a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Lakatlan Budapest

Közösségi térkép üres ingatlanokról

lakatlanbudapestkozossegiterkepElindult a Lakatlan Budapest honlapja.

Egyre több kezdeményezésről olvashatunk, amelyek a nagyvárosok közösségi térképeinek a kiépítésére irányulnak. Ezek lehetnek akár baráti közösségek, vagy szubjektív saját térképek összeállítása: erre például a Foursquare alkalmazás kiváló. A felhasználó által bejárt és kedvelt helyeket barátai is láthatják, átvehetik a példáját, megismerhetik szokásait, esetleg real-time követhetik is, ha élőben szeretnék elcsípni.

Vannak viszont olyan közösségi térképek is, amelyek valamely tartalom mentén vagy egy cél érdekében jöttek létre. Az egyik szomszédos friss példa erre a Narațiuni Urbane bukaresti oldal, amely öt téma köré szerveződő közösségi, online térképek kialakulását célozta meg. A megjelölt pontok mellé a megadott témák alapján egy történetet is fel lehet tölteni. Például be lehet jelölni olyan pontokat, ahol az utcai járókelő nem érzi magát biztonságban, egy-egy adott ponthoz milyen hangokat asszociálnak, vagy hogy melyik utca milyen burkolatú (aszfalt, makadám stb.), vagy milyen a levegő minősége. Van olyan alkalmazás, amelynek segítségével bárki elindíthat egy közösségi térképtervezési folyamatot.

Hasonló kezdeményezés nálunk a Kortárs Építészeti Központ koordinálásában létrejött Lakatlan Budapest projekt. A szervezők és az önkéntesek várják a bejelentéseket, amelyek lakatlan, ki nem használt épületekről tudósítanak. A problémát a közép-európai térség városainak posztszocialista, posztindusztriális, illetve válság okozta átalakulása jelentette, amelynek során sok ingatlan megüresedett. Az elhagyott városi terek sok esetben egy-egy környék, városnegyed leértékelődését is okozták. „Az ilyen típusú épületekről és telkekről – részben a források szűkössége miatt – még senki sem készített átfogó leltárt, ám számuk láthatóan egyre növekszik.” – tudósít a projekt honlapja. Hozzáfűzi ugyanakkor, hogy sokan keresnek áron alul bérelhető irodákat, alkotóműhelyeket, kereskedelmi és lakótereket ideiglenes használatra. A térkép ösztönzője kíván lenni a lakókörnyezetről való felelős gondolkodásnak, párbeszédet kíván teremteni az üres ingatlanok létéről, azok helyzetének fenntarthatatlanságáról.

lakatlanbudapestprintscreen

Cél a felelős gondolkodás erősítése

A belvárosból is sok-sok ilyen példát mutat már a honlap: az egyik közismert példa a Párizsi udvar, amely a gyönyörű tereivel, több mint két emeletnyi területével üresen áll, műemlékvédelem alatt. Vagy a Petőfi Sándor utcai egykori Corso étterem épülete, a leírás szerint a legnagyobb klasszicista bérház, amelyet 1832-ben építetett át Hild József a Trattner-Károlyi család és nyomdájuk számára. A listából látható, hogy a Petőfi Sándor utca sajnos bővelkedik további üres ingatlanokban, amelyeknek felhasználása műemlékvédelmi szempontból nehezen kivitelezhető. De megtalálható itt a Sándor-villa, a valamikori OPNI szecessziós épülete, a Svábhegyi Szanatórium és a Hungária körúti Kontrax Irodaház, amely 1992 óta áll üresen. Persze a felelős gondolkodás eredményeiről is érdemes szót ejteni: például a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház egy 100 éves hatalmas épületet vett birtokba, illetve a MÜSZi, a Művelődési Szint pedig a Corvin Áruház harmadik emeletére költözött.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.12.13. 13:13 • Címke: hír, épület, történelem