a rovat írásai

​József Attila

A 20. század egyik legjelentősebb költőjéről rövid élete során ismereteink szerint nem készült, nem maradt fenn filmfelvétel. Életének és írásainak utóélete azonban nem szűkölködik mozgóképes feldolgozásokban.

​Petőfi Sándor

Az 1848-as forradalom költőjéről ugyan nem maradtak fenn mozgóképes felvételek, hiszen a mozit jóval később találták fel, de a 20. század során keletkeztek olyan, Petőfi életéhez és munkásságához kapcsolódó filmes képsorok, amelyek érdemesek kiemelésre, megtekintésre.

Babits Mihály

A poeta doctus Babits Mihályról két korabeli filmfelvétel maradt fenn: egy híradórészlet és egy amatőrfilm, ezek viszont nagyon jellegzetesek és értékesek.

Móricz Zsigmond

A 20. század első felének egyik legjelentősebb magyar írójáról öt mozgóképes felvételt tartunk számon: két amatőrfilmet és három híradó-tudósítást. Ezeket a képsorokat egészítettük ki néhány, Móriczra emlékező és életének fő helyszíneit bemutató dokumentumfilm- és híradórészlettel.

Ady Endre

Bár Ady Endrével kapcsolatos legkorábbi filmfelvételünk a temetési menetéről készült híradó tudósítás (Est Film, 1919. február), a születésének és halálának évfordulóin készült későbbi filmes megemlékezések értékes kordokumentumként szolgálhatnak ma is.

Kosztolányi Dezső

A Kosztolányi-család életébe is bepillanthatunk egy, az 1920-as évek végéről fennmaradt amatőr felvételen keresztül. Egyebek mellett ez utóbbi ritkaság is megtekinthető az íróról készült mostani összeállításunkban.

Karinthy Frigyes

Karinthy Frigyesről készült most látható kisfilmünkbe néhány ritkán látható filmrészletet választottunk ki.

Illyés Gyula

A kisfilmben Illyés Gyula írói munkásságáról tudósító fontosabb híradófelvételekből válogattunk.

Irodalom összes cikke »

Illyés Gyula

illyes_lA kisfilmben Illyés Gyula írói munkásságáról tudósító fontosabb híradófelvételekből válogattunk.

Az 1951-ben készült legkorábbi felvételen az Írószövetség I. kongresszusán köszöntik. Később állami díjakat vesz át, illetve színműveinek bemutatóján nyilatkozik. Kádár János 60. születésnapi ünnepségén más írók és művészek társaságában tűnik fel, végül írói pályájáról, ars poeticájáról vall a 75 éves szerző.

video

Illyés Gyula (8:41 perc)

Felhasznált híradófelvételek:
Magyar Filmhíradó 43. 1966. október: Illyés Gyula olvassa fel saját versét.
Magyar Filmhíradó 18. 1951. május: Az Írószövetség 1. kongresszusán köszöntik Illyés Gyulát.
Magyar Filmhíradó 47. 1952. november: Illyés Gyula 50. születésnapja alkalmából átveszi Dobi Istvántól a Magyar Népköztársaság Érdemérem második fokozatát.
Magyar Filmhíradó 13. 1953. március: Illyés Gyula átveszi a Kossuth-díjat a Fáklyaláng és az Ozorai példa című drámákért.
Magyar Filmhíradó 6. 1956. február: Új magyar dráma; Illyés Gyula Dózsa György című műve a Nemzeti Színházban.
Magyar Filmhíradó 46. 1970. november: Illyés Gyula nyilatkozik a Vígszínházban bemutatandó Tiszták című színművéről.
Magyar Filmhíradó 21. 1972. június: Illyés Gyula és más magyar írók, művészek a 60 éves Kádár Jánossal asztalánál.
Magyar Filmhíradó 40. 1974. szeptember-október: Illyés Gyula vezeti Dupla vagy semmi című színművének olvasópróbáját a pécsi Nemzeti Színházban.
Magyar Filmhíradó 48. 1977. december: Illyés Gyula Molnár Edit fotóművész modelljeként, majd kiállítás megnyitóján látható.
Magyar Filmhíradó 43. 1977. november: A 75. éves Illyés Gyulát kérdezik aktuális írói tevékenységéről, majd ars poeticájáról, a közösségről és a magyar nyelvről beszél.

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2014.06.06. 12:05 • Címke: irodalmi arcképcsarnok

Digitális Irodalmi Akadémia