a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Ha lúd, legyen kövér

Márton-napi rendezvények a Néprajzi Múzeumban.

marton_leadCsaládi Márton-nap lúdtollal, poznańi kiflivel, magyar és lengyel zenészekkel.

A Néprajzi Múzeum családi Márton-napján lengyel barátainkat és a hazai közönséget egyaránt szeretettel várják. Szent Mártonhoz kapcsolódóan ugyanis egymás mellett eleveníthetjük fel a lengyel és a magyar hagyományokat, kulturális kapcsolatokat. Sok libával, mesével és játékkal, bábelőadásokkal, lengyel-magyar táncházzal, kézműves műhelyekkel, rajzversenyekkel, Lúdas Matyi-hasonmásversennyel, tollakat és papírkívágásokat bemutató kamarakiállításokkal, ornitológiai előadással, lengyel és magyar nyelvű tárlatvezetéssel járhatjuk körül a jeles napot. Múzeumi környezetben új színekkel, ízekkel és hangulatokkal ismerkedhetünk, a napot lengyel vendégművészek előadásai teszik igazán különlegessé.

libapasztor
Libapásztor...

libapásztorlány
...és libapásztorlány. Fotók a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből.

Részletes program:

11.00 A szomorú királykisasszony – Vígságos papírszínház kicsinyek és nagyok mulattatására. Az aranyszőrű táncos bárány s a hozzáragadott falu népe, valamint a szomorú királykisasszony megvigasztalására összegyűlt királyfik, grófok és más atyafiak tanulságos történetét élő meseszóval és zeneszóval, nyitható-csukható papírszínházával előadja a BÁBaKALÁCS BÁBSZÍNHÁZ: Tóth Anita és Keresztes Nagy Árpád.

11.00 Márton nyomában A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban. Tárlatvezető: Koltay Erika

12.00 Lengyel-magyar aprók tánca. Családi táncház és közös daltanulás lengyel és magyar zenészekkel. Közreműködik: Katarzyna Hełpa-Liszkowska, Paweł Liszkowski, Romuald Jędraszak, Paweł Zawadzki, Németh László, Zsabokorszki Ferenc, Molnár Előd

14.00 Tukántól a fecskéig. Bankovics Attila ornitológus előadása. Az előadó évek óta járja Amazónia őserdeit, ahol élőben láthatja az ott élő madarak színpompás tollazatát, ugyanakkor jól ismeri a hazai és európai madarakat is. Az előadáson fotókon keresztül mi is betekinthetünk a madarak világába, különféle madártollakat ismerhetünk fel, furcsa madárhangokat hallgathatunk, és bepillanthatunk az ornitológus különleges munkájába is.

14.00 Zenés tárlatvezetés lengyel nyelven A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban. Mi és hogyan érthető a hagyományos magyar paraszti kultúrából lengyel szemmel? Mik a legfeltűnőbb párhuzamok, különbségek? A tárlatvezetést nemcsak zenével, hanem a múzeumi gyűjtemény lengyel műtárgyaival is illusztráljuk. Tárlatvezető: Natalia Nojek.

15.00 A kakas és a pipe. Egyszer volt, hol nem volt, egy kakas meg egy pipe. Meghalt szegénykéknek az asszonyuk, nem volt mit egyenek, s elbujdostak az erdőbe. Amint ott mentek, mendegéltek, a pipe talált egy vadkörtét és bekapta. Azám! De nagyobb volt a körte, mint a pipe gégéje, s megakadott benne… A történet folytatására fényderül Tárnok Marica interaktív bábelőadásában.

15.30 WANTED! Lúdas Matyi, Döbrögi és liba kerestetik! Játékos hasonmásverseny Tárnok Marica vezetésével, ahol nem a külső számít! – Kinek van lúdtalpa? Ki rikkantja a leghangosabban, hogy Én vagyok Lúdas Matyi? Lustasági és gyorsasági próbák, játékos deresrehúzó és ölelési verseny, libajárás az aulában. A legjobb Matyik, Döbrögik és libák jutalmat kapnak!

16.00 Lengyel-magyar táncház, a Polonez Népdal és Néptánc Együttes fellépésével. A Polonez lengyel táncegyüttes 2000-ben alakult Budapest XVIII. kerületében. Repertoárjukban nemzeti és regionális táncok szerepelnek. Az együttes vezetője Balogh Katarzyna. A táncegyüttes fellépését követően Lengyelországból érkezett táncosok és zenészek lengyel néptánc tanítására és táncházra hívnak minket, ahol dudaszó mellett a „magyar polkát” is megtanulhatjuk. Közreműködik: Katarzyna Hełpa-Liszkowska, Paweł Liszkowski, Romuald Jędraszak, Paweł Zawadzki

libát orzo gyerekek, rajz 1916
Libapásztor egy 1916-ból származó rajzon. (forrás: Néprajzi Múzeum)

Folyamatos programok 10.00 – 18.00 között:

