a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Pannónia Anno ősbemutató a KAFF-on

macskassy_annoŐsbemutatón láthatja a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál közönsége ma este Szalay Péter kibővített formájában elkészült Pannónia Anno című filmjét, amely a Pannónia Filmstúdió történetén keresztül a magyar animáció nagy korszakainak állít emléket.

„A cél az volt, hogy ne merüljön feledésbe egy olyan stúdió, amely valaha a világ három legjelentősebb animációs stúdiója közé tartozott” – mondta a Balázs Béla-díjas rendező szerdán az MTI-nek. A film a stúdió csaknem ötven évének kronologikus feldolgozására vállalkozott. „Tematikusan végigmentünk a stúdió korszakain, és megszólaltattuk a lehető legtöbb rendezőt, alkotót. A harmincas évektől, A kiskakas gyémánt félkrajcárja című első Macskássy Gyula-filmtől a 2000-es évekig, egészen Az ember tragédiájáig jutottunk el. Jankovics Marcell filmje, amely több mint húsz évig készült, emblematikus befejezése, záróakkordja lett a 98 perces filmnek” – mesélte a rendező.  

video

A magyar animációs filmgyártás hőskora és aranykora előtt tisztelegő Pannónia Anno egy 50 perces részletét az előző, 2011-es Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon már bemutatták. A film szakmai összefogással született – hangsúlyozta Szalay Péter, kiemelve a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA) segítségét, amelynek révén többek között sikerült Jankovics Marcell műveit és Macskássy műveinek nagy részét digitális, felújított változatban megkapniuk, és így ezek a filmrészletek a legjobb minőségben kerülhettek a produkcióba. Felidézte, hogy számára személyesen az volt a megrázó és felemelő a munka során, hogy a film forgatása kapcsán elkészült Foky Ottó, Gémes József és más olyan alkotók interjúja, akik azóta már nincsenek az élők sorában. „Úgy érzem, küldetése van ennek a filmnek, az utolsó pillanatban sikerült tető alá hozni” – fogalmazott.

A Pannónia Anno DVD-n HD minőségben is elkészült. A DVD szakmai bemutatójára szeptemberben kerül sor Budapesten – tette hozzá a rendező. A film szakmai szerkesztője, Orosz Anna Ida az MTI-nek elmondta: szeretnék, ha a másfél órásra bővült alkotást a televízió akár részekre bontva vetítené, emellett oktatási és ismeretterjesztő célokra is alkalmas. „Kedvet csinál a fiatalok körében a magyar animációhoz” – hangsúlyozta jelentőségét.

A produkció egyes részletei az MaNDA gondozásában megjelenő DVD-ken is szerepelni fognak. A Macskássy Gyuláról a születése századik évfordulójára megjelent DVD-re már került egy ilyen képsor a Pannónia Annóból. A Pannónia Anno című filmet csütörtökön 14 órakor láthatja a fesztiválközönség a kecskeméti Sheraton Maestro C vetítőtermében.

• Publikálva: 2013.06.20. 11:47 • Címke: fesztivál, animáció