a rovat írásai

​József Attila

A 20. század egyik legjelentősebb költőjéről rövid élete során ismereteink szerint nem készült, nem maradt fenn filmfelvétel. Életének és írásainak utóélete azonban nem szűkölködik mozgóképes feldolgozásokban.

​Petőfi Sándor

Az 1848-as forradalom költőjéről ugyan nem maradtak fenn mozgóképes felvételek, hiszen a mozit jóval később találták fel, de a 20. század során keletkeztek olyan, Petőfi életéhez és munkásságához kapcsolódó filmes képsorok, amelyek érdemesek kiemelésre, megtekintésre.

Babits Mihály

A poeta doctus Babits Mihályról két korabeli filmfelvétel maradt fenn: egy híradórészlet és egy amatőrfilm, ezek viszont nagyon jellegzetesek és értékesek.

Móricz Zsigmond

A 20. század első felének egyik legjelentősebb magyar írójáról öt mozgóképes felvételt tartunk számon: két amatőrfilmet és három híradó-tudósítást. Ezeket a képsorokat egészítettük ki néhány, Móriczra emlékező és életének fő helyszíneit bemutató dokumentumfilm- és híradórészlettel.

Ady Endre

Bár Ady Endrével kapcsolatos legkorábbi filmfelvételünk a temetési menetéről készült híradó tudósítás (Est Film, 1919. február), a születésének és halálának évfordulóin készült későbbi filmes megemlékezések értékes kordokumentumként szolgálhatnak ma is.

Kosztolányi Dezső

A Kosztolányi-család életébe is bepillanthatunk egy, az 1920-as évek végéről fennmaradt amatőr felvételen keresztül. Egyebek mellett ez utóbbi ritkaság is megtekinthető az íróról készült mostani összeállításunkban.

Karinthy Frigyes

Karinthy Frigyesről készült most látható kisfilmünkbe néhány ritkán látható filmrészletet választottunk ki.

Illyés Gyula

A kisfilmben Illyés Gyula írói munkásságáról tudósító fontosabb híradófelvételekből válogattunk.

Irodalom összes cikke »

Karinthy Frigyes

karinthy_frigyes_oktatasKarinthy Frigyesről készült most látható kisfilmünkbe néhány ritkán látható filmrészletet választottunk ki.

Az íróról ismereteink szerint három mozgóképes felvétel maradt fenn: egy 1929-es filmen családtagjai körében látható hógolyózás és szánkózás közben. 1931. március 29-én a Zeppelin léghajó utasaként nyilatkozik az utazás élményéről, végül pedig egy 1933. októberében készült híradó tudósításban tűnik fel. A továbbiakban három olyan filmrészletet emeltünk ki, melyek részben vagy egészében Karinthy írásai alapján készültek, és a filmre, ars poeticájára, illetve magára Karinthyra utaló önreflexiókat tartalmaznak.

video

Karinthy Frigyes (9:33 perc)

Felhasznált filmrészletek:
Barátságos arcot kérek (1935, rendező: Kardos László; író: Karinthy Frigyes, Mihály István). Bábjátékos prológus  (a mesélő báb Karinthyt mintázza)
A Zeppelin megérkezése a csepeli repülőtérre. Karinthy és Egyed Zoltán Friedrichshafenből való megérkezésük után. (1931. március)
Magyar Világhíradó 506. A belváros legújabb áruháza. Az író a belváros ötemeletes Kristóf-áruházának bemutató-ünnepségén (1933. október)
Képek a magyar némafilm történetéből (1964, rendező: Magyar Bálint). Az író gondolatai filmről, emlékezetről, megmaradásról
Karinthy Frigyes fiával és nevelt fiával a Verpeléti úton hógolyózik. (1931 tele, 16 mm-es amatőr film). A felvétel a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdona, a közléshez hozzájárult
Utazás a koponyám körül (1970, rendező: Révész György; író: Karinthy Frigyes). Az írót Latinovits Zoltán alakítja, feleségét Ruttkai Éva

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2014.08.06. 11:48 • Címke: irodalmi arcképcsarnok

Digitális Irodalmi Akadémia