a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Hrabal emlékprogramok az Óbudai Társaskörben

hraballead

Az Óbudai Társaskör március hónapban két különleges eseménnyel tiszteleg Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulója alkalmából.

Képmutogató kiállítás

Az Óbudai Társaskör Galéria huszadik századi cseh képzőművészek munkáit bemutató évtizedes hagyományába illeszkedik a Képmutogató című kiállítás: Vladimír Boudník, Zdenĕk Bouše és Oldřich Hamera grafikái, Bohumil Hrabal kollázsai.

Három olyan cseh művész alkotásaival ismertetik meg a közönséget, akik Hrabal barátai voltak, kiállításaikat az író nyitotta meg, szerepeltek műveiben, illetve képeik illusztrációként megjelentek cseh Hrabal kiadásokban. A cím a kiállítást meghatározó szoros inter- és kontextuális kapcsolatra utal; s ennek jegyében a képek és a szövegek együtt jelennek meg a galéria terében. A megnyitót hagyományosan egy cseh kultúráról Képmutogató címmel – rendezett beszélgetés teszi teljessé. A beszélgetés résztvevői: Oldřich Hamera képzőművész, Hushegyi Gábor és Pataki Gábor művészettörténészek. Moderátor Lakos Attila, a kiállítás kurátora lesz.

A kiállítást megnyitja Esterházy Péter író március 11-én, 18 órakor.
Megtekinthető: március 12-től április 13-ig, hétfő kivételével 15 és 19 óra között.

boudnikhrabal
Vladimír Boudník Hrabal ihlette Cikkus című festménye

Szigorúan ellenőrzött vonatok – felolvasószínházi est

Az Óbudai Társaskör a Színházi Világnap alkalmából felolvasószínházi köntösbe bújtatja március 27-én, csütörtökön este 7 órakor a náci megszállás idején játszódó, humorral-iróniával fűszerezett feledhetetlen történetet. „A 804-es számú vonat most haladt át Kamenné Zbožin” állapította meg Bohumil Hrabal a forgalmistavizsgáján, fülét a sínekre szorítva. Talán ő maga Miloŝ, az ifjú forgalmista az élményeiről írt kisregényében, amely Jiří Menzel filmjének köszönhetően világhírűvé lett. Az esten közreműködik Borbély Alexandra, Elek Ferenc, Tasnádi Bence és Matisz Flóra. A program dramaturgja Szabó-Székely Ármin, a rendező Székely Kriszta.

forrás: Óbudai Társaskör

• Publikálva: 2014.03.04. 12:12 • Címke: színház, kiállítás, évforduló

Digitális Irodalmi Akadémia