a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

A magyar tudomány ünnepe 2012

mtü logo leadSzáznál több rendezvényt szerveznek az ország kutatóintézetei és központjai a magyar tudomány ünnepe november 30-ig tartó programsorozata keretében. A felfedező tudomány felfedezése: kutatóhelyek tárt kapukkal elnevezésű rendezvényekre 14 éves kortól várják az érdeklődőket.

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának Geodéziai és Geofizikai Intézetében Fertődobozon hétfőn rendezett nyílt napon bemutatták az obszervatóriumban folyó méréseket, tájékoztatást adtak a Föld belső szerkezetének és plazmakörnyezetének kutatásáról, a geomágneses tér változásairól, valamint a naptevékenység és a globális változások közötti összefüggésekről.

A Piszkés-tetői obszervatóriumban szerdán rendeznek nyílt napot, amikor a látogatóknak megmutatják a kupolákat, távcsöveket, pénteken, november 9-én pedig az érdeklődők laborlátogatást tehetnek az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban. A programban szerepel egyebek közt kísérleti metallurgia, egykristályok növesztése, ultrarövid lézerimpulzusok előállítása, lézeres részecskeszámlálás.

Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csillagászati Intézet budapesti intézetében november 12-én rendeznek nyílt napot, amikor az érdeklődőknek bemutatják a 60 centiméteres Heyde-refraktort (lencsés távcsövet), amelyben a kép egy domború lencse segítségével képződik. A Magyar Tudományos Akadémia további öt kutatóintézete és központja november 19. és 24. között negyvenhét különböző programot szervez, bemutatva az érdeklődőknek a máskor elzárt laboratóriumokat és berendezéseket.

széchenyi litho
Széchényi István felajánlja birtokainak egyévi jövedelmét egy Tudós Társaság alapítására (Vinzenz Katzler litográfiája)

Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetében Mi a matematikus és kik a matematikusok címmel rendeznek nyílt napot, amikor a matematika fogalma és művelői kerülnek nagyító alá.

A Szentágothai János-emlékévhez kapcsolódóan az idegrendszert és különböző sejteket boncolgató témában hangzik el számos, képekkel gazdagon illusztrált előadás és laborbemutató az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatóintézeteiben, ahol választ kaphatnak az érdeklődők például arra a kérdésre, hogy megfejthető-e az agy kapcsolási térképe, vagy hogy hogyan épül fel a sejtmembrán.

A bölcsészet fellegvárába is eljuthatnak mindazok, akik az MTA Nyelvtudományi Intézetének interaktív játékkal gazdagított előadására jelentkeznek. A kiscsoportos foglalkozások során az érdeklődők a nyelvcseréről, a nyelvhasználati színterekről és a generációk közti nyelvátadásról alkothatnak képet.

Az MTA Atommagkutató Intézetének munkatársai egy egész délelőttöt szentelnek munkájuk bemutatására. Az érdeklődők ellátogathatnak a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjába is, ahol a látogatóknak bemutatják a budapesti kutatóreaktort.

A győri Széchenyi István Egyetem is változatos programokkal várja az érdeklődőket: a közúti időjárás-információs rendszerektől a QR-kódokon át az adatvizualizációban használt open source-technológiákig sok mindennel ismerkedhetnek meg.

A Debreceni Egyetem kiemelt rendezvénye immár hagyományosan a doktor- és díszdoktoravató ünnepség lesz 2012. november 24-én; a számtalan további előadásról, konferenciáról ezen a naponta frissülő oldalon értesülhetnek az érdeklődők.

A Pécsi Tudományegyetemen többek között a közép-európai és magyar óvóképzés 175 éves történetéről tartanak előadást, bemutatkozik a PTE Fizikai és Biofizikai Intézete, valamint az ÁOK és a TTK karok fiatal kutatói.

2003. évi XCIII. törvény a Magyar Tudomány Ünnepéről

Az Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja. Bízik abban, hogy Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz megnöveli a magyar kutatók, tudósok eddig is eredményes hozzájárulását az emberiség tudásának, ismereteinek gyarapításához. Fejet hajt elődeink előtt, akik a magyar tudomány fejlődéséhez hozzájárultak. Ezért a következő törvényt alkotja:

1.§ Az országgyűlés november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánítja.

MaNDA/MTI

• Publikálva: 2012.11.06. 12:49 • Címke: fesztivál, tudomány, évforduló, ajánló, program