a rovat írásai

​József Attila

A 20. század egyik legjelentősebb költőjéről rövid élete során ismereteink szerint nem készült, nem maradt fenn filmfelvétel. Életének és írásainak utóélete azonban nem szűkölködik mozgóképes feldolgozásokban.

​Petőfi Sándor

Az 1848-as forradalom költőjéről ugyan nem maradtak fenn mozgóképes felvételek, hiszen a mozit jóval később találták fel, de a 20. század során keletkeztek olyan, Petőfi életéhez és munkásságához kapcsolódó filmes képsorok, amelyek érdemesek kiemelésre, megtekintésre.

Babits Mihály

A poeta doctus Babits Mihályról két korabeli filmfelvétel maradt fenn: egy híradórészlet és egy amatőrfilm, ezek viszont nagyon jellegzetesek és értékesek.

Móricz Zsigmond

A 20. század első felének egyik legjelentősebb magyar írójáról öt mozgóképes felvételt tartunk számon: két amatőrfilmet és három híradó-tudósítást. Ezeket a képsorokat egészítettük ki néhány, Móriczra emlékező és életének fő helyszíneit bemutató dokumentumfilm- és híradórészlettel.

Ady Endre

Bár Ady Endrével kapcsolatos legkorábbi filmfelvételünk a temetési menetéről készült híradó tudósítás (Est Film, 1919. február), a születésének és halálának évfordulóin készült későbbi filmes megemlékezések értékes kordokumentumként szolgálhatnak ma is.

Kosztolányi Dezső

A Kosztolányi-család életébe is bepillanthatunk egy, az 1920-as évek végéről fennmaradt amatőr felvételen keresztül. Egyebek mellett ez utóbbi ritkaság is megtekinthető az íróról készült mostani összeállításunkban.

Karinthy Frigyes

Karinthy Frigyesről készült most látható kisfilmünkbe néhány ritkán látható filmrészletet választottunk ki.

Illyés Gyula

A kisfilmben Illyés Gyula írói munkásságáról tudósító fontosabb híradófelvételekből válogattunk.

Irodalom összes cikke »

Babits Mihály

Babits MihályA poeta doctus Babits Mihályról két korabeli filmfelvétel maradt fenn: egy híradórészlet és egy amatőrfilm, ezek viszont nagyon jellegzetesek és értékesek.
Az összeállítást kiegészítettük egy dokumentumfilmben elhangzó versrészlettel és három, a költő halála utáni híradó tudósítással, amelyek életének fő állomáshelyeire kalauzolnak el bennünket.

video

Babits Mihály (8:02 perc)

Felhasznált filmrészletek:

Magyar Híradó 273. 1929. május: A Magyar Könyvhét író- és művészvezérkarának egyik értekezlete Márkus Emília parkjában. Babits Mihály, Móricz Zsigmond és Voinovich Géza is látható a filmen.

Amatőrfilm: Babits Mihály, felesége Török Sophie (Tanner Ilona) és fogadott lányuk, Babits Ildikó Attila úti lakásuk teraszán 1936. november 15-én. (Wosinsky Mór Megyei Múzeum engedélyével).

Magyar Filmhíradó 1. 1974. január: 90 éve Szekszárdon született Babits Mihály; Városképek, a költő szülőháza, Latinovits Zoltán olvas fel Babits visszaemlékezéseiből.

Budapest irodalmi emlékei II. (1965, rendező: Simon László). Képsor a New York kávéházból, Babits Mihály Haza a telepre című versének részlete éjszakai képekkel.

Magyar Filmhíradó 5. 1969. január: Babits Mihály emléktáblája Rákospalotán.

Magyar Filmhíradó 30. 1975. július: Babits Mihály Emlékmúzeum Esztergomban.

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2014.11.06. 09:42 • Címke: irodalmi arcképcsarnok

Digitális Irodalmi Akadémia