a rovat írásai

Mind a 27 regénye ott volt a beststeller-listán

Kilencven éve, 1927. május 25-én született Robert Ludlum amerikai író, aki 27 regényt írt, és mindegyik felkerült a New York Times bestseller-listájára, az ő művei alapján készültek a Jason Bourne-filmek.

Önarckép álarcokban: A PIM Arany-kiállítása

Nem csupán egy generációt és nem is csak egy szűk értelmiségi réteget igyekszik megszólítani a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) hétfőn nyíló Önarckép álarcokban című Arany János kiállítása, mondta el a múzeum főigazgatója az eredeti kéziratok és személyes tárgyak mellett három dimenziós vetítést, zeneboxot és interaktív számítógépes pontokat is felvonultató tárlat sajtóbemutatóján.

Szabóinas, vándorszínész, szerzetes, vasutas és Nobel-díjas

Százötven éve, 1867. május 7-én született Wladyslaw Stanislaw Reymont Nobel-díjas lengyel író, a Parasztok című regény szerzője.

Proust panaszlevelet írt a hangos szex miatt

Marcel Proust francia regényíró egyik levele, amelyben a szomszédok túl hangos hancúrozására panaszkodott,  28 ezer euróért (8,8 millió forint) kelt el szerdán a Drouot árverési háznál, közölte a Drouot.

Elment a 80-as, 90-es évek kultkönyvének szerzője is

Elhunyt 88 évesen Robert M. Pirsig, A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete című filozofikus regény szerzője. Egészsége az utóbbi időben erősen hanyatlott, hétfőn halt meg South Berwick-i otthonában, közölte kiadója, a William Morrow.

A Dzsihád, avagy a Nyugat öngyilkossága a Könyvfesztiválon

Pawel Lisicki lengyel újságíró, szerkesztő szerint öngyilkosságot követ el a Nyugat, ha nem változtat az iszlámmal kapcsolatos magatartásán; a szerző erről szombaton beszélt a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, magyarul most, A Dzsihád, avagy a Nyugat öngyilkossága című megjelent kötetének bemutatóján.

Hóeke Menyhért is volt Tömörkény István

Száz éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész, néprajzkutató. „Azzal a zavaros ténnyel kezdődik ez az egész élet, hogy még sohasem voltam abban a városban, amelyben – a keresztlevél szerint – születtem″ – írta 1913-ban kelt önéletrajzában.

150 kiállító és 500 program a könyvfesztiválon

Mintegy 150 kiállító könyvkínálata és csaknem 500 program, köztük könyvbemutatók, dedikálások, felolvasások, író-olvasó találkozók, koncertek és kiállítások várják a közönséget április 20. és 23. között a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison, ahol idén 28 ország képviselteti magát – mondta el Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke.

Tizenkét órányi vers 67 költőtől

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik. A költő Fiumei úti sírkertben található nyughelyénél a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében Földes László Hobo ad műsort József Attilára emlékezve. A nap másik fontos eseménye, hogy immár hetedik alkalommal rendezi meg a Versmaratont a közmédia: 67 magyar költő 12 órán át olvas fel verseiből és beszélget a művekről a Magyar Rádió régi, budapesti épületében.

Lassie hazatér vagy a tablet?

Egy régebbi korban ki ne olvasta volna gyermekfejjel Eric Knight Lassie hazatér című könyvét. Emlékszem, azidőtájt mindenki skót juhászt akart magának a faluban, mert mi a televízió helyett még inkább könyveket olvastunk. Most, hogy kedvet kapjon hozzá, felolvastam a 10 éves lányomnak néhány oldalt a Lassie-ből, és ő inkább a tabletje mellett döntött. Bevallom, így negyven év után én is lassúnak, kissé túlírtnak találtam a művet. De ez mit sem von le a 120 éve született szerző érdemeiből, akinek legalább olyan kalandos élete volt, mint az általa megálmodott skót juhászkutyának.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bányai Tamás

Tragikus hirtelenséggel elhunyt hétfőn Bányai Tamás író – közölte az MTI-vel írótársa, Majoros Sándor.​

Irodalom összes cikke »

Mind a 27 regénye ott volt a beststeller-listán

ludlum leadKilencven éve, 1927. május 25-én született Robert Ludlum amerikai író, aki 27 regényt írt, és mindegyik felkerült a New York Times bestseller-listájára, az ő művei alapján készültek a Jason Bourne-filmek.

