a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Bohumil Hrabal születésének 100. évfordulóját ünnepli Csehország

hraballead

Színházi előadásokkal, irodalmi művek felolvasásával, kiállításokkal és speciális sörrel, valamint és galambok kiengedésével is ünnepli ezekben a napokban Csehország Bohumil Hrabal, a világhírű cseh író születésének 100. évfordulóját.

Hrabal 1914. március 28-án született a dél-morvaországi Brünnben és 1997. február 3-án Prágában halt meg. Szülővárosában nagyszabású fotókiállítás nyílt, amely bemutatja az író életét és korát. A helyi Husa na provázku színház és a Hrabal baráti kör egy héten át szerte a városban különféle jeleneteket, történeteket ad elő az író műveiből. Nem hiányzik az utcai színház sem. Vasárnap a Petrov katedrálisban tartandó katolikus szentmise után több száz galambot engednek szabadon a nagy író és állatbarát tiszteletére. „Minden akciónk összefüggésben van azzal, amit Hrabal Brünnben megélt, vagy műveiben a városról megírt” – jelentette ki Vladimír Morávek, a színház művészeti vezetője.

brnobrunnpetrovkatedrális
A brünni Petrov katedrális

Hasonló rendezvényeket tartanak Prágában, különösen a Liben városrészben, ahol Hrabal felnőtt élete nagy részét eltöltötte. „Hrabal és Liben elválaszthatatlanok. Egész évben számos megemlékezést tartunk” – fejtette ki Vladimíra Ludková, libeni polgármester-helyettes. Prágában áprilisban nemzetközi Hrabal konferenciát tartanak. A Hrabal a cseh és közép-európai ember című kiállítás az év folyamán számos európai fővárost is megjár. A prágai Nemzeti Színház Cigány rapszódia címen egész estét betöltő zenés-táncos összeállítással emlékezik meg Hrabalról. A közszolgálati Cseh Televízió és a kereskedelmi adók is levetítik a Hrabal-művek alapján készült filmeket, és ismertetik az író életét és munkásságát is.

A Mladá fronta könyvkiadó a centenárium alkalmából hétkötetes válogatást ad ki a nagy író műveiből. A nymburgi (Nymburk) sörgyár, ahol Jirí Menzel rendező a hrabali motívumok alapján elkészítette a Sörgyári Capricció című legendás filmjét, az író születésnapján, pénteken bemutatja új helyi sörspecialitását. Még aznap a gyárban Hrabal-estet tartanak. A centenáriumi ünnepségekből nem maradhatott ki a Prágához közeli Kersk erdőség sem, ahol egy helyi kertészeti kolóniában Hrabalnak nyaralója volt, és amely az író műveiben, illetve az azok alapján készített Menzel-filmekben (Hóvirágünnep) is megjelenik.

Szombaton ünnepélyesen bemutatják a Hóvirágünnep film elkészítésének hátteréről és a filmben szereplő személyek életéről szóló könyvet is. A jubileum ugyanakkor azt is megmutatta, hogy nem mindenki van lenyűgözve a nagy író személyiségétől. A nymburgi gimnázium diákjai, illetve azok szülei ugyanis tiltakozásukkal elérték, hogy a gimnázium, amelynek egykoron az író is diákja volt, nem veszi fel Bohumil Hrabal nevét.

MTI

• Publikálva: 2014.03.26. 14:17

Digitális Irodalmi Akadémia