a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

​A megmozdult szótár – Weöres Sándor 100 éves

weoresWeöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából olyan kiállítás nyílik a PIM-ben, amely a hagyományos irodalmi kiállítást a multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvözi.

A Weöres Sándor szövegeiből kiinduló kreatív játékok aktív gondolkodásra késztetik a látogatót, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit. Versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintásra és sok más érdekesebbnél érdekesebb feladat várja a játszani szerető közönséget. Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége – hangzása, ritmusa – körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, s virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. „Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni” – írja Nagyság című versében. Ennek a kívánságának felel meg a kiállításnak az a fele, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborjával hoztak létre.

Weöres Sándor
Élete a versírás, a nyelv zeneisége körüli kísérletezésről szólt (fotó: Moldován Domokos)

Weöres költőideálja a „személyiségétől megfosztott poéta, aki saját korlátaitól megszabadulva képes átélni a világ egészét”. A kiállítás hagyományos része bepillantást enged a Weöres költészetén kívül eső, de annak alakulását mégiscsak befolyásoló életrajzba. A tematikus elrendezésben szereplő témaköröket Weöres Sándor levelezésén, vallomásain keresztül mutatják be, amelyben családjáról, mestereiről, tanárairól, barátairól, az irodalmi életről, történelmi, politikai eseményekről vall. A Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében őrzött kéziratokat, fotókat, könyveket, képzőművészeti alkotásokat is bemutatják, a társintézményekben fellelhető dokumentumokkal gazdagítva a kiállítást.

weöres megh

Interaktív installációk:

Utazások
A világtérképen nyomon követhető, hogy a korabeli korlátozások ellenére milyen sokfelé eljutott Weöres Sándor. A megjelölt városokhoz kapcsolódó képek, versek és dokumentumok felidézik az egyes utazások élményeit és hangulatát.
 
Keresztöltés
A Keresztöltés című a Weöres-vers csupán 16 szóból áll, 4x4-es rácsszerű elrendezésben, írásjelek nélkül. A címe is arra buzdít, hogy nem kell sorról-sorra haladnunk az olvasás során. Az installáció célja, hogy a keresztszemes hímzés technikájához hasonlóan szóról-szóra öltögetve minél több értelmes olvasatot találjunk. A látogatók által versnek tartott szóláncokból egy folyamatosan bővülő hímzésminta-gyűjtemény jön létre.
 
Fogadófal
A kiállítótérbe érkező látogató előtt a szótár hirtelen megmozdul, és animációk sokaságával invitál a terembe. A kiállítás címadó versének szójátékai Weöres Sándor rajzstílusában elevenednek meg a fogadófalon. A „szólények” a terem felé repülnek, ugrándoznak, bukfenceznek, akárcsak a weöresi fantáziavilág jellemző figurái.
 
Verstapintó
Milyen érzés lenne egy verset kézbe venni? Speciális technikával a költeményeket térbeli objektumokká alakítottuk, és 3D nyomtatóval kinyomtattuk. A hengertestek felületén a rövid és hosszú, puha és szúrós kitüremkedések a versek ritmusát és hangrendiségét teszik tapinthatóvá.
 
Verskoppintó
Weöres Sándor költészetéről legtöbbünknek a versek zeneisége jut eszébe. A Verskoppintó szórakoztató módon vezet be a szövegek ritmikai világába: a képernyőn megjelenő versek ritmusát kell lekopognunk. Korosztálytól függetlenül érdemes kipróbálni! Ha sikerül, a következő vers biztosan nehezebb lesz…
 
Gyümölcsversek
A gyümölcsöket kezünkbe véve meghallgathatjuk, miről mesélnek. Az almák, a galagonya és a szőlő mind egy-egy ismert vagy kevésbé ismert mondókát vagy verset tartogatnak.
 
Versfal
Fedezzük fel együtt, milyen versekkel ajándékozta meg Weöres Sándor Károlyi Amyt eljegyzésük alkalmából! A költő színes rajzai mögé rejtett versek a látogatók mozgására hallhatóvá válnak.

Versrajz
A látogató kipróbálhatja, hogy milyen érzés lehet, amikor versek áramlanak ki a költők tollából. Rajzolhatunk, kísérletezhetünk, szabadon létrehozhatunk új verssorokat! Mialatt a vonalakat kanyarítjuk, halljuk is a verseket, éppen onnan, ahol a sorok rajzolásában tartunk. Az installáció nyomán saját alkotásunkon keresztül fedezhetjük fel az írás élményét, nehézségeit és lehetőségeit.
 
Gondolatfújás
A látogató belélegezheti, majd kifújhatja a költő gondolatait. Minden egyes fújással újabb és újabb versrészletek jelennek meg a vásznon. Az installáció a gondolatok szépségét és illékonyságát teszi láthatóvá.
 
Versfoltozó
Weöres Sándor állatversei életre keltek. Ebben az interaktív játékban a betűk megelevenednek, a fényt a tenyerünkbe vehetjük. Keressük meg, kapjuk el és tegyük a helyére az elkóborolt szavakat!
 
Galaxis
A képernyőn Weöres költészetének univerzumát reprezentáló 80 verset látunk interaktív adatvizualizációban. A látogató galaxisszerű elrendezésben hasonlíthatja össze egymással a verseket különböző szempontok alapján, mint például a költemények tematikája, a versbeli beszélő és a megszólított viszonya, a költemény térszerkezete vagy metrikája. Minden egyes szempontváltáskor a galaxis átrendeződik, a hasonló elemek közelebb kerülnek egymáshoz, az eltérőek viszont kiszorulnak a képernyő szélére. Az installáció segítségével új versekre, szempontokra bukkanhatunk, de nyomon követhetjük egy-egy kiválasztott vers mozgását is. A versek teljes szövege olvasható is a képernyőn.

weöres

A 11 interaktív installáció a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem  Kreatív Technológia Laborjának a közreműködésével készült.

Az installációk alkotói:

Fogadófal: Sárosi Róbert, Orosz Judit, Debreczeni Zoltán
Utazások: Karasz Dániel, Samu Bence, Hegyi Katalin
Verstapintó: Sárosi Róbert
Verskoppintó: Sárosi Róbert, Imre Gábor
Versfal: Nagy Ágoston
Keresztöltés: Ruttkay Zsófia
Gondolatfújás: Samu Bence
Versrajz: Nagy Ágoston
Versfoltozás: Samu Bence
Gyümölcsversek: Nagy Ágoston, Keresztúry Kata, Bálint Sára
Galaxis: Cziner Máté, Szűcs Krisztina, Ruttkay Zsófia
 
Irodalmi szakértő: Bartal Mária
Projektmenedzser: Ruttkay Zsófia
 
A kiállítás kurátora:
Hegyi Katalin irodalmi muzeológus
látványtervező: Mihalkov György (PIM)

A kiállítás június 19-től látogatható.

forrás: pim.hu

• Publikálva: 2013.06.17. 11:35 • Címke: kiállítás, évforduló, irodalom

Digitális Irodalmi Akadémia