a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Arról, hogy miért is megyek újra el Prágába

boudnikhraballeadJaj, Vladimírka, Vladimírka, hát majdnem elkéstem ezzel a cikkel, hiszen 13-án, vasárnap már le is szedik az Óbudai Társaskör pincéjében a kiállítást, amin néhány Hrabal-kollázs mellett a maga művei is szerepelnek!

Mikor hírét vettem ennek, ki tudja hányadszor, de megint belekezdtem a magáról szóló Gyengéd barbárba, de aztán elsodortak az események, még a kisregényecskének sem értem a végére, igaz már csak egynéhány lap van hátra. Maga kilövi magát a világűrbe, és már vége is a kalandoknak, Hrabal úr nem tudja folytatni a könyvet. Pedig érezhetően szívesen írná tovább, csakhogy az ön üresen maradt helyére nem lehet mást odaírni. Tudja, hogy egy időben tavasszal és ősszel is elmentünk az arany Prágába, megittuk a söröket ott, ahol maga is megitta. Megcsináltuk a kis kört és a nagy kört, a halántékunkba dörzsöltük a pilseni kemény habját. Liben, még ha a Gát utcát, az Örökkévalóság gátját már több, mint harminc éve le is bontották, megnyugtathatom, most is jó hely, bár vélhetően mindezt látja odafentről, ahol egy kancsó sörrel a keze ügyében továbbra is salétromozza a lemezeit.

hrabalkollazs
Hrabal kollázsa

És nem tudom, hogy értesült-e róla, de eme lemezek lenyomataiból most egészen sokat Óbudán állítottak ki, ami még régebbi város, mint a maga Prágája, ahol leélte az életét 1924 és 1968 között. Itt nincs a kladnóihoz hasonló méretű vasmű, csak egy hajógyár volt, de már az is rég bezárt. Van viszont egy hajdan jobb napokat látott kávéház, ami valami csoda folytán megmaradt a nagy panelesítési lázban. Hát itt állították ki magát, Oldrich nevű tanítványának nyomatait, Zdenek haverjának két fametszetét és Hrabal úr hat kollázsát.

vladimirboudnkikmagnetickagrafika
Vladimír Boudnik nyomata

Magától azokat a bizonyos expolzionista grafikákat, amelyek tele vannak lendülettel és aktivitással. Amikben ott van valahol a világunk dolgainak borzasztó rendszertelensége, mert hiába is keressük az eligazító igazságokat, ha fülön is csípünk egyet, hát az alakot vált, kicsúszik a markunkból rögvest. Látom ám, hogy mit gyötrődött, miközben a karcolótűvel és a kemény savakkal a réz és mindenféle más lemezeket gyötörte. Ott van minden azokon a néha szabálytalan negatívokról készült nyomatokon, és tudom ezt Hrabal úr kisregényecskéjéből is. Be kell vallanom magának, hogy egy szem tanítványa, az 1943-as születésű Oldrich Hamera Óbudára hozott dolgai már nem tetszettek annyira. Hol van belőlük az Ön lendülete, kedves Vladimír!

hrabalmontage
Hrabal kollázsa

Oldrich úr láthatóan jól elvan őskövületeivel, ammonitészeivel és háromkarélyú ősrákjaival. Jók, jók azok a nyomtatott szövegekre készített monotípiák is, de a tanítvány valahogy érezhetően nem került közel a mesteréhez. Ahogy Hrabal urat is figyelmeztethette volna, hogy a „békeharc” mennyire ótvar nagy hazugság, a háborúellenes kollázsokat csinálják csak meg a kurzusművészek, meg az úttörők az általános iskolákban. Jó, tudom, hogy Maga is küldött sok-sok kiáltványa között a békéről szólókat is szerte a világba, de elhiheti nekem, ez az álságos békeharc most már a helyére került, tudunk mindent róla.  

oldrichhamera
Oldřich Hamera grafikája

Na de mennyivel jobb lett az a munka, ami Marysko költő és író úr 1915-ös születésének állít emléket, tudja, Hrabal úr legjobb barátjának, aki 1988-ban ment el. Vagy az a másik kettő, amin Hrabal úr 1952-ben arra a nagy szerelemre emlékezik, ami közte és egy zsidó lány között esett meg, miközben a vasműben aprították meg köszörülték a vasat, és munka után meg itták azokat a kitűnő söröket. Tudja mit Valdimírka, fogom magam és megint elmegyek Prágába. Valahogy kedvet kaptam rá ott a Társaskörben a munkáit nézegetve, miközben kislányom papírt és ceruzát kért tőlem, hogy ő is jegyzetelhessen, vázlatokat rajzoljon, mit az apja. És képzelje, amikor ott voltunk, éppen az Anima Musicae kamarazenekar próbált felettünk, és így szép zene is került a grafikák alá. Mit szól hozzá, ha ezt Egon Bondy/Zbynek Fiser meghallaná, ugye biztos megint roppantul ideges lenne?

Pálffy Lajos

Képmutogató – Hrabal 100
Vladimír Boudník, Zdenĕk Bouše, Oldřich Hamera grafikái, Bohumil Hrabal kollázsai
2014. március 12. – 2014. április 13.
Óbudai Társaskör Galéria

• Publikálva: 2014.04.09. 14:05 • Címke: kiállítás