a rovat írásai

​József Attila

A 20. század egyik legjelentősebb költőjéről rövid élete során ismereteink szerint nem készült, nem maradt fenn filmfelvétel. Életének és írásainak utóélete azonban nem szűkölködik mozgóképes feldolgozásokban.

​Petőfi Sándor

Az 1848-as forradalom költőjéről ugyan nem maradtak fenn mozgóképes felvételek, hiszen a mozit jóval később találták fel, de a 20. század során keletkeztek olyan, Petőfi életéhez és munkásságához kapcsolódó filmes képsorok, amelyek érdemesek kiemelésre, megtekintésre.

Babits Mihály

A poeta doctus Babits Mihályról két korabeli filmfelvétel maradt fenn: egy híradórészlet és egy amatőrfilm, ezek viszont nagyon jellegzetesek és értékesek.

Móricz Zsigmond

A 20. század első felének egyik legjelentősebb magyar írójáról öt mozgóképes felvételt tartunk számon: két amatőrfilmet és három híradó-tudósítást. Ezeket a képsorokat egészítettük ki néhány, Móriczra emlékező és életének fő helyszíneit bemutató dokumentumfilm- és híradórészlettel.

Ady Endre

Bár Ady Endrével kapcsolatos legkorábbi filmfelvételünk a temetési menetéről készült híradó tudósítás (Est Film, 1919. február), a születésének és halálának évfordulóin készült későbbi filmes megemlékezések értékes kordokumentumként szolgálhatnak ma is.

Kosztolányi Dezső

A Kosztolányi-család életébe is bepillanthatunk egy, az 1920-as évek végéről fennmaradt amatőr felvételen keresztül. Egyebek mellett ez utóbbi ritkaság is megtekinthető az íróról készült mostani összeállításunkban.

Karinthy Frigyes

Karinthy Frigyesről készült most látható kisfilmünkbe néhány ritkán látható filmrészletet választottunk ki.

Illyés Gyula

A kisfilmben Illyés Gyula írói munkásságáról tudósító fontosabb híradófelvételekből válogattunk.

Irodalom összes cikke »

Móricz Zsigmond

Móricz ZsigmondA 20. század első felének egyik legjelentősebb magyar írójáról öt mozgóképes felvételt tartunk számon: két amatőrfilmet és három híradó-tudósítást. Ezeket a képsorokat egészítettük ki néhány, Móriczra emlékező és életének fő helyszíneit bemutató dokumentumfilm- és híradórészlettel.

Móricz Zsigmond három híradóban is feltűnt 1929-ben és 1930-ban. Ezeket a részleteket később gyakran használták különféle filmes válogatásokban. Ugyancsak ismert az a keskenyfilmből felnagyított rövid képsor, amely az írót leányfalui házának kertjében mutatja második feleségével és lányaival. Válogatásunkban ezt az életképet egy 1956-ban készült dokumentumfilmbe beágyazott részlet alapján közöljük, amelyhez a narrátorszöveget és a forgatókönyvet az író egyik lánya, Móricz Virág írta, aki maga is látható ezen az 1929-ben készült felvételen. A leányfalui házon és kertjén kívül az összeállítás több helyszínt is bemutat: Móricz tiszacsécsei szülőházát, Üllői úti lakásának udvarát, törzshelyét a New York kávéházban, illetve a debreceni kollégium épületét, ahol diákéveit töltötte. Ritkaság azonban Móricz Zsigmondról az a felvétel, amely 1939-ben készült Németh Antal, a Nemzeti Színház akkori igazgatója lakásán. Móricz mellett a képsorokon feltűnik Németh László és Szabó Lőrinc feleségeikkel, valamint Németh Antal párja, Peéry Piri színésznő is. A kisfilm más részletekkel együtt 2009-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum gondozásában jelent meg a Nyugat-mozi, archív filmfelvételek a Nyugat íróiról című DVD-n. Összeállításunkban szerepel még két híradós megemlékezés 1945-ből és 1952-ből. Ezek a felvételek az adott korra nézvést bírnak fontos dokumentumértékkel. A részletekből is kiderül, hogy a jeles író életművét előszeretettel használta fel a politikai vezetés saját ideológiája alátámasztására.

video

Móricz Zsigmond (8:53 perc)

Felhasznált filmrészletek:

Magyar Híradó 273. 1929. május: A Magyar Könyvhét író- és művészvezérkarának egyik értekezlete Márkus Emília parkjában. Látható több író, köztük Babits Mihály, Móricz Zsigmond és Voinovich Géza.
Magyar Híradó 305. 1929. december: Móricz Zsigmond, a Légy jó mindhalálig nagy sikert aratott színmű szerzője dolgozószobájában.
Magyar Híradó 325. 1930. május: Legnevesebb íróink és művészeink működtek közre a Magyar Könyvnapon. Móricz Zsigmond dedikál.
Móricz Zsigmond (1956, rendező: Jancsó Miklós). Az író szülőháza Tiszacsécsén.
Irodalmi barangolások Szabolcs-Szatmár megyében (1987, rendező: Poros László). Móricz Zsigmond szülőháza mint múzeum, berendezési tárgyakkal, kéziratokkal, fotókkal, könyvekkel.
Irodalmi emlékek nyomában II. (1961, rendező: Csajághy Béla). Móricz-dombormű a Debreceni Református Kollégium falán; Móricz-szobor a Déry Múzeum parkjában: Medgyessy Ferenc szobrász alkotása.
Móricz Zsigmond (1956, rendező: Jancsó Miklós). Az író lakása kívülről Budapesten, az Üllői út 95-ben.
Budapest irodalmi emlékei II. (1965, rendező: Simon László). Képek a New York kávéházról; Móricz visszaemlékezését olvassák fel saját írói pályakezdéséről.
Móricz Zsigmond (1956, rendező: Jancsó Miklós). Képek az író leányfalui házáról Móricz Virág szavai kíséretében. A részletben található az 1929 körül készült amatőrfilm: Móricz második felesége és két lánya társaságában.
Amatőrfilm: Móricz Zsigmond, Szabó Lőrincné, Németh László, Szabó Lőrinc és Peéry Piri baráti asztaltársaságban Németh Antalnál, a Nemzeti Színház igazgatójánál 1939. november 24-én. (A részlet közlése a Petőfi Irodalmi Múzeum engedélyével történt).
Mafirt Krónika 8. 1945. szeptember: Móricz Zsigmond emlékezete: politikusok és közéleti személyiségek koszorúznak a Kerepesi-temetőben halála harmadik évfordulóján.
Magyar Filmhíradó 37. 1952. szeptember: Emlékezés Móricz Zsigmondra a szülőházánál, a Kerepesi-temetőben és a Néphadsereg színházában.

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2014.10.10. 12:54 • Címke: irodalmi arcképcsarnok

Digitális Irodalmi Akadémia