a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Gelléri, Tersánszky: Áthúzva, kitörölve

Beszélgetés és arcképavatás

tersanszkyleadFényképavatás és pódiumbeszélgetés az ELTE BTK-n.

Az európai városok az emlékezet eleven szövegei. A történeti tudatok nevekbe foglalt elbeszélései rétegződnek bennük egymásra. A Fővárosi Közgyűlés nemrégiben eltüntette Budapest térképéről többek között Károlyi Mihály, Koltói Anna, Szőcs Áron és Mónus Illés nevét, és ugyancsak száműzte a közös emlékezeti térből a kisegzisztenciák két olyan nagyszerű XX. századi íróját, mint Gelléri Andor Endre és Tersánszky Józsi Jenő.

Az ELTE BTK két intézete (Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet) mindenkit szeretettel meghív, hogy az egyetem falai között felavassák a két író arcképét. A magyar irodalom, a magyar kultúra emlékezetéből ők éppen úgy nem hiányozhatnak, ahogyan a köztársaságéból sem. Amikor a városi tér emlékezetéből kitörlik a nevüket, az egyetem küldetése, hogy ne engedje át őket teljesen a felejtésnek.

tersanszkygelleri

Program:

Fényképavatás Esterházy Péter, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Kocsis Gergely, Réz Pál és Takács Zsuzsa részvételével. 

Átnevezési gépezet. Folyosó-kiállítás kortárs projektek dokumentációjából a tranzit.hu összeállításában. A folyosó-kiállításon szereplő projektdokumentációk: Majakovszkij 102.; Peking tér; Suzana Milevska Renaming machine kutatása; Sanja Iveković: Ismeretlen hősnő; Reischl Szilvia: Dr. Kovács Istvánné; SZAF – Szájjal és aggyal festők világszövetsége, enema: Nemzeti Kulturális Emlékhely; Saiid: A mindenkori politika szabad terei. Bemutatja: Hegyi Dóra, kurátor.

Pódiumbeszélgetés Cziglényi Boglárka, Gács Anna, Gintli Tibor, György Péter és Poros András között; moderátor: Schein Gábor.

Helyszín: ELTE BTK MUK 6–8. 34-es terem
Időpont: 2012. december. 14, 15.00

• Publikálva: 2012.12.14. 10:34 • Címke: beszélgetés

Digitális Irodalmi Akadémia