a rovat írásai

Sok pénzt adtak Einstein leveleiért

190 ezer euróért (58,7 millió forintért) keltek el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein levelei, melyekben a fizikáról, Istenről és Izrael államról is írt.

Főbejárata az athéni Erekhteion mintáját követi

Száznyolcvan éve, 1837. június 22-én helyezték el Pesten a Magyar Nemzeti Múzeum épületének alapkövét.

A fejedelmi aranykortól a kisemmizésig

Tiltott kastélyok – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében címmel nyílt nemzetközi vándorkiállítás a Pesti Vigadóban.

Kalapács alatt David Rockefeller gyűjteménye

A márciusban elhunyt David Rockefeller mesés műkincsgyűjteményéből, bútoraiból és egyéb berendezési tárgyaiból rendeznek árverést jövő tavasszal, jelentette be a Christie's árverési ház.

Az első versenyt természetesen a gróf lovai nyerték meg

Hogy 190 évvel ezelőtt is ekkora lett volna a meleg, az nem nagyon hiszem. Először is akkoriban még nem is álmodtak az üvegházhatásról, aztán meg éppen ezen a napon rendezték meg az első hazai lóversenyt az Üllői és a Soroksári utak között, a Széchenyi István gróf által kijelölt pályán.

Az angol királyfi és a szász erődtemplomok

Az erdélyi szász erődtemplomok restaurálását, környezetük felélesztését, turisztikai és gazdasági hálózatokba való bevonását tűzi ki célul Károly herceg Romániában bejegyzett civil szervezete, a Walesi Herceg Románia Alapítvány – közölte a Mediafax hírügynökség.

Robotok, mesterséges intelligenciák és mellékhatásaik

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) aktívan dolgozik azért, hogy a robotika fejlődésének minél több haszonélvezője legyen, de a „kockázatokra és mellékhatásokra” is felhívjuk a figyelmet. Az NJSZT ennek szellemében most robotika kiállítást rendez a Társaság Informatika Történeti Kiállításában.

Előkerült az elveszettnek hitt fontos oklevél

Előkerült Szombathely 1607-es kiváltságlevele, amelyet évszázadok óta elveszettnek hittek. A dokumentumot hétfőn mutatták be Szombathelyen, a Vas Megyei Levéltárban, és egy hétig a nagyközönség is megtekintheti az épület földszintjén nyílt kiállításon.

Tudós hegymászó és a Vatikán első uralkodója

Százhatvan éve, 1857. május 31-én született XI. Piusz pápa, a független Vatikánvárosi Állam első uralkodója.

JFK 100

Vannak érdekes dolgok, ilyen például a 100 éve született John Fitzgerald Kennedy népszerűségének folyamatos növekedése. Másokat inkább el szoktak idővel felejteni az emberek, míg ő jó húsz évvel ezelőtt nem tartozott az Államok tíz legismertebb, legnagyobbra értékelt elnökei közé, most stabilan a negyedik helyet foglalja el a listán, ha időközben nem lett már bronzérmes.

Az idő és Rust repülése

Az idő repül, már harminc éve annak is, hogy Matthias Rust leszállt Cessnájával a Vörös Téren, hogy Gorbacsovval beszélgethessen a világbékéről. A szovjet pártfőtitkárral végül később sem sikerült találkoznia (Gorbi valamiért sosem volt kíváncsi rá), de tettével tovább repesztette a diktatúra ledönthetetlennek tartott falát.

Művelődés összes cikke »

Rejtett kertek és nyitott séták

varosileadA városban való sétálás, rácsodálkozás nem csak a turisták feladata. A belvárosi, külvárosi titkok bárkit érdekelhetnek, csak tudni kell turistának lenni, akár belvárosi lakosként is.

Mint többször írtunk róla, az alternatív séta egyre elterjedtebb sport Budapesten. A fogalom azt jelenti, hogy nem turisztikai látványosságokat nézünk végig, hanem egy szempontrendszer vagy tematika szerint járunk be egy bizonyos városrészt. Évek óta szervez tematikus sétákat az Imagine Budapest változatos témákban: Fazekas János hídmesterrel lehet bejárni a Lánchíd és az Alagút titkos helyeit; a Palotanegyedben irodalmi helyszíneket látogathatunk sorra, de van gasztronómiai, stílustörténeti, bűnügyi és gyerekeknek szóló séta is.