Vendégünk: Lengyelország
A Márton-nap megünneplése Európa-szerte ismert hagyomány. A Néprajzi Múzeum Márton-napi rendezvényén a magyar és lengyek szokásokat vetjük össze. Szent Márton különösen kedvelt Poznańban, ahol díszes kíséretben, fehér lován vonul fel a róla elnevezett utcán. A felvonuláson lengyel nemzeti jelképek is szerepelnek, hiszen Lengyelországban november 11. egyben a Lengyel Függetlenség Napjának ünnepe.

lengyel papirkivagas
Lengyel papírkivágás (forrás: Néprajzi Múzeum)

Két jó barát – Dwa bratanki kvíz
A lengyel nemzeti ünnep kiváló alkalom arra, hogy szemügyre vegyük a két nép barátságáról szóló szólást. Közös uralkodók, Bem apó és Szent Kinga legendája segítségével megismerjük a magyar–lengyel történelmi kapcsolatokat. A kvízjátékban résztvevőket lengyel emléktárgyakkal jutalmazzuk.  

Márton-napi kiflisütés poznańi hagyományok alapján
Poznańban több mint száz éve a Szent Márton patkója alakjához hasonlító finom kifliket készítik. Márton-napon a poznańi cukrászok igazi csemegéjéből több száz tonnányi fogy el. A fehér mákkal, mandulával és szárított gyümölcsökkel készített süteményt lengyel asszonyok segítségével mi magunk is elkészíthetjük a múzeumban.

tollaslabda
Ilyen hajdíszt is készíthetünk.

Kézműves műhelyek: tollaslabda-, tollas hajdísz-, írótoll- és papírcsipke-készítés
Tollaslabda piaroa módra: végy néhány kukoricalevelet, tömd ki, kötözd meg, köss rá tollat és már dobálhatod is!
Tollas hajdísz sziú módra: néhány színes tollat jól dolgozz össze bőrrel és gyöngyökkel, máris kész a hajba való!
Írótoll szerzetes módra: éles késsel irdald meg a lúd szárnyatollát, tintába mártva rajzolj vele betűket és formákat!
Papírcsipke lengyel módra: végy vékony papírt, hajtsd ketté, vágj rá madarat, életfát, és tálald üvegen vagy más színű papírlapon!

A liba nyomában
Élő társasjáték, ügyességi és szellemi akadályokkal a liba nyomában a múzeum galériáján. A játék alapja a középkori eredetű, 63 mezőből álló társasjáték.

Micsoda Madár!
Játékos kiállítási túravezető, amellyel önállóan felfedezhető és összegyűjthető a múzeum összes madara, legyen az kicsi vagy nagy, szőttes vagy festett….

Pihe-puha pihenő
Az aulából nyíló, barátságos kuckóban libás meséket mesélünk és vetítünk a gyerekeknek, miközben különféle párnákon heverészhetnek és nyújtózkodhatnak úgy, ahogy Lúdas Matyi is szokta. Vajon melyik párnában vannak valódi tollak?

Rajzversenyek:

Sok lúd disznót győz – Márton napi rajzverseny: Ki tud legjobban libát rajzolni? Eredményhirdetés 16.00 órakor, Tárnok Marica vezetésével.

Mimikri. A Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közös családi rajzversenye. A rajzverseny első fordulóján, november 11-én 10.00 – 13.00 között a résztvevők a Néprajzi Múzeumban gyűjtenek, rajzolnak és fényképeznek műtárgyakat a magyar állandó kiállításban. A rajzverseny második fordulóján, november 17-én 10.00 – 13.00 között a helyszín már a Műcsarnok, ahol Bukta Imre önálló kiállításába kell belecsempészni – montázstechnikával szinte észrevétlenül elhelyezni – a kiválasztott néprajzi tárgyak képeit. A győztes az lesz, aki a legtöbb műtárgyat rejti el a Műcsarnokban!

Kamarakiállítások:

Tollas Világ
Válogatás a Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek tollas műtárgyaiból. Minden, ami tollból készült, minden, amit toll díszít, legyen az 100 éves tollpárna, kócsagtollas kalap vagy trópusi madarak színes tollazatából készített indián fejdísz.

Lengyel papírcsipkék
A papírból kivágott díszek a lengyel népművészet különleges darabjai, amelyek a lengyel házakat díszítették. A papírdísz készítés előzményei a 19. század közepéig nyúlnak vissza. E jellegzetes lengyel papírművészet Mazóviában – a Visztula középső folyásánál elhelyezkedő terület – fejlődött leginkább. A kiállított darabok a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből valók.

Támogatók:
Lengyel Intézet
Lengyel Fővárosi Önkormányzat
Budapest Főváros II. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat
Bem József Kulturális Egyesület
Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára
Budapest Főváros XIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat
Budapest Főváros XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat
Múzeumok Őszi Fesztiválja

Házigazda: Natalia Nojek, Bodnár Kata, Joó Emese és Koltay Erika múzeumpedagógusok
 
2012. november 11. vasárnap, 10.00 – 18.00
A programra egyéni látogatóknak előzetes bejelentkezés nem szükséges.
Belépő: 1400 Ft, a kedvezmények érvényesek.

• Publikálva: 2012.11.10. 07:00 • Címke: művelődéstörténet, ajánló, program