a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Segédmunkásból lett költő

serfőző leadOktóber 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Zagyvarékason született parasztcsaládban. Szinte még kamasz volt, amikor Budapestre költözött, ahol 1958 és 1962 között segédmunkás, majd betanított munkás volt. 1962-ben a Szolnok Megyei Néplap munkatársa lett, és még ugyanebben az évben megkezdte katonai szolgálatát. Leszerelése után, 1965-ben Miskolcra került, ahol 1968-ig népművelő felügyelőként, majd terjesztési előadóként dolgozott. 1968 és 1975 között a Miskolcon megjelenő Napjaink című irodalmi folyóirat versrovatának vezetője, majd szerkesztője volt. 1990 és 1993 között a Holnap című irodalmi-társadalmi folyóirat főszerkesztőjeként tevékenykedett, 1995-ben az Új Holnap főmunkatársa volt. 1993-ban a Felsőmagyarország Kiadó vezetője lett. 1982-től az Írószövetség észak-magyarországi csoportjának titkára, 1986-tól az Írószövetség választmányi tagja. Részt vett a Tokaji Írótábor megalapításában, 2014-ig a Tokaji Írótábor Egyesület Kuratóriumának tagja volt. 1990-ben a Magyar Néppárt színeiben országgyűlési képviselőjelölt is volt. 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai közé választotta.

serfőző

Irodalmi pályája elején szociografikus riportokat írt. Költőként a hatvanas évek közepén a Hetek költői csoportosulás tagjaként mutatkozott be, első verseskötete 1966-ban Hozzátok jöttem címmel jelent meg. Verseire jellemző a szociális érzékenység, a kor emberi problémáinak, morális helyzetének számbavétele, analízise (Nincsen nyugalom, Bűntelenül, Elsötétült arcom). Halk szavú, mégis határozott lírikus. Kései verseiben a költő visszafogott szemérmessége eltűnik, közvetlenebb bennük az önkifejezés, a vallomás a legszemélyesebb sorsról (Megfordult égtájak, 2007). Verseskötettel legutóbb 2011-ben jelentkezett, A magunk szárnyán című kötet verseiben mintegy összegzi mindazt, amit addigi életműve üzen. Prózai munkái közül kiemelkedik az önéletrajzi ihletésű Gyerekidő című regénytrilógiája, amely 2002-ben jelent meg. Ennek mintegy folytatásként értelmezhető 2009-es kisregénye, a Fészekhagyók, amely a korai pesti éveket idézi fel. A Gyerekidő világát egészítik ki, árnyalják elbeszélései, amelyek többek között a Hazajáró (1992) és a Varjúleves (2006) című kötetekben kaptak helyet. Drámáiban többnyire az ötvenes évek szörnyű időszakát, az erőszakos téeszesítést és következményeit dolgozta fel (Mindenáron, 2005). A Jövőlátó című drámája (2000) az államalapító Szent István királyról szól. Riportjainak, publicisztikai írásainak szereplői főként szülőföldjének lakói, az ő sorsukról, életükről számolt be mély együttérzéssel (Még nincs vége, 2007).

serfőző

Munkásságának elismeréséül 1991-ben József Attila-, 1994-ben Kölcsey-, 2003-ban Arany János-díjat, 2008-ban Balassi Bálint-emlékkardot kapott. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (polgári tagozat), 2012-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjével (polgári tagozat) tüntették ki. Szülőfaluja, Zagyvarékas díszpolgárává fogadta, Miskolc pedig, ahol, saját bevallása szerint, igazán költővé vált, Pro Urbe díjjal tüntette ki. 2016-ban Kossuth-díjjal tüntették ki a tradicionális népi jegyeket modern szimbolikával ötvöző költészete, a magyar sorsirodalom hagyományait változatos művészi eszközökkel megújító próza- és drámaírói életműve, illetve jelentős publicisztikai és könyvkiadói tevékenysége elismeréseként.

(Serfőző Simon műveiből adatbázisunkban itt, itt és itt is olvashat.)

(mti)

• Publikálva: 2017.10.24. 09:02

Digitális Irodalmi Akadémia