a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Emberi jogokról Tanzániától az eszkimókig

10. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

verziolead

Jövő keddtől tizedik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál.

A 10. születésnapját ünneplő Verzió Fesztiválon, amelyet a Verzió Alapítvány és az OSA közösen szervez, idén még frissebb és kreatívabb dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: indonéz halálosztagról, afgán bevándorlókról, palesztin menekültekről, tanzániai albínókról, orosz kommunásokról, magyar szexmunkásokról, keletnémet melegekről.

verzio1
Fotó: mandarchiv.hu/Major László

A fesztivál november 5-én kezdődik, Térey János nyitja meg a vetítéssorozatot. A nyitóvetítéskor Alan Berliner Unokabátyám című filmjét láthatjuk, amelyet a rendező saját rokonáról forgatott, aki az Alzheimer-kór miatt lassanként veszíti el az emlékeit. A megnyitó után beszélgetés lesz a rendezővel, majd Barabás Lőrinc zenekara koncertezik.

verio2
Oksana Sarkisova (fotó: mandarchiv.hu/Major László)

„Idén mintegy 62 film érkezik a fesztiválra 25 országból, ezek között rengeteg az elsőfilm is” – mondta Oksana Sarkisova, a fesztivál főszervezője a Verzió sajtótájékoztatóján. A sajtótájékoztatón jelen volt Kövecsi Anikó, Teszler Tamás és Báron György filmesztéta, aki a Magyar Panoráma szekció filmjeit válogatta. Elmondta, hogy bár a kialakult támogatási rendszer nem kedvez ma a magyar dokumentumfilmeseknek, mégis születnek új dokumentumfilmek. Kiemelte Groó Diána Regina című alkotását, amely már most hatalmas sikernek örvend, a rendezőnő nem is tud ott lenni a fesztiválon, mivel az egy időben zajlik a Londoni Filmfesztivállal.

baronverzio
Báron György (fotó: mandarchiv.hu/Major László)

A One World Visszhangok szekcióban a Verzió létrejöttét is inspiráló, idén 15 éves prágai dokumentumfilm fesztivál színe-java látható. A Chris Marker retrospektív a kísérleti dokumentumfilm úttörőjének, a francia filmművészet egyik legnagyobb alakjának munkásságára tekint vissza. Emlékére november 8-án egész napos filmvetítés és konferenciát tartanak a Francia Intézetben. A Füstjelek – őslakosok a 21. században program filmjei ősi kultúrák túlélési erőfeszítéseit mutatják be a globalizáció árnyékában. A szervezők külön kiemelték, hogy a Fókuszban Indonézia program keretében három indonéz filmet is levetítenek, amelyekhez beszélgetések is kapcsolódnak. A Verzió DocLab a fesztivál utolsó napján ismét kreatív workshopra invitálja a dokumentumfilmeseket, független producereket és fesztiválszervezőket.

verzio4
Kövecsi Anikó és Teszler Tamás (fotó: mandarchiv.hu/Major László)

Idén is elmaradhatatlan része a fesztiválnak a Diákverzió, ahol budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg fontos emberi jogi kérdéseket feszegető dokumentumfilmeket. Teszler Tamás kiemelte, hogy a választható öt film közül volt két különös kedvelt: A punk-szindróma című finn film és a Kukakeringő; utóbbi arról szól, hogy hogyan hozott létre egy táncosnő a kukásokkal együttműködve egy táncelőadást egy amerikai reptéren.

A legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja; a legtöbb szavazatot kapott film 2000 dollár díjazásban részesül.

A 10. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.

10. Verzió Fesztivál
2013. november 5-10.
Toldi Mozi,  Cirko-Gejzír Mozi, Művész Mozi, Örökmozgó Filmmúzeum, Osa Archívum, Francia Intézet
Bérlet: november 5-ig 4500 Ft, november 5-től 5000 Ft
Jegyárak: 850 Ft

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2013.10.30. 15:22 • Címke: örökmozgó, dokumentumfilm, fesztivál

Magyar játékfilmek