamar nagy népszerűségre tett szert: 262 nevezés érkezett több mint 40 országból. A fesztiválra lehetett nevezni animációs vizsgafilmekkel, diplomafilmekkel vagy elsőfilmes alkotásokkal. Az előválogatás után 27 vizsgafilm, 34 diplomafilm és 19 elsőfilm került be a versenyprogramba. A fesztivál a budaörsi önkormányzat támogatásával jött létre. Budaörs szívesen támogatja az ehhez hasonló kulturális rendezvényeket – mondta Selmeczi Ágnes az önkormányzat képviseletében. Ráadásul Budaörsön az animációs műfaj folyamatosan is jelen van, hiszen itt található az Illyés Művészeti Akadémia, ahol animációs képzés is működik. Az animációs diákfilmek közül pedig ugyancsak nagy arányban kerülhetnek ki különleges alkotások, mint ahogyan ezt az ottawai vagy hirosimai animációs fesztivál is bizonyította. 

video

A fesztivál trailere.

A Primanima Fesztiválon vetített filmekre pedig azért is érdemes ellátogatni, mert hatalmas felbontásban, gyönyörű képminőségben láthatóak az alkotások.

Orosz Annaida, Patrovits Tamás,  Bertóti Attila, Selmeczi Ágnes. Fotó: Bach Máté.
Nagyon sok nevezés érkezett. Orosz Annaida kurátor, Patrovits Tamás igazgató, Bertóti Attila filmválogató és Selmeczi Ágnes, a budaörsi önkormányzat képviselője.

Bertóti Attila válogatónak két társával együtt sem volt könnyű dolga, hiszen a 262 nevezés több, mint 20 órás filmanyagot jelentett, ezekből kellett a nemzetközi számára kiválogatni a legeredetibb alkotásokat. A zsűri tagjai Mette Petters, a Holland Animációsfilm Intézet kutatója, Matei Branea, romániai képregényrajzoló és animációsfilm-készítő, a keleti szomszédunknál még nem túl divatos műfaj egyik úttörője, és Bárnóczki Tibor Angliában élő és alkotó animációsfilmes, akinek A hódítók című filmjét a 2012-es Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták. Ugyanakkor nemcsak a mai elsőfilmesek alkotásai lesznek láthatóak, hanem a MaNDA közreműködésével egy külön blokkban levetítik Dargay Attila, Jankovics Marcell és Varga Csaba egy-egy korai és ritkán látható alkotását.

Orosz Annaida, Patrovits Tamás, Bertóti Attila.  Fotó: Bach Máté.
A fesztiválon több díjat is kiosztanak.

A fesztiválon több díjat is kiosztanak: a nemzetközi zsűri 2000 euróval járó díját a budaörsi önkormányzat támogatja. A Macskássy Gyula-díjat pedig az a honi alkotó fogja elnyerni, aki a közönségszavazáson a legtöbb pontot elérte. A díjakat Rátonyi Kinga tojáskerámiái kísérik, amelyek a fesztivál reklámfilmjeinek hangulatát idézik.

Vetítések helyszínei: Budaörsi Városháza, Jókai Mór Művelődési Központ, Városi Ifjúsági Klub. A fesztivál programja itt érhető el.

Bakk Ágnes

Az ünnepélyes megnyitó: október 25. csütörtökön este 19.00. A vetítések helyszíne a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ (2040 Budaörs, Szabadság út. 26.)

• Publikálva: 2012.10.22. 02:21 • Címke: primanima, örökmozgó, animáció, fesztivál

Magyar játékfilmek