Apja sikeres New York-i üzletember volt, gyermekkora anyagi biztonságban telt. Az egyetem elvégzése után húsz éven keresztül színészként és színházi producerként dolgozott, különösen mély hangja számos reklámban is hallható volt. Színészként csak kisebb szerepeket kapott, de producerként ő indította el Alan Alda színész karrierjét. Negyvennégy éves korában, 1971-ben jelentette meg első regényét, a Scarlatti-örökséget, amely rögtön az eladási listák élére került. A páratlan sikert még huszonhatszor sikerült megismételnie, műveit 40 országban, 32 nyelven, több mint 290 millió példányban adták ki, valamennyi megjelent magyarul is. Később úgy vélekedett, hogy színházi gyakorlata segítette a cselekmény élvezetes bonyolításában. Művei bővelkednek a váratlan, sokak szerint a logikátlanság határait súroló fordulatokban. Az olvasó soha nem lehet biztos abban – kivéve persze a főhőst –, hogy ki áll a jó, ki a rossz oldalon, a szerepek többször is felcserélődnek. Gyakran és szívesen építette regényeit történelmi alakok és megtörtént események köré, mindig elmélyült, aprólékos kutatómunkával gyűjtött anyagot. Az első laptól az utolsóig feszültséggel teli regényeiben szinte kivétel nélkül a kémkedés, a kormányzati korrupció és az egész emberiséget fenyegető veszély, egy világméretű összeesküvés körül forognak az események. Többek között témaválasztásának köszönheti, hogy számos kollégájával ellentétben nem maradt kenyér nélkül a hidegháború elmúltával sem. Noha regényei milliós példányszámban keltek el, a kritikusok nem rajongtak érte.

ludlum

Gyakran kárhoztatták stílusa miatt, melynek az ítészek szerint az elviselhető elemeit pályatársaitól, Tom Clancytől és John Le Carrétól kölcsönözte, amit viszont kárhoztattak műveiben, azt a saját leleményének tulajdonították. Szövegei bővelkednek esetlen közhelyekben, nevetséges dialógusokban, dőlt betűkben és felkiáltójelekben, ennek ellenére még a kritikusok is egyhuzamban olvasták el a később porig alázott könyveket. Ludlum amilyen nehezen vágott bele, olyan szenvedéllyel és töretlen optimizmussal művelte a regényírást. A rendkívül termékeny író harminc éven át átlagosan másfél évente jelentkezett új könyvvel, emellett még Jonathan Ryder és Michael Shepherd néven is publikált. Bár élete végén súlyos szívműtéten esett át, két évvel halála előtt tizenöt könyvről szóló szerződést írt alá kiadójával, amely regényenként négymillió dollárt fizetett neki. Ehhez járultak még a filmjogok, mert Hollywood is hamar felfigyelt rá. 1988-ban készült el legismertebb regénye, A Fantom első filmváltozata, amelyben Richard Chamberlain alakította az amnéziás titkos ügynök, Jason Bourne szerepét. Az újabb változat 2002-ben Matt Damonnal a főszerepben készült el, és idővel egész sorozattá terebélyesedett, az ötödik részt tavaly mutatták be. Nálunk is vetítették az Osterman hétvégét, Michael Caine-nel a főszerepben, ez volt Sam Peckinpah utolsó rendezése. Az írót 2001. március 12-én floridai otthonában érte végzetes szívroham. Esetében bizonyossá vált, hogy van élet a halál után: több csaknem befejezett regény maradt utána, amelyek a következő években egymás után jelentek meg.

(mti)

• Publikálva: 2017.05.23. 14:25