Az egyik legrégebbi útvonaluk, a Titkos kert Budapest belvárosának kevésbé ismert kertjeit mutatja meg. A túravezető fiatal olasztanár, aki nem mellesleg karvezetői diplomával is rendelkezik és a művészet és építészet szerelmese. Már a találkozóponton szabadkozik, hogy nem nagyon ért a botanikához, ennek ellenére magyarul (és angolul is) tudja a növények nevét, amelyek mellett elhaladunk.

Budapest legrégebbi szilfája. Most kicsit kitikkadt állapotban
Ettől a fától indultunk

Az első állomás a Kamermayer téren található ősrégi szilfa. Míg a szilfát sajnáljuk, mert a tikkasztó időjárás miatt némileg kiszáradt, bevezetőt hallgathatunk a budapesti barokk építészet jellegzetességeiről. Ezt követően egy titkos kertbe toppanunk: a Vitkovics Mihály utcában egy régi márványkutat lehet látni, amelynek tartályát a lakók mostanában néha borral töltik meg. Ezután a Kossuth Lajos utca 14–16 alatt található Wágner-házat mutatja meg a vezető. Az Auguszt Cukrászda tőszomszédságában található kapubejáró egy díszes bérpalotához vezet, amely neoreneszánsz homlokzatával, eklektikus erkélyeivel, díszes tetőfelépítményével impozáns városképi elem. A házat 1894-ben építette Wágner János az egykori Hatvani utcában (amelynek szélesítését 1893-ban, az Erzsébet híd megépítésével egyszerre rendelték el – ekkor keresztelték át Kossuth Lajos utcára). Az akkori szokás szerint a tulajdonosok mindig az utca felőli lakosztályokban laktak, míg a kevesebb pénzzel rendelkező bérlők ablakai az udvarra néztek.

A túra a Kecskeméti utcában folytatódott, ahol először mai PIM udvarába látogathattunk, majd egy kis helytörténeti történelemóra után a Papnevelde kerengőjét és belső kertjét tekintettük meg. A kerengő mennyezetén 1944-ben készült festmények láthatóak, egy ajtó vezet a Papnevelde kis kertjébe. Az intézmény arról is híres, hogy itt forgatták az Abigél című filmet.

udvar.JPG
A Papnevelde titkos udvara

A hely atmoszférájának kellő ideig tartó ízlelgetése után innen egyenes út vezet a Károlyi-kertbe, ahol Károlyi Mihály is szerette a reggelijét elkölteni. Sokáig hatalmas kerítés övezte a kertet, de a környező házak magasabb emeleteiről így is be lehetett  látni – ezért magasabbak is voltak azok bérleti díjai. A Könyvudvarról is elhíresült Magyar utca – Múzeum körúti átjáróban, az Unger-ház udvarában is megálltunk. Valószínűsíthető, hogy az Unger név félreértéséből származik a Magyar utca neve is. Az olcsó könyvek megszerzése feletti öröm perceiben nem sokan néznek fel az udvar belsejébe, pedig egy valamikori bordélyház ablakait lehet látni, ahonnan a századfordulón még lányok integettek a lehetséges kuncsaftoknak. Nézelődés közben megismerkedhettünk az akkori idők egyik leghíresebb örömlányának, Szabó Karolinának a történetével is.

ungerhaz
Az Unger-udvar ablakai

Az Astoriánál újból szóba jött a Hatvani utca kiszélesítésének kálváriája, az, hogy miképpen lehet eltolni egy épületet és hogy mennyire gyorsan épültek fel egyes paloták. Még megnéztük a Dohány utcai zsinagóga kertjét kívülről és a Gozsdu-udvart is, elméláztunk az udvar valamikori romániai tulajdonosainak sorsán.

ariosobelsoudvar
Az Arioso belső udvara – ekkor még nem kellett szorosan egymás mellé építkezni

Utolsó megállóként a Király utca 9. alatt található Arioso nevű, virágokkal és lakberendezési tárgyak árusításával is foglalkozó kávézó belső udvarába tértünk be, ahol a túra végén egy pohár limonádé mellett tehettük fel a további kérdéseket.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2013.08.01. 11:05 • Címke: város

Kapcsolódó írások