a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Ferenc Ferdinánd utolsó órái

ferenc_ferdinand_lead

Amikor az a bizonyos Gräf & Stift limuzin megpróbált megfordulni épp Princip orra előtt, megtörtént a baj, eldördültek azok a lövések, melyek következtében megváltozott a világ. A 100 éves évforduló kapcsán angol részről egy eddig ismeretlen, részben közvetlenül a merénylet előtt és után készült híradós tudósítást töltöttek fel az Europeana oldalára.

A jogtulajdonos, az Imperial War Museum vízjelével sajnos tovább rontott minőségű első képkockákon Szarajevó városközpontjának látképét tanulmányozhatjuk középpontjában a mecsettel, hiszen a város lakosságának túlnyomó többsége még a török időkből itt maradt muzulmán volt. Ezután megjelenik egy magyar nyelvű felirat: „Rövid időn belül a városháza elhagyása után a magas pár egy gazember revolvermerényletének áldozata lett”, és szokás szerint az inzert alján feltünteti magát a kisfilm készítője is, jelen esetben az Eclair Revue nevű vállalkozás, amiről szinte semmit sem tudunk. A felirat apró hibát rejt, hiszen a főhercegi párra nem revolverrel, hanem Browning típusú ismétlő pisztollyal tüzelt a merénylő. A felirat nyelvéből minden esetre arra következtethetünk, hogy az összeállítást 1914 júliusában, néhány héttel a merénylet után játszhatták a magyar mozik. Mivel a szarajevói merényletről, vagy az azt megelőző órákról más filmfelvételt nem ismerünk, elképzelhető, hogy ezt a tudósítást mutatták be a Monarchia más nemzetiségű részein, de talán még külföldön is.

ferenc_ferdinand
A képre kattintva eljuthatunk a videóig

A felirat után mindenesetre városi utcaképeket látunk, és megállapíthatjuk, hogy talán éppen az osztrák-magyar megszállás hatására, de már a nyugati divat a meghatározó, az emberek többsége öltönyben, nadrágban jár, elvétve látni csak „bugyogós”, mellényes, fején fezt hordó muzulmán szarajevóit. A 00:15-nél kezdődő képsorok viszont valószínűleg a merénylet után készültek, amikor a belvárosban a gyilkosság miatt kisebb pogrom alakult ki. A szerb tulajdonú boltokat, kávéházakat szétverték, berendezésüket az utcákra hajigálták azok a muzulmánok, akik jövőjüket inkább a Monarchiában látták biztosítottnak, mint a vallásilag kevésbé toleráns Szerb Királyságban. A következő snitten egy négy fős katonai őrjárat menetel furcsán feszes mozdulatokkal és feltűzött szuronnyal az utcát borító szemétben, a pogrom törmelékében. A feltűzött bajonett ez esetben a magasabb fokú készültséget mutatja, ami a merénylet és a bűnösök elfogása miatt indokolt is volt. Végül a hatóságoknak valóban rövid időn belül sikerült minden szálat felgöngyölíteni, miközben a szerb kormányzat érintettsége mellett cáfolhatatlan bizonyítékokat találtak.

Rossz minőségük miatt nehezen azonosíthatók viszont a következő képsorok. Amiken a háttérben lovasokat, huszárokat és tiszteket láthatunk, és egy autót, esetleg épp a főhercegi pár járművét. Ami a film utolsó részében megáll a városháza előtt, a trónörökös és Oskar Potiorek táborszernagy, a tartományi kormányzó száll ki belőle az etikett szerint, majd pedig a lépcső alján meghallgatják a város polgármesterének üdvözlő beszédét. Amit állítólag a dühös Ferenc Ferdinánd a következő mondatokkal szakít meg: „Polgármester úr! Idejövünk az Ön városába látogatóba, s az embert bombával dobják meg! Ez megdöbbentő!”. Igen, ez igaz, de a folytatásban még megdöbbentőbb volt, hogy a Ferenc Ferdinánd és Zsófia bevonulása után a kocsiból 2:02-nél kiszálló és a kurblit futólag ellenőrző jellegzetesen hosszú kabátos, sapkás sofőrnek senki sem mondta meg, hogy változott a program, merre indulnak majd tovább. Így vált szükségessé a tolatgatás, így kerülhetett pisztolycső elé a magas pár.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.08.28. 11:11 • Címke: europeana, történelem, efg, efg1914, első világháború 100