a rovat írásai

​József Attila

A 20. század egyik legjelentősebb költőjéről rövid élete során ismereteink szerint nem készült, nem maradt fenn filmfelvétel. Életének és írásainak utóélete azonban nem szűkölködik mozgóképes feldolgozásokban.

​Petőfi Sándor

Az 1848-as forradalom költőjéről ugyan nem maradtak fenn mozgóképes felvételek, hiszen a mozit jóval később találták fel, de a 20. század során keletkeztek olyan, Petőfi életéhez és munkásságához kapcsolódó filmes képsorok, amelyek érdemesek kiemelésre, megtekintésre.

Babits Mihály

A poeta doctus Babits Mihályról két korabeli filmfelvétel maradt fenn: egy híradórészlet és egy amatőrfilm, ezek viszont nagyon jellegzetesek és értékesek.

Móricz Zsigmond

A 20. század első felének egyik legjelentősebb magyar írójáról öt mozgóképes felvételt tartunk számon: két amatőrfilmet és három híradó-tudósítást. Ezeket a képsorokat egészítettük ki néhány, Móriczra emlékező és életének fő helyszíneit bemutató dokumentumfilm- és híradórészlettel.

Ady Endre

Bár Ady Endrével kapcsolatos legkorábbi filmfelvételünk a temetési menetéről készült híradó tudósítás (Est Film, 1919. február), a születésének és halálának évfordulóin készült későbbi filmes megemlékezések értékes kordokumentumként szolgálhatnak ma is.

Kosztolányi Dezső

A Kosztolányi-család életébe is bepillanthatunk egy, az 1920-as évek végéről fennmaradt amatőr felvételen keresztül. Egyebek mellett ez utóbbi ritkaság is megtekinthető az íróról készült mostani összeállításunkban.

Karinthy Frigyes

Karinthy Frigyesről készült most látható kisfilmünkbe néhány ritkán látható filmrészletet választottunk ki.

Illyés Gyula

A kisfilmben Illyés Gyula írói munkásságáról tudósító fontosabb híradófelvételekből válogattunk.

Irodalom összes cikke »

​József Attila

jozsefattilaleadA 20. század egyik legjelentősebb költőjéről rövid élete során ismereteink szerint nem készült, nem maradt fenn filmfelvétel. Életének és írásainak utóélete azonban nem szűkölködik mozgóképes feldolgozásokban.

Első összeállításunkban híradós és dokumentumfilmes megemlékezések részleteiből közlünk válogatást:



Magyar Filmhíradó 15. 1955. április: Ascher Oszkár előad József Attila életrajzából.

Magyar Filmhíradó 15. 1975. április: Megemlékezés József Attiláról születésének 70. évfordulóján.

Magyar Filmhíradó 20. 1980. május: Megemlékezés József Attila születésének 75. évfordulója alkalmával. Versrészletek Latinovits Zoltán és Bánffy György és Major Tamás tolmácsolásában.

Magyar Filmhíradó 20. 1957. december: Megemlékezés József Attila halálának 20. évfordulója alkalmából. Részletek műveiből, sírjának megkoszorúzása.

Magyar Filmhíradó 11. 1973. március: Emlékezés József Attila halálára Major Tamás hangján.

Magyar Filmhíradó 5. 1952. december: József Attila szobrának leleplezése Budapesten, a XIII. kerületben.

Sporthíradó 6. 1957. nyár: Bánki Zsuzsa színésznő a Magyar Automobil Klub József Attila emlékversenyének a győztese látható verseny közben, illetve József Attila szobrának koszorúzásánál a résztvevők közt.

Magyar Filmhíradó 31. 1984. augusztus: Bakos Sándorné nyugdíjas szövőnő, az újpesti Pamutgyári Ház lakójaként József Attila Külvárosi éj című verséből szaval.

Magyar Filmhíradó 25. 1969. június: József Attila emlékkiállítás Makón, a város múzeumában. Látható a költő helyi szobra, illetve volt szomszédja és osztályfőnöke is.

Magyar Filmhíradó 41. 1969. október: Látható Szegeden a József Attiláról elnevezett Tudományegyetem főépülete, illetve a költő szegedi szobra.

Sebed a világ (Duló Károly, 1987): József Attila Tudod, hogy nincs bocsánat című versének részlete művészi életképekkel.

Összidő: 10’ 00”

Második összeállításunkban József Attila verseinek és önéletrajzi írásainak filmes feldolgozásaiból válogattunk részleteket:



Betlehemi királyok (1947, Kertész Pál): József Attila azonos című versét Karády Katalin énekli.

Budapest irodalmi emlékei II. (1965, Simon László): József Attila Kedves Jocó! című verse gyerekhangon.

Sebed a világ (1987, Duló Károly): Részlet József Attila Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben című írásából.

Irodalmi emlékek nyomában II. (1963, Csajághy Béla): Juhász Gyula előszaváról József Attila, a Szépség koldusa című első verseskötetéhez.

Irodalmi emlékek nyomában II. (1963, Csajághy Béla): Részlet József Attila Bevezető című verséből.

Indiában... (1966, Richly Zsolt): Animáció a költő Indiában, hol éjjel a vadak… kezdetű verséről narrátorral.

József Attila: Altató (1974, Csonka György): Animáció a közismert versre Sebő Ferenc megzenésítésével kísérve.

Óda (1975, Kornis Gábor): Részletek a költő azonos című verséből színes művészi mozgóképfelvételekkel.

Magyar Filmhíradó 1990. december: József Attila Betlehemi királyok című versét szavalja karácsonykor Gálffy László, Madaras József és Koncz Gábor színművész.

Sebed a világ (1987, Duló Károly): Részlet József Attila Elégia című verséből művészi életképek kíséretében.

Összidő: 9’ 58”

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2016.04.11. 11:37

Digitális Irodalmi Akadémia