a rovat írásai

​József Attila

A 20. század egyik legjelentősebb költőjéről rövid élete során ismereteink szerint nem készült, nem maradt fenn filmfelvétel. Életének és írásainak utóélete azonban nem szűkölködik mozgóképes feldolgozásokban.

​Petőfi Sándor

Az 1848-as forradalom költőjéről ugyan nem maradtak fenn mozgóképes felvételek, hiszen a mozit jóval később találták fel, de a 20. század során keletkeztek olyan, Petőfi életéhez és munkásságához kapcsolódó filmes képsorok, amelyek érdemesek kiemelésre, megtekintésre.

Babits Mihály

A poeta doctus Babits Mihályról két korabeli filmfelvétel maradt fenn: egy híradórészlet és egy amatőrfilm, ezek viszont nagyon jellegzetesek és értékesek.

Móricz Zsigmond

A 20. század első felének egyik legjelentősebb magyar írójáról öt mozgóképes felvételt tartunk számon: két amatőrfilmet és három híradó-tudósítást. Ezeket a képsorokat egészítettük ki néhány, Móriczra emlékező és életének fő helyszíneit bemutató dokumentumfilm- és híradórészlettel.

Ady Endre

Bár Ady Endrével kapcsolatos legkorábbi filmfelvételünk a temetési menetéről készült híradó tudósítás (Est Film, 1919. február), a születésének és halálának évfordulóin készült későbbi filmes megemlékezések értékes kordokumentumként szolgálhatnak ma is.

Kosztolányi Dezső

A Kosztolányi-család életébe is bepillanthatunk egy, az 1920-as évek végéről fennmaradt amatőr felvételen keresztül. Egyebek mellett ez utóbbi ritkaság is megtekinthető az íróról készült mostani összeállításunkban.

Karinthy Frigyes

Karinthy Frigyesről készült most látható kisfilmünkbe néhány ritkán látható filmrészletet választottunk ki.

Illyés Gyula

A kisfilmben Illyés Gyula írói munkásságáról tudósító fontosabb híradófelvételekből válogattunk.

Irodalom összes cikke »

Ady Endre

Ady EndreBár Ady Endrével kapcsolatos legkorábbi filmfelvételünk a temetési menetéről készült híradó tudósítás (Est Film, 1919. február), a születésének és halálának évfordulóin készült későbbi filmes megemlékezések értékes kordokumentumként szolgálhatnak ma is.

Feltűnő, hogy ezekben a rövidfilmekben és tudósításokban megszólalók többsége Ady Endre szavait elsősorban a századforduló, és a szocializmust megelőző rendszer társadalmi-politikai viszonyainak jellemzésével összefüggésben idézte. Míg a költő életművét kezdetben a legmagasabb rangú politikusok is ideológiájuk megerősítésére használták fel, később, a proletárdiktatúra enyhülésével a filmhíradók sem elsősorban politikai reprezentációt és szónoklatokat közvetítettek, hanem – mint 1969-ben – a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállításáról tudósítottak.

video

Ady Endre (9:45 perc)

Felhasznált filmrészletek:
Budapest irodalmi emlékei II. (1965, rendező: Simon László). Képek a New York kávéházról, a nyugatosok találkozóhelyéről; Ady Endre portréja.
Magyar szecesszió (1978, rendező: Czigány Tamás). A narrátor Ady Endre szavait idézi a századforduló társadalmi reformjainak szükségességéről. Ady-portré, századfordulós karikatúrák, plakátok.
Magyar Filmhíradó 46. 1977. november: 1919. februári némafilmes tudósítása Ady Endre temetéséről. Magyar Híradó 314.1930. február: Ady Endre síremléke, Csorba Géza szobrászművész alkotása. A költő Fölszállott a páva című verse Kodály Zoltán kórusra írt megzenésítésében.
Magyar Filmhíradó 47. 1949. február: Megemlékezés Ady Endre halálának 30. évfordulója alkalmából.
Magyar Filmhíradó 49. 1952. december: Megemlékezés Ady Endre születésének 75. évfordulója alkalmából.
Magyar Filmhíradó 6.1959. február: Megemlékezés Ady Endre halálának 40. évfordulója alkalmából.
Magyar Filmhíradó 6. 1960. február: Csorba Géza Ady Endréről készült szobrának leleplezése Budapesten, a Liszt Ferenc téren.
Magyar Filmhíradó 6. 1969. február: Tudósítás a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállításáról. Ady Endre kéziratai, fényképei.
Gyula (1985, rendező: Borhy Anna). Rövid képsor Búza Barna 1973-ban készült Ady-szobráról.

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2014.09.16. 12:11 • Címke: irodalmi arcképcsarnok

Digitális Irodalmi Akadémia