a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Snájdig tisztek, lemészárolt muzulmánok

efg1914 logoAz első világháború első, tényleges harci cselekményei Szerbiában zajlottak, ahová a hadüzenet átadása után, már augusztus 12-én benyomultak az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai. A Monarchia hadvezetés még az Orosz Birodalom feltételezett támadása előtt be akarta fejezni a hadjáratot, amihez meg is lett volna az ereje, de másként alakultak a dolgok.

A belgrádi Jugoslovenska Kinoteka által az EFG1914 projekt rendelkezésére bocsátott felvételek közül most egy hat perces mozit választottunk az egykori ellenfél bemutatására, amelyen az utolsó Balkán háború végén a Belgrádba 1913. augusztus 11-én visszatérő 4. szerb hadsereg látható.

A Monarchia első támadása számára vereséggel végződő ceri csatával ért véget, amit további támadások és ellentámadások követtek. Végül a túlerő a hegyekbe szorította vissza a szerb hadsereget, ahol a Monarchia tüzérségi fölényét mutató állóháború alakult ki. A hadjáratot a német August von Mackensen tábornok döntötte el csapataival, a már a Balkán háborúban kifosztott Bulgária által is támadott szerbek Rigómezőnél kísérelték meg utoljára az ellenállást, de 1915 novemberének végén már az Adria felé menekültek. 260 ezer katonájuk veszett oda, a maradék 150 ezer Szaloniki kikötőjében és a kormánnyal együtt Korfu szigetén lelt menedéket.

szerb_hadsereg
A képre kattintva nézheti meg a filmet

A háború első napjairól érdekes tudósításokat olvashatunk a MaNDA partnere, az Arcanum Kft. által digitalizált Pesti Hírlapból. Amely foglalkozott többek között a montenegrói és szerb csapatok által lemészárolt boszniai muzulmánok tragédiájával is, amit a Monarchia egy támadással akadályozott meg időlegesen, és ami folytatódott a terület kiürítése után. A kisebbségben lévő, de vagyonos muzulmánok kirablása és lemészárlása, amely megismétlődött aztán az 1990-es évek közepén, oda vezetett, hogy katolikus és muzulmán bosnyákokból augusztus végén önkéntes, egyenruhás légiót szerveztek a rend fenntartására.  A Monarchia csapatainak főparancsnoka, Oskar Potiorek császári és királyi táborszernagy viszont kikötötte, hogy a légiónak ortodox vallású tagja nem lehet. A szerbek ellen harcoló két „dalmát” ezreddel is nagyon meg volt elégedve az osztrák-magyar hadvezetés, a Magyar Királyi Csendőrség járőre, Fock György őrmester, Sütő Béla járőrvezető, Materna Károly, Strohalm József és Vida József próbacsendőrök pedig a Vaskapunál, Szikesfalu közelében a túlpartról érkező heves puskatűz ellenére áteveztek a Dunán és megfutamították a szerbeket.

Akik – mint ahogy az 1913-as felvételeken is látszik – hasonló fegyverzettel és ruházattal voltak felszerelve, mint a Monarchia katonái. A filmen a lovasság kirakodását a belgrádi pályaudvaron. A katonák nyári egyenruhában, csizmában vannak (a gyalogság inkább bocskorokban, „opanakokban” harcolt), lovassági karddal és karabéllyal vannak felfegyverezve. Ez utóbbi závárzatát, kényesebb részeit – mint ahogyan a filmen is megfigyelhető – vászonborítással védték. A felszereléshez – ugyanúgy, mint a Monarchia csapatainál – hozzá tartozott az összecsavart pokróc, a kenyérzsák és a csajka is. A 3:25-nél látható, a civilek által is megbámult rongyos köpönyegű, kucsmás, puskás alak a reguláris csapatok mellett harcoló (inkább civileket gyilkoló, fosztogató) szabadcsapatok tagja lehetett, a film befejező részében megjelenő tisztikar viszont küllemre semmiben sem tért el a kor divatjától, szívesen látott vendégek lehettek volna e snájdig szerb tisztek a bécsi szalonokban is.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.10.03. 10:48 • Címke: Jugoslovenska Kinoteka, történelem, digitalizálás, efg1914, efg, első világháború